Dincolo de Brexit, Ungaria și Polonia

Cel mai mare risc pentru UE

Cel mai mare pericol la adresa UE nu este ”divorțul” de Marea Britanie, nici Polonia și nici Ungaria. Marele pericol este Italia, pentru că este vorba de a treia economie a zonei euro, de a opta economie globală, un stat eurofil, un stat fondator al UE, care acum sfidează Bruxelles-ul, spune economistul șef al Commerzbank din Germania, Joerg Kraemer. Guvernul de la Roma a respins solicitarea UE de modificare a bugetului pentru 2019, care include în acest moment un deficit de 2,4% din PIB, despre care liderii de la Bruxelles consideră că va duce la o îndatorare excesivă a Italiei.

Coaliția aflată la guvernare, formată din Liga și populiștii din Mișcarea de 5 Stele,  au decis să majoreze nivelul datoriei publice și al deficitului bugetar pentru a-și ține promisiunile electorale – majorarea beneficiilor sociale, un venit universal garantat și reducerea vârstei de pensionare.

Termenul limită pentru revizuirea bugetului a fost 13 noiembrie. Guvernul Italiei nu s-a conformat, iar acum țara poate fi lovită de o sancțiune de nu mai puțin de 3,4 miliarde de euro. Italiei i se cere în continuare o politică de austeritate, spune Joerg Kraemer, o politică inițiată de guvernarea tehnocrată condusă de Mario Monti, la finalul anului 2011.

Italia este considerată marele pericol pentru UE nu numai sub aspect economic și financiar. Actualul guvern este privit și ca unul favorabil Rusiei lui Vladimir Putin. Guvernul italian a cerut ridicarea sancțiunilor economice impuse de UE Rusiei. Premierul Giuseppe Conte consideră că Rusia ar trebui readmisă în G7, grupul celor mai industrializate economii din lume. În ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei, Conte a semnat mai multe acorduri pentru investiții cu ocazia vizitei sale la Moscova, în luna octombrie. Mai mult, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a semnat un acord de colaborare cu Liga, partidul aflat la guvernare în Italia. În 2016, consiliul regional din Veneto, acolo unde Liga condusa de Matteo Salvini are o bază electorală puternică, a recunoscut anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

O relație apropiata cu Rusia poate fi constatată și în cazul Austriei conduse de premierul conservator Sebastian-Kurz, aliat cu extrema dreaptă. Atât creștin-democrații lui Kurz, cât și Partidul Libertății din Austria nu susțin politica de sancțiuni împotriva Rusiei. Ungaria, un alt stat care are bune relații cu Rusia în timpul guvernării lui Viktor Orban, a fost penalizată de Comisia Europeană prin inițierea procedurii de suspendare a dreptului de vot în cadrul UE, pe motiv că Budapesta încearcă să îngrădească libertatea presei, să supună unor reguli de transparență suplimentare ONG-urile ce primesc finanțare străină și să reducă independența justiției. Și mai mult a contat în decizia Bruxellesului opoziția Ungariei față de cotele de imigranți impuse țărilor UE.

Și Slovacia este socotită o țară UE ce are relatii speciale cu Rusia. După un scandal uriaș provocat de asasinarea unui jurnalist de investigații, premierul social-democrat Robert Fico a demisionat, fiind înlocuit cu numarul doi din guvernare, Peter Pellegrini. O relație apropiată cu Rusia are și Grecia, unde, la fel ca și în cazul Austriei, un scandal de spionaj implicând agenți ruși nu a reușit să modifice substanțial această orientare politică a țării.

Măsurile punitive pe care UE le poate lua împotriva Italiei riscă să sporească sprijinul pentru guvernul populist, iar asta cu puțin timp înaintea alegerilor europarlamentare din mai 2019. Cu un număr deja mare de state nemulțumite de politica Bruxelles-ului și cu un val în creștere al eurosceptiocismului, rezultatele alegerilor sunt greu de estimat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

    • Richtig !!!! doua razboaie mondiale ni se trag de la obsesiile si orgoliile bolnave ale nemtizlor. ce mai urmeaza, ce ne mai pregatesc? disolutia Europei in borcanul cu formol nemtzesc!

  1. Se pare ca actualii guvernanti italieni nu au invatat nimic din falimentul Argentinei, Islandei si aproape falimentul Greciei si Irlandei. Si portughezii injura in privinta austeritatii insa se tzin de ea si, au grije acum de cat e de mare plapuma.

    • Du-te bă, cu austeritatea ta cu tot! Păi dacă nu-ți dă UE voie să te împrumuți consistent, cum vrei să te dezvolți? Să rămâi încremenit în subdezvoltare, asta înseamnă austeritatea! Să fie sigură Germania că va avea unde să-și desfacă produsele! Curat-murdar coane Saboane!

    • cata dreptate ai prietene lusitan!unde mai pui ca nimeni nu se prinde de figura, dar noi stim precis ca si grecii si austriecii si italienii sunt oamenii Moscovei!este mana lui Putin!poate si a lui Dragnea, putzin, asa, pe fund ….

    • Tu nu ai invatat nimic.Finlanda din cauza jeguriilor de banci a fost in faliment dar si-a revenit tragandu-le un picior in dos politicieniilor bagand ceva bancheri la bulau si dand cu tifla multor banci.Grecia a ajuns unde a ajuns datorita jeguriilor politicienesti care au pompat zeci de miliarde in armamentul German si alte mizerii.Argentina iarasi MULTUMITA politicieniilor si criminalului fond sionist FMI.Deci politicienii tradatori si mizeri au dus tariile aste unde au ajuns.Italienii si-au dat seama ca UE e un jeg sionist unde Germania face legea si le stabileste ce si cum si cat sa cheltuiasca si nu mai sant de acord cu facutul bugetului de catre jeguriile demente din UE creatie sionista.Plus ca nu mai vor invadatori muslimi si negrii salbatici si violatori criminali si mizerabili.

    • Esti departe de adevar. Niciuna din aceste tari nu este la nivelul Italiei ca economie. Pe de alta parte, guvernul Conte este spriinit de 60%din populatie. Cei doi vicepresedinti de Consiliu sunt oameni de onoare si nu tradatori cum a fost cei din Grecia. Birocratii UE in frunte cu conducatorii UE si cozile de topor romanesti, vor fi spulberati la alegerile din luna Mai. UE trebuie sa fie o uniune de popoare suverane si nicidecul o Uniune Sovietica la cheremul unor ticalosi pe care nu i-a ales nimeni. Germania deja a inceput un al treilea razboi mondial si sper sa fie ultimul pe care-l produce.

    • Expertule: Argentina a fost in faliment datorita politicilor dezastruoase ale FMI. Islanda este bine mersi dupa ce a oprit sprijinul pentru bancile falimentare (toate ne-islandeze). Nici Irlnda n-o duce prea rau. Iar Italia o va duce si mai bine fara „sprijinul” catastrofal al UE.

  2. După Brexit a devenit clar că Uniunea Europeană e doar vehiculul politic cu care Germania își realizează ambițiile de hegemonie continentală pentru care a început două războaie mondiale.
    Le-a pierdut, dar nu s-a lăsat. Și până la urmă Europa a acceptat să se supună. Ba România și-a ales chiar și președinte din națiunea superioară!
    Recitiți Mein Kampf, e instructiv. (Minus antisemitismul, desigur…)

    • Da Germania domina Europa, a facut din ea piata de desfacere germana in jurul à 45%. Pe sta s-a dezvoltat economia germana!
      Sugind pe altii. Cit despre D-l. Iohanis eu zic sa nu-l bagam in acelas cos!

  3. UE e deja in disolutie. Incercarea nemtilor de a o mentine in viata nu va face decat s-o transforme intr-o dictatura. Iar dictaturile se stie unde duc. Dar asta e viata, atat sunt nemtii capabili sa faca: suruburi si razboaie. Sa speram ca de data asta, cineva ii va opri la timp!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.