Cele două mari probleme legislative care au scandalizat salariații spitalelor

doctor-spital-operatie

Angajații din spitalele din România au primit bani mai puțini în 2018 din pentru că în legea salarizării unitare s-au strecurat mai multe inechități. Una dintre acestea este plafonarea sporurilor la 30% pe ordonatorul de credite. În plus, spitalele care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății ci în cea a autorităților locale sunt mai avantajate pentru că printr-un artificiu financiar pot ciupi mai mulți bani astfel încât să spargă acel plafon de 30%. „Legea salarizării unitare a introdus mai multe inechități în salarizarea din acest sistem, în loc să le elimine. A plafonat sporurile la 30 la sută pe ordonatorul principal de credite. Nu e rău să plafonezi sporurile când crești salariile! Doar că nu a crescut salariile pentru toți. Doar doctorii și asistentele au primit azi mărirea conform grilei din 2022. Cei care au rămas cu salariul vechi, dar primesc un spor redus iau azi acasă un venit mai mic. E matematică de baza!” susține Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe. Aceasta mai dezvăluie încă o inechitate strecurată în lege.

„Ordonatorul principal de credite pentru spitale este ori Ministerul Sănătății ori un Consiliu Județean. Ministerul Sănătății are multe spitale în subordine și nu poate da sporuri mari la toate spitalele pentru că ar depăși plafonul de 30 la sută. CJ nu au doar spitale în subordine și atunci pot da sporuri de peste 30 la sută în spitale și sporuri mai mici altor instituții din subordine că per total sporurile la nivel de CJ să nu depășească 30 la sută. Matematica, bat-o vină! Ca urmare, vedem cadre medicale cu aceași încadrare, dar cu venit mult mai mare în provincie în spitale care aparțin de CJ decât în București în spitale care aparțin de Ministerului Sănătății”, a mai spus Petrescu.

La mijlocul săptămânii trecute, sute de asistente, infirmiere şi medici de la Institutul „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan”, precum şi de la Institutul „C.C. Iliescu” din Bucureşti au întrerupt lucrul şi au protestat în faţa unităţilor spitaliceşti, aceştia fiind nemulţumiţi de scăderea sporurilor. De asemenea, mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea au protestat în curtea unităţii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de prevederile legislative în urma cărora le-au fost reduse sporurile. Şi la Iaşi, angajaţii din domeniul sanitar s-au arătat nemulţumiţi şi au pichetat Prefectura din Iaşi. Această săptămână a debutat cu proteste în mai multe unități spitalicești. În jur de 50 de angajați ai Spitalului de Urgență „Bagdasar Arseni” din București au protestat, în curtea unității, fiind nemulțumiți de sporuri, care, potrivit noii legi a salarizării, sunt plafonate la 30%, ceea ce pentru unii dintre angajați duce la scăderea veniturilor. De asemenea, la Craiova, aproximativ 450 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova au protestat din același motiv. „Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Eleodor Cârstoiu, unul dintre medicii de la Spitalul din Craiova, citat de Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Aceasta este adevarata revolutie fiscala. Fiecare sa fie pus pe craca sa si daca nu-i convine, valea. Sa nu se mai intereseze de capra vecinului. Nu-i convine legea, sa plece. Asa au plecat adevaratii specialistii si au ramas in sistem toate hahalere piloase care nici nu se uitau la tine daca nu le bagai plicul gras sub nas. Afara! Femeia de serviciu cere venit net de director. Ce sunt ale sporuri de 100%? In ce tara se mai doua sporuri de 100%?Huuo!

    • Puteam trăi foarte bine și fără această „revoluție fiscală”. Revoluțiile fiscale le pot face doar oamenii cu carte, nu tâmpiții și nici hoții; ăștia se pare că fac revoluția legislativă, adică să se poată fura la liber. Sporuri de 100% sau mai mari se dau și în alte țări (asta deoarece ne interesează capara vecinului). Cât privește „cui nu-i place legea, să plece” țin să precizez că tocmai din cauză că se pleca prea mult s-a elaborat zisa lege, musiu dottore. Îmi place să cred că guvernul și parlamentul României, în infinita lor înțelepciune, doresc să remedieze niște inechități (după cum afirmă), nu să creeze altele noi. Deja și-au bătut joc de orice se cheamă angajat prin mutarea contribuțiilor de la angajator în cârca angajatului. Urmează exterminarea pensiilor private…

  2. „…E matematică de baza!” Normal. Are careva curaj să afirme și să dovedească faptul că ministreasa de la muncă ar putea avea cele mai elementare cunoștințe de la baza matematicii? Dacă i-ar fi plăcut așa ceva nu intra la 16 ani în politică. Și eu îmi sperii copilul aproape o dată pe săptămână de când l-am dat la școală: „Dacă nu înveți carte, ai să ajungi ori crescător de oi ori om politic.” De unsprezece ani sperietura asta a funcționat pentru mi-a luat numai premiul întâi, mânca-l-ar tata…

  3. La noi inechitatea se rezolvă numai dacă se păstrează principiul egalitarismului. Mi s-a părut bizar, inginer fiind, să scrie pe ecuson “medic chimist sau medic biolog”. Chimistul este chimist a făcut 4 ani facultate la universitate și 5 la politehică, biologul e biolog cu 4 ani facultate, iar medicul e medic fiindcă are 6 ani de facultate plus 5 de rezidențiat. Că ministrul muncii, nou în domeniu ne având aspectul tehnic al problemei, nefiind informată compet nu a realizat nedreptățile ce vor apărea generând nemulțumiri e altă disciție. Să nu vorbim de cealaltă utopie de dimensiune mult mai mare cu teoria echității pensiilor pe principiul contributivității, ce presupune anularea practic retroactiv de decizii de pensionare pe legile în vigoare la data pensionării. Asta când pensiile speciale tot pe motivul neaplicării retroactiv al legii rănân neschimbate. Când instituția unde lucrai s-a desființat, când țara nu ți-a oferit alt loc de muncă ci doar opțiunea unei pensii de supraviețuire, acum după 15 , 20 de de ani vine cineva și te face vinovat și te compară ca altul căruia ne dispărând-i domeniul de muncă a mai cotizat câțiva ani. Să nu vorbim că la câțiva ani de la pensionare trebuia să trăiești cu jumătate banii câștigați de cei de aceeași vârsta rămași nepensionați.

    • de cind se aplica legea pensiilor speciale la aceste categorii? de pa vremea luii Nastase?

  4. Mai nene, la privat daca iti spune patronul ca de maine esti concediat nu mai protestezi, nu-ti mai rupi hainele de pe tine. De ce? Fiindca stii foarte bine de la inceput ca oricand poate sa te dea afara. Pentru cei de la stat care au boierit-o 28 de ani (muncesc, nu muncesc lefa babana merge) niciodata nu si-au facut probleme ca va veni o zi cand vor trebui sa plece sa-si caute alt loc de munca, acum ca pierd 2 lei la salariu este o tragedie nationala. Nu vor sa inteleaga ca, statul nu le mai poate da doi lei in plus. Nu le convine, sa plece la privati daca sunt asa de buni si indispensabili pentru societate. Ciocul mic si terminati cu sporurile de peste 100%!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.