Dungaciu. ”E o greșeală să îi lași Rusiei atâta electorat din Chișinău nefolosit”

Profesorul Dan Dungaciu a vorbit în Deschide.md despre situația din Republica Moldova, viitoarele alegeri prezidențiale, dar și despre riscurile organizării referendumului privind integrarea în Uniunea Europeană și necesitatea coagulării forțelor pro-Europa.

Întrebat cum ar caracteriza actuala situație din Republica Moldova?, prof. Dungaciu a spus:

„… destinul tău depinde mai puțin de tine cât depinde de alții …în cea mai mare măsură, de situația frontului din Ucraina. Cât rezistă Ucraina, rezistă și R. Moldova. (…)În contiunuare, totul depinde de acest război și modul cum se va încheia acesta. Ce poate face RM în aceste condiții? Să rămână capabilă să fructifice oportunitățile care mai pot apărea, adică să mențină obligatoriu cursul european și să spere că războiul să nu se încheie în așa fel încât șansa europeană a Ucrainei și a R. Moldova să se risipească.

”…ar trebui continuată și amplificată și relația cu România, în sensul în care integrarea europeană să fie pregătită printr-o compatibilizare a sistemelor dintre cele două state, România și R. Moldova, indiferent de domeniu, căci nu se știe niciodată. În primul rând, orice compatibilizare România – R. Moldova este o compatibilizare a RM cu UE. În al doilea rând, nu se știe niciodată cum vor evolua lucrurile în regiune, dar șansele integrării europene ale R. Moldova, fie pe cale normală, fie prin reunificare, nu trebuie risipite în nicio formă. Repet, nu se știe ce ne aduce viitorul.”

În Basarabia vor avea loc alegeri prezidențiale…

Războiul din Ucraina a adus la Chișinău o schimbare importantă a spectrului politic.  În momentul în care, la Varșovia, în aceea scenă memorabilă, domnul Biden a ridicat-o în picioare pe doamna Maia Sandu, a făcut-o una dintre cele mai importante figuri politice din regiune! Dar, concomitent, a făcut-o să piardă un segment semnificativ de electorat, care a susținut-o pe vremea când doamna Sandu candida în 2020 la prezidențiale ca un candidat anti-geopolitic, vorbea rusa și găgăuza etc… pe eșichierul politic, doamna Maia Sandu și PAS au trecut la dreapta, au pierdut centru-stânga și centru-dreapta, și reprezintă acum electoratul pro-european și pe cel pro-românesc fără șanse clare să mai poată face o majoritate de 50%.

Pe de altă parte, pe parte stângă, Moscova a mutat, și a fixat acolo, la capăt, așa numita „partidă Șor”, adică grupul Pobeda/Victoria. A fost făcut cu turle și cu surle, să se vadă limpede două lucruri: că Moscova susține gruparea Șor/Vlah și că susținătorii acesteia nu trebuie să se risipească sau să se descurajeze; al doilea, că domnul Dodon nu a fost acolo, nu a fost invitat! Foarte important și asta!

Autoritățile Republicii Moldova au anunțat un referendum

Aparent, o idee bună, în realitate, un mare risc. Riscul care planează și asupra alegerilor prezidențiale(…)  De ce a fost făcut referendumul? Eu înțeleg strategia. Ideea strategilor partidului de guvernământ a fost ca PAS să rămână singurul partid pro-european, un soi de „cach-all party” pe dimensiunea europeană, adică să pună alegătorul în fața unei opțiuni unice: dacă vrei UE, votezi PAS și doamna Maia Sandu. Altă alegere nu există! Un fel de Lăpușneanu electoral: dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Sau PAS sau… Rusia!… Problema Referendumului nu este că modifică sau nu Constituția –problema Referendumului este că poate să eșueze și de aici să dinamiteze șansele în turul al doilea al doameni Maia Sandu”.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece, și mai bine să fim exagerați decât să pierdem în octombrie sau în 2025. Chiar nu vedem că opțiunea pro-europeană a scăzut de la circa 62% dinainte de război undeva la 52%, plus minus, depinde de cine face sondajele? Asta e încurajator? Iar apropo de referendum, în ultimul sondaj comandat de un ONG de la Chișinău care poate fi acuzat de orice numai de antipatii față de guvernare nu, răspunsurile populației nu sunt liniștitoare: 80% au auzit de referendumul pentru integrare europeană, dar numai 41% dintre cetățeni cred că comasarea lui cu alegerile prezidențaile este o idee corectă și 42% cred că este o idee greșită. Mai mult, doar 49% declară că „vor merge și vor vota pentru aderarea la UE”! În plus, apropo de percepția publică din societate, întrebați dacă „majoritatea populației susține sau nu integrarea țării în UE”, doar 48% spun că „majoritatea suține aderarea”, o cifră destul de mică, care arată însă cum percepe cetățeanul starea de spirit din societate.

Dumneavoastră vi se pare rezultate liniștitoare? Mie nu. Ca să nu mai adaug faptul că, după același sondaj, făcut în aprilie 2024, 45% cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, cu o creștere de 5% față de februarie 2024, când doar 40% credeau că direcția este greșită (ambele sondaje au fost făcute de aceeași companie, CBS-AXA).

Repet, acestea nu sunt date liniștitoare pentru mizele majore din octombrie 2024 și 2025!

De la începutul anului, mai multe partide politice pro-europene au constituit un Bloc politic, Blocul Împreună. Blocul a lansat ideea unui Pact pentru Europa…

„Blocul Împreună trebuia să apară și să fie susținut mai demult, dacă mă întrebați pe mine. E bine și mai târziu decât niciodată. Problema acestui bloc este că nimeni nu votează copia când are originalul la îndemână. Deci, Blocul trebuie să NU fie PAS, dar nici opusul radical al acestui partid. Cum va face asta va fi arta sa politică. Pe de altă parte, problema PAS este că până acum nu a fost obișnuit să facă alianțe, nici măcar de conjunctură. Este un partid cu majoritate absolută, practic, cu un lider care încă se bucură de cea mai mare încredere și care merge însă pe ideea de „cach-all”, de unică alternativă la Est sau Rusia. E într-un proces de schimbare de atitudine? Probabil că da. Interesant este cum va reacționa la inițiativa Blocului Împreună de a semna un „pact Snagov” pentru integrarea euroeană. Este ideea lor, ei au venit cu ea, să vedem în ce măsură PAS se va „smeri” politic și va semna pactul.

Ce șanse are blocul să-și impună candidatul în aceste alegeri și ce calități ar trebui să aibă pentru a reuși?

„Europa nu se va salva prin pacturi, ci la vot. Eu cred că până la parlamentare este nevoie de reconfigurarea spectrului politic inclusiv la prezidențiale… ca să lupți cu doamna Maia Sandu de pe o platformă pro-europeană trebuie să fii cam din același aluat! Trebuie să fii un pic de „Maia Sandu”, dar o figură nouă. Nu văd în niciun caz un „fost” politician care să revină cu șanse. Singurii care pot reuși să obțină un scor bun în noiembrie 2024 ar fi oameni tineri, femei sau bărbați, performanți în profesia lor, ne-uzați politic, vorbitori de limbi străine, credibili în cancelariile euro-atlantice, occidentalizați și cu deschidere spre Vest, adică continuatori reali ai proiectului prezidențial de tip Maia Sandu.

Moscova încearcă pe toate canalele să blocheze actuala guvernare și în special pe Maia Sandu

Problema este că e încă surprinzător pentru mine cât de bine reușește Moscova deși este atât de departe. Și tot Occidentul sprijină Chișinăul! Mă tem, însă, că dacă Rusia va câștiga politic, o va face pe greșeala noastră, nu pe atuurile ei. Căci repet: e o greșeală să îi lași Rusiei atât spațiu politic, e o greșeală să lași atâta electorat din Chișinău nefolosit, e o eroare strategică să nu configurezi și să nu susții un centru-dreapta și, mai ales, un centru-stânga, social-democrat.

Populația R. Moldova devine tot mai nemulțumită de guvernare, și e firesc să te erodezi la guvernare, mai ales în condiții de criză prelungită. În plus, ideea de incompetență începe să fie și ea asociată cu guvernarea, că e vorba de reforma justiției sau de prețurile la energie. Acestea sunt lucruri reale, pe care nu trebuie să le lăsăm doar pe mâna stângii extreme și pro-ruse. Acest electorat de centru dreapta și de centru stânga, dezamăgit de PAS, cu nemulțumiri reale și oarecum firești, trebuie preluat de candidați pro-europeni, și trebuie preluat urgent în perspectiva alegerilor prezidențiale.

Acel candidat care, de pe o platformă pro-europeană, va reuși să țâșnească între trădarea evidentă a forțelor ruse de extracție Șor-Dodon și incompetența percepută a populației față de guvernul actual, poate deveni un candidat redutabil în lupta prezidențială și poate face jocurile la alegerile din noiembrie 2024 și cele parlamentare din 2025. Acest candidat este cheia politică a momentului.”

 

Sursa:  deschide.md 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. altu care manipuleaza ..nu va mai uitati in gura astuia…
    totzi geopolitici…mega stratosferici..vai de mama lor

  2. Tovarasul dungaciu nu a inteles ca Rusia NU are nimic cu sansa europeana a Ucrainei, ci doar cu NATO. Sa fie asa de greu de vazut pentru un profesor? Se pare ca daca profesorul e specializat pe stiinte politice, nu este decat un politruc executant al unor ordine. El are de lansat niste viziuni favorabile celor care-i comanda. Europa colabora bine cu Rusia si Rusia cu Europa. Doar ca asta nu le convenea americanilor, care nu au suportat ideea unei UE puternice si independente fata de trupele americane, inca de la aparitia ideii de UE. Astfel ca americanii au facut tot ce au putut si asa s-a ajuns ca UE sa nu mai fie acuma decat o TABARA MILITARA AMERICANA iar Europa sa nu mai cumpere ieftin titei si gaze din Rusia, ci sa le cumpere mai scump de la americani. Americani care LE-AU LUAT GRATIS din Irak.

  3. Păi și ăștia ai Maiei Sandu sunt tot un fel de USR iști. Eu sper să le dea Dumnezeu minte și să nu-i aducă tocmai ei pe ruși lângă noi nici măcar economic sau politic.

  4. US si UK vor sa controleze intreaga Europa si relatia ei cu furnizorul rus de energie prin intermediul Ukrainei…pe post de paznic de kZ-et platit. Ukraina va fi crescuta artificial la ranguk de putere regionala majora.
    CU ajutorul Ukrainei UK si US vor controla si comertul European in bazinul Marii negre ce trece prin Gurile Dunarii…acum controlate de mostenitorul statului sovietic Ukraina…
    Gurile Dunarii trebuie sa fie Romanesti…la fel ca si Insula Serpilor…

    cit despre afacerile cu China…Dungaciu sa mai citeasca…si sa se dumireasca…

  5. să candideZe Ficusul !
    E Neamț, e vrednic, e PATRIOT …
    Nici Petrov n-ar fi de lepădat, măR😜g
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  6. @ ”Fabrica de scule și unelte” vă recomandă cum să ,,folosiți” electoratul individualizat și la grămadă, ?

  7. @ Domnul profesor Dungaciu probil că încearcă să teoretizeze, ”funcționalitatea și folosința electoratului” , ?

  8. Problema Moldovei este ca tropaie pe aceesi barna cu Rusia si nu intelege din ce cauza se misca barna inchipuindu-si ca din cauza ei se intampla.Maia Sandu recita fara sa inteleaga iar Romania aplauda fara sa se amuze.E la moda lupta impotriva Rusiei.Dar fara razboiul din Ucraina ce mare teles-beles facea Moldova?A inceput razboiul ruso-ucrainean.Deodata si-au zis moldovenii :asta e trenul .Numai ca trenul acesta pleaca dar nu ajunge nicaieri.

  9. Singur, daca l-ai urmari mwi des pe Dungaciu si nu sporadic prin Cotidianul ai remarca ca este destul de echilibrat si spune cam ce spui si tu. Rusia nu are nimic cu UE si chiar a dat verde Ucrainei sa intre in uE. Problema Moldovei este ca sta la miloaga toata ziua si mai este si fudula. Cu 2 milioane nu contezi nici pt rusi si nici pt UE. In conditiile in care URSS a rusificat zona si tu nu ai control asupra propriei populatii decat prin metode staliniste precum interzicerea partidelor, ziarelor si posturilor dr televiziune nu faci decat rau UE. Ca imagine binenteles. Acum UE pedaleaza prosteste din cauza razboiului dar dupa ce va face? Intrarea in UE nu tine de referendumul lor si risca sa-si taie craca de sub picioare pt o toanta care oricum nu va mai iesi. Biden care nu l-a bagat niciodata in seama pe Johanis a facut un mare deserviciu Moldovei cand a bagat-o pe proasta aia in seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.