Cel mai mare spital de stomatologie din România

Investiție de zeci de milioane de lei în cel mai mare spital de stomatologie din România.  Nu mai puțin de 65 de cabinete şi săli de operaţie va avea unitatea sanitară ce va fi construită în sectorul 4 al Capitalei. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului 4, Daniel Băluţă.

Edilul a afirmat că lucrările ar urma să înceapă cel mai târziu în data de 15 octombrie, termenul de finalizare fiind de trei ani.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 4.954 de mp, spitalul de stomatologie va fi construit într-o zonă accesibilă a sectorului 4, pe Şoseaua Olteniţei nr. 9, şi va avea un regim de înălţime de P+2E. Parterul şi etajele superioare vor cuprinde cabinete medicale, săli de aşteptare, spaţii pentru prezentări şi şedinţe, farmacie, grupuri sanitare, zone administrative.

În acelaşi centru îşi vor desfăşura activitatea practică studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Medicină Dentară, urmare a unui protocol încheiat între Primăria sectorului 4 şi UMF „Carol Davila”.

Pentru a facilita accesul, în imediata vecinătate a spitalului a fost construită deja o parcare de 236 de locuri, urmând ca noi parcaje să fie configurate şi în curtea unităţii medicale.

„Înregistrăm o premieră de care românii aveau nevoie de foarte mult timp. Practic discutăm despre primul spital universitar cu profil de medicină dentară din România şi la nivel de Bucureşti de prima construcţie de la zero, prima investiţie publică ce s-a derulat în acest oraş şi se derulează în ultimii 50 de ani”, a afirmat primarul.

Din punct de vedere tehnic, această investiţie are trei componente: prima este reprezentată de clădirea spitalului, o clădire cu o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, a doua componentă a investiţiei este partea de dotare, iar cea de a treia – un amfiteatru.

„Costul dotărilor este de 16 milioane de lei plus TVA. Costul construcţiei este de 19 milioane de lei plus TVA. Pe aceste două tronsoane costul total al investiţiilor se ridică undeva la zece milioane de euro. A treia componentă a acestui ansamblu – pentru că în afară de latura medicală a acestei investiţii orice comunitate trebuie să prioritizeze pentru dezvoltarea ei investiţiile pentru ceea ce înseamnă învăţământ – (…) tot acest ansamblu va avea parte de un amfiteatru cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, o investiţie care se cifrează la două milioane de euro. (…) Pentru clădirea spitalului, graţie unei asocieri cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu Compania Naţională de Investiţii, finanţarea proiectului clădirii este realizată de Ministerul Dezvoltării. Dotarea acestei unităţi medicale va reveni sectorului 4 şi va face obiectul unui credit ce va fi disponibil începând cu anul 2021 de la Banca Europeană de Investiţii, iar partea de amfiteatru este rezultatul colaborării între sectorul 4 şi Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii. Estimarea pe care o am din punct de vedere strict tehnic este aceea că în maximum trei ani, şi aici sunt un om realist, acest proiect va fi finalizat. Operarea acestui spital universitar şi a facilităţilor de învăţământ va fi făcută de UMF „Carol Davila” – Facultatea de Medicină Dentară”, a precizat edilul sectorului 4.

Prorectorul UMF „Carol Davila” Ecaterina Ionescu a spus că este primul spital universitar de profil şi prima instituţie medicală care se realizează din fonduri publice şi care va reuşi să integreze activitatea medicală cu cea academică, în sensul concretizării furnizării de servicii de sănătate stomatologică către populaţie, dar şi formării viitorilor specialişti din facultatea de medicină dentară.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. renuntand la profesia de stomatolog in favoarea celei de primar („pretinii” stiu de ce ?}, Baluta a implantat (la distante de un metru si ceva ca sa fie, desigur, cat mai mare comanda pentru furnizor) zeci de mii de măsele de beton in sectorul 4 … intr-un an-doi, ca si bordurile altora, se vor „caria” … cum admiratorii lui il vor realege primar, sa vedem atunci ce „spital” va inventa pentru aceste măsele !

  2. Ce nu se spune in articol este ca amplasamentu viitoarei” policlinici dentare” este pe locul fostei Gradini de Sud, unde ADP, avea rasadinite de flori si arbusti! E mai simplu sa le cumperi, nu, dle Baluta? Apoi, „doctorul” Baluta a facut multe „minunatii”, umbla la toate bordurile din sector, le inlocuieste si pe alea puse acum citiva ani de Piedone, cind s-au facut parcarile de incinta! Mai mult, , ca sa dea de „lucru” la multe firme, face linii duble de iluminat public pe Sos. Giurgiului, desi avem ilumintia dubla pe centrul bulevardului, pe stalpii electrici ai liniei de tramvai! Apoi, se planteaza, pe trotuare, copaci, la distante mici, uitand ca in crestere, coroanele se vor intrepatrunde! Alta „initiastiva” nebuna a primarului, dar poate e a dnei Fire Rea, este scoaterea placilor de beton de pe lina de tramvai, linie modernizata acun 14 ani, tip cale ferata, in regula la ora asta si inlocuirea lor cu gazon! Ba nene, astia sunt nebuni? Desi mai sunt linii de tramvai nemodernizate, astia umbla la cele deja in regula!

  3. la cate cabinete stomatologice sunt azi in Bucuresti,fara clienti,vor sta stomatologii la coada la cate un client,fiecare sa ii scoata un dinte!Baluta are numai plombe in creier..

  4. E spital DE STAT ori asta se adauga la miile de cabinete particulare fara opacienti|?

  5. Chestia cu bordurile, in general cele rosii din jurul spatiilor verzi, sunt de o calitate indoielnica rar intalnita. In plus dupa prima iarna sare mortarul de imbinare si totul trebuie schimbat. Doar altul ca Bordura (sau Basescu?) a aruncat acele borduri mozaicate vechi de zeci de ani care aratau perfect pentru a le inlocui cu facaturi ce nu tin decat cativa ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.