Cel mai optimist raport ONU privind SIDA

Cazurile de infectare cu virusl HIV au scăzut cu o treime începând din 2000 și este nevoie de 32 de miliarde de dolari pe an începând de acum și până în 2020 pentru a spera ca SIDA va fi eradicată până in 2030, arată un raport al ONU.

În 2000, Națiunile Unite au stabilit opt mari obiective în combaterea acestui flagel, până în 2015, transmite AFP. Raportul Onusida prezentat de secretarul general Ban Ki-moon la o conferință pentru finanțarea dezvoltării relevă că progresele făcute în ultimul deceniu și jumătate sunt substanțiale.

Între 2000 și 2014 cazurile de infectare s-au redus cu peste 35%, la doar două milioane. Mai mult, cazurile de infectare în rândul copiilor au scăzut cu 58% (Cuba este singurul stat din lume în care aceasta modalitate de transmitere a fost eradicată). O altă veste bună este că rata mortalității a scăzut cu 41% în aceeași perioada, la 1,2 milioane. ”Lumea a atins al șaselea obiectiv al Mileniului. Cursul epidemiei a fost inversat”, a spus Ban Ki-moon.

Raportul arată că în 2011 erau sub tratament cu antiretrovirale circa 15 milioane de persoane, față de doar 1 milion în 2001. Numărul persoanelor care supraviețuiesc a ajuns la 36,9 milioane, cu 700.000 mai multe decât în anul precedent – fapt care demonstrează că terapiile cu antiretrovirale sunt din ce în ce mai eficiente.

”Să punem capăt bolii până în 2030 este un obiectiv ambițios dar realist”, a spus secretarul general ONU. Pentru aceasta sunt necesare investiții de 32 de miliarde de dolari în fiecare an, până în 2030. Spre exemplu, în acest an suma disponibilă este de 21,7 miliarde de euro.

Pentru eliminarea epidemiei, ONU a fixat obiective intermediare pentru 2020. S-a utilizat formula ”90-90-90”, adică 90% de persoane infectate trebuie să cunoască acest lucru (acum știu circa 50%), 90% dintre cei care cunosc acest lucru trebuie să urmeze un tratament, 90% dintre cei tratați trebuie să supraviețuiască.

Raportul ONU nu vorbește despre posibilitatea apariției unui vaccin. Se mizează mai mult pe tratamentele cu antiretrovirale. ONU face apel la reducerea prețului materiilor prime pentru producerea acestor substanțe și acuză că 71% din acest segment de piață este împărțit doar de doi mari producători.

Africa este în continuare lideră la numărul cazurilor de infectare cu HIV. Se disting aici Nigeria, Uganda și Africa de Sud. Preocupările cele mai mari sunt produse însă de o regiune cu un număr relativ mic de cazuri – Asia-Pacific – deoarece aici se constată o recrudescență a epidemiei. 78% din noile cazuri de infectare se înregistreaza în China, India și Indonezia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.