Cele mai grave incendii produse în cluburi, în lume

Agenţia Associated Press, citată de Mediafax în pagina electronică, prezintă o cronologie a celor mai grave incendii produse în cluburi de noapte din lume în ultimii 75 de ani, după tragedia de vineri seara de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

ianuarie 2013: Un incendiu a provocat moartea a peste 200 de persoane la clubul Kiss din oraşul Santa Maria, din sudul Braziliei. Anchetatorii au afirmat că spuma antifonică de pe tavan a luat foc şi a emis gaze toxice care au ucis rapid participanţii la o petrecere studenţească.

decembrie 2009: Aproximativ 152 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit în clubul Khromaya Loshad (Calul Şchiop) din Perm, în Rusia. Flăcările s-au declanşat când un foc de artificii a aprins tavanul de plastic decorat cu ramuri.

ianuarie 2009: Un foc de artificii de Revelion a declanşat un incendiu în clubul Santika din Bangkok, Thailanda, provocând moartea a 67 de persoane şi rănirea multor altora. Victimele au suferit arsuri grave şi au inhalat fum, dar multe persoane au murit strivite.

septembrie 2008: Flăcările au ucis 44 de persoane în clubul Wuwang (Regele Dansatorilor) din Shenzhen, China, unde un foc de artificii a aprins tavanul, generând o busculadă.

decembrie 2004: În Buenos Aires, Argentina, un incendiu a ucis 194 de persoane în clubul supraaglomerat Cromagnon Republic, după ce un foc de artificii a aprins spuma cu care era capitonat tavanul. Proprietarul clubului, Omar Chaban, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru provocarea incendiului şi pentru mită. Alte persoane au primit pedepse mai mici.

februarie 2003: Un incendiu la clubul Station Warwick din Rhode Island, în Statele Unite, a omorât 100 de persoane şi a rănit peste 200. Artificiile folosite de o formaţie de muzică au aprins spuma inflamabilă din interiorul clubului.

decembrie 2000: Un incendiu cauzat de un accident de sudură a provocat moartea a 309 persoane la o discotecă din centrul oraşului chinez Luoyang.

octombrie 1998: Un incendiu provocat intenţionat la o discotecă supraaglomerată din oraşul suedez Goteborg s-a soldat cu 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi. Patru persoane au fost condamnate ulterior pentru declanşarea incendiului.

martie 1996: Flăcările izbucnite la clubul Ozone din Quezon City, Filipine, au ucis 162 de persoane. Multe dintre victime erau studenţi care sărbătoreau sfârşitul anului universitar.

martie 1990: Un incendiu provocat intenţionat la clubul Happy Land din cartierul new-yorkez Bronx s-a soldat cu 87 de morţi. Focul a izbucnit când un bărbat furios pe iubita lui a stropit cu benzină singura ieşire din club şi i-a dat foc, după care a blocat poarta metalică din faţă, astfel că oamenii au rămas blocaţi.

decembrie 1983: Un incendiu la salonul de dans Alcala din Madrid, Spania, a provocat moartea a 78 de persoane şi rănirea a peste 20.

mai 1977: Un incendiu la clubul Beverly Hills din Southgate, în statul american Kentucky, a ucis 165 de persoane şi a rănit peste 200.

noiembrie 1942: Cel mai grav incendiu dintr-un club de noapte din istoria SUA a ucis 492 de persoane la clubul Cocoanut Grove din Boston. Tragedia de la unul dintre cele mai populare cluburi din Boston a condus la adoptarea unor noi reglementări în domeniu, precum sistemele de stropire antiincendiu şi ieşiri accesibile.

aprilie 1940: Un incendiu izbucnit din cauza plantelor decorative agăţate de tavanul clubului Rhythm Night din Natchez, în statul american Mississippi, a ucis 209 persoane. Ferestrele localului erau blocate pentru a împiedica persoanele care voiau să intre pe furiş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.