Cele mai importante alegeri începând de la Margaret Thatcher

Marți seara, Camera Comunelor a aprobat organizarea alegerilor legislative anticipate în Marea Britanie. A fost pentru a patra oară când premierul Boris Johnson, care a preluat mandatul în luna iulie, a încercat să obțină organizarea anticipatelor. Acum, el speră să obțină o majoritate mai stabilă la scrutinul programat pe 12 decembrie, o majoritate care să-i permită sa gestioneze mai bine Brexitul. Camera Lozrilor trebuie să aprobe organizarea alegerilor, însă votul acesta este considerat o formalitate.

Acesta va fi al treilea scrutin parlamentar în mai puțin de cinci ani.

O revista a presei realizată de Courrier International.

Cu o majoritate zdrobitoare, de 438 de voturi la 20, Johnson a obținut organizarea anticipatelor, pe care le consideră ”o ieșire din mlaștina Brexitului, în care a intrat aproape imediat după preluarea mandatului de premier”, scrie The New York Times. Aceeași publicați arată că acum ”începe o nouă fază din odiseea Brexit”.

”Alegerile erau inevitabile, din cauză că Parlamentul nu a putut să valideze niciun fel de acord pentru Brexit”, scrie publicația singaporeză Straits Times. ”Nu există nicio cale de a încheia Brexitul cu asemenea piedici permanente din partea Parlamentului, cu acest refuz premeditat și fără respectarea mandatului oferit de popor. Trebuie să reînnoim Parlamentul și să dăm poporului dreptul de a alege”, a spus Boris Johnson.

”După un an de blocaj parlamentar, se vor face din nou cărțile la un scrutin care riscă să fie un minireferendum pentru Brexit”, scrie Le Temps. ”După trei ani și jumătate de haos și oboseală, avem în sfârșit ocazia de a asana mlaștina”, scrie cotidianul conservator The Telegraph, făcând o aluzie la expresia preferată de Donald Trump.

”Boris Johnson înregistrează primul său succes în Camera Comunelor, și nu este o victorie neimportantă”, scrie cotidianul spaniol El Pais, arătând că Johnson ”a ajuns la un acord pentru Brexit cu UE, în timp ce niciunul dintre detractorii săi nu a crezut că e în stare să reușească. El s-a folosit de plictiseala și disperarea partidelor din opoziție pentru a obține avantajul electoral pe care îl dorea”, scrie El Pais.

Ziarele conservatoare văd în votul din Camera Comunelor o înfrângere pentrui Partidul Laburist. ”Opoziția i-a oferit lui Johnson alegerile anticipate printr-un amestec de incompetență și lăcomie”, scrie The Telegraph.

Daily Mail consideră că liderul laburist Jeremy Corbyn, care s-a opus inițial scrutinului anticipat, a ”cedat sub presiunea uriașă” a liberalilor și a Partidului Național Scoțian. ”Încercând să arate că are curaj după capitularea umilitoare, Corbyn a promis o campanie mai ambițioasă și radicala, pentru schimbarea reală pe care țara nu a văzut-o niciodată”.

”Va câștiga Johnson pariul alegerilor”, se întreabă The Times. Premierul pregătește o campanie pe tema ”poporul contra parlamentului”, scrie The Times, o opinie împărtășită și de Le Temps, în Elveția. ”Johnson se va folosi de argumentul favorit: să dea vina pe parlamentari pentru blocaj și să ceară alegătorilor să-i ofere o majoritate pentru a realiza Brexitul”.

”Democrația nu ar trebui să se reducă la calcule cinice”, scrie The Guardian, care se așteaptă ca guvernul să recurgă ”la o campanie electorală murdară, cu ajutorul propagandei pe platforme precum Facebook”.

Începând din 1997, Boris Johnosn nu a pierdut niciun scrutin la care a candidat, însă acum nu trebuie să fie sigur de victorie. ”Toate partidele au motive să se teamă când se vor prezenta în fața alegătorilor”, scrie The Irish Times. Conservatorii au un avantaj considerabil de 13% in sondaje, scrie Politico Europe (37% contra 22% pentru laburiști și 19% pentru liberali, potrivit YouGov), iar ”deputații laburiști sunt îngroziți” de handicapul din sondaje.Nimic nu este însă jucat, scrie Le Tmeps, arătând că, între alegerile din 2015 și 2017, aproape 40% din electorat și-a schimbat orientarea.

The Sun sugerează că adepții Brexitului ar putea considera că Johnson i-a trădat, pentru că nu a scos Marea Britanie din UE, cu sau fără un acord, așa cum a promis înainte de a veni la guvernare. ”Sunt cele mai importante alegeri de la venirea la putere a lui Margaret Thatcher”, în 1979, scrie The Times.

”Laburiștii riscă mult cu alegerile în acest context, când nu au o poziție clară față de Brexit, cu atât mai puțin față de un nou referendum pentru Brexit. Diviziunile din partid nu ajută la nimic”, scrie Le Soir.

O altă necunoscută va fi prezența la urne în luna decembrie, o lună în care nu au mai fost organizate alegeri din urmă cu o sută de ani. ”Există un motiv pentru care luna decembrie nu a fost preferată. Zilele scurte și friguroase nu sunt bune pentru a face campanie și a mobiliza electoratul, pentru a convinge oamenii să vină la mitinguri sau la vot, indiferent care sunt problemele cu care se cofruntă țara”, scrie The Guardian.

”Soarta Brexitului depinde de acest scrutin”, scrie BBC, adăugând că este necesară obținerea unei majorități de către un partid pentru a decide asupra ieșirii sau rămânerii Marii Britanii în UE. ”Dacă alegerile vor duce la un pralament fără majoritate, atunci scrutinul nu va fi folosit la nimic”, concluzionează BBC.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Bine ar fi să cadă investirea Orban și să ajungem și în România la alegeri anticipate. Dar la noi este imposibil ce este posibil la englezi fiindcâ noi avem SRI. Și SRI din România are o unitate de elită numită “Securitatea nu moare și nici nu se predă” care nu se ocupă decât cu apăratul zi și noapte al Constituției. Și cum acoperiții sunt majoritari la consilieri în primării plus Secretarul, la consilieri în Consilii județene, juriștii prefecturii și majoritari în fiecare din cele două camere ale parlamentului fie PSD fie PNL, fie ALDE fie USR, unanimitate la USR Pro-România, PMP și Minorități, votatul e pantomimă.

  2. „Turcul” Johnson va lua plasa ca si Theresa May! Va indirji si mai mult pe cei ce se opun Brexit, incit vor vota pe laburisti sau liberali! Nu mai vorbesc de cei din Scotia si Irlanda de nord, care pierd prin iesirea MB din UE!

  3. JOHNSON BORIS VA PIERDE ALEGERILE CU 32% MAXIM SI VA FI DEMIS IAR BREXITUL VA FI ANULAT DE VIITOAREA COALITIE…

    SE POATE CA PRIN REFERENDUM SA FIE OPRIT SAU PRIN CONSENS NATIONAL CA SI LUI BORIS JOHNSON SAU ELTIN CA NU ESTE CU NIMIC MAI BUN CA FOSTUL PRE RUS BORIS…. I -SAU INMUIAT PICIOARELE DA ATTIA BREXIT CA ACUM I-I CRAPA BOSTANUL DE CE NEBUNIE A AJUNS SI CE COLAPS RISCA G B.
    NU-I ASA DE PROST SA NU INTELEAGA SI NU MAI RISCA CA NU MAI ARE PUTERE SA SE RIDICE CU CONSERVELE LUI SI O SA-I INGHITA LIBERALII JUMATATE DE ELECTORAT SI PARTIDUL LUI FARAGE NU MAI CISTIGA NIMIC CA SI LA ALEGERILE DIN 2018… DISPARE CA SI UKIP….
    UN FRONT DEMOCRATIC VA FI URMATOAREA OPTIUNE A G B… REGINA A CLACAT CU GUVERNUL MEU… SI RISCA UN REFERENDUM IMPOTRIVA MONARHIEI… SI REGATUL UNIT VA AJUNGE O REPUBLICA FEDERALA SAU SE VOR SEPARA…….. AUSTRALIA SI CANADA SUNT LA O SUFLARE DE INDEPENDENTA SI COMWEAHTUL DISPARE DIN CAUZA PROSIEI REGINEI CA NU A INTERVENIT SI NU A ABDICAT LA TIMP SA LASE PE CEI MAI TINERI SA DESCURCE POPORUL SI SA SE DUCA LA ODIHNA….
    REGINA ESTE PROBLEMA CADERII G B… NU BREXITUL…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.