Cel mai mare importator a clacat! Tot răul spre bine

Compania AIK Energy LTD, cu activități în piața de import și trading de gaze naturale precum și în cea de furnizare a energiei electrice, și-a anunțat clienții că nu mai poate onora contractele de furnizare, fiind primul mare eșec al liberalizării pieței de gaze naturale. Practic, AIK Energy este în incapacitate de plată urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și nu mai poate derula plăți respectiv nu mai poate cumpăra și vinde gaze. În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu rămână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare, se prevede să existe un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) numit de Autoritatea Națională de Reglmenetare în Domeniul Energiei, care urmează să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuie să și caute un alt furnizor de gaze. AIK și-a notificat clienții că sunt transferați, în regim de furnizare de ultimă instanță, la Prermier Energy.

Conform Focus Energetic, activitatea AIK Energy a fost suspendată pe mai multe platforme de tranzacționare cu energie electrică ale Operatorului Pieței de Energie și Gaze de la București (OPCOM). Pe18 noiembrie a fost suspendată de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de energie electrică și de pe piața intrazilnică (PI), motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea). Pe 19 noiembrie, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă. pentru “nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”.

Compania AIK Energy LTD a pătruns pe piața autohtonă în toamna lui 2018 și a reușit de atunci și până de curând să devină principalul importator intern de gaze, cu ceva mai bine de 50% din piață, să achiziționeze importatorul local Valahia Gaz, să devină unul dintre principalii furnizori autohtoni de gaze și în același timp să își propună investiții în sistemul energetic național. Compania, care este înregistrată în Londra, este condusă pe plan local de către Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție
Petrolieră (ROPEPCA). De asemenea, Kraft a fost și directorul OMV Petrom Gas. AIK Energy a făcut primele tranzacții cu gaze la finele lui 2018, iar în 2019 a intrat și pe piața de furnizare de energie electrică. Începând de anul trecut, AIK Energy a devenit unul dintre cei mai activi importatori de gaze, câștigând o cotă de piață de 35% iar în acest an a ajuns la 50,27%, conform
raportului din luna mai al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Sub AIK Energy se situau Engie, cu 19,6% din piață, OMV Petrom, cu 7,76%, Chemgas Holding Corporation, cu 6,19%, Wiee România, cu 5,92%. Creșterea aceasta vine și ca urmare a achiziției în 2019 a companiei Valahia Gaz, unul dintre principalii importatori interni de gaze naturale.

Dumitru Chisăliță, expert pe piața de gaze, susține că eșecul AIK Energy pe piața de gaze poate fi în avantajul clienților. ”Prețul pe care-l vor plății consumatorii la gaze la noul furnizor – FUI (dacă clientul este din partea de sud a țării) este de 106,23 lei/MWh în luna noiembrie 2020, probabil cca. 109 lei/MWh în luna decembrie 2020 și probabil cca. 111 lei/MWh, în luna ianuarie 2021 (prețuri fără TVA). Un consumator care a încheiat contract cu AIK în luna iunie 2020, are un contract un preț de cca 112 lei/MWh. Astfel, în perioada următoarelor 3 luni, consumatorii casnici care au fost notificați de AIK de rezilierea contractului, probabil vor avea un preț mai bun decât îl aveau la AIK și vor avea de câștigat. Important este că în această perioada de 3 luni fiecare consumator să-și caute un alt furnizor de gaze și să încheie un alt contract. În momentul de față prețurile la gaze sunt sub 100 lei/MWh, astfel încât se poate obține pentru următoarele luni un preț mai mic decât cel avut în contractul cu AIK”, a spus Chisăliță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

1 Comentariu

  1. consumatorii nu castigă nimic pentru că rămân cu aceleaşi contracte timp de 3 ani cum bine zice autorul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.