Celebrul Robor devine istorie?

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 2,94%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent. Această scădere nu este generată de suprataxarea impusă de OUG privind lăcomia, adoptată la finalul anului trecut de către Cabinetul Dăncilă, ci are legătură cu lichiditatea din piața interbancară pe termen scurt.

Indicele Robor se formează în funcție de cererea și oferta de lichidități pe piața monetară, pentru diferite perioade de timp, fiind influențat de o serie de factori, printre care inflația și așteptările inflaționiste, percepția de risc investițional, condițiile de lichiditate la momentul respectiv etc. Dacă Robor crește, este un semnal că și ratele de dobândă pentru clienții finali (la depozite și la credite) vor crește, iar dacă scade este un semnal că ratele de dobândă vor scădea. Robor este un reper impus de lege prin Ordonanța 50/2010 pentru variabilitatea dobânzii la creditele în lei. Guvernul vine acum și condiționează taxarea de Robor, fixandu-l arbitrar la 2%, conform OUG privind lăcomia. Asta înseamnă că acel standard nu mai poate reprezenta un criteriu după care se stabilește dobânda. Senatorul Florin Cîțu susține că Robor nu mai reprezintă realitatea și că în scurt timp vor dispărea produsele care folosesc Robor. Ordonanţa adoptată la finele anului trecut prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%.

Băncile sunt descurajate să crediteze, ceea ce înseamnă că și capacitatea lor de a da dobânzi mai mari la depozite se limitează. La aceasta se mai adaugă și plafonarea dobânzilor percepute persoanelor fizice la credite, conform unei legi adoptată de Camera Deputaților tot la finalul anului. Astfel, plafonul pentru dobânda creditelor ipotecare nu va putea depăși dobânda legală cu mai mult de 3 puncte procentuale, iar la creditele de consum, pragul nu va putea fi mai mare cu 50% pentru acele împrumuturi mai mici de 3.000 de euro. Totodată, legea se va aplica contractelor în derulare doar dacă este îndeplinită condiția privind impreviziunea.
În plus, Parlamentul a adoptat legea care interzice firmelor de recuperare creanțe să ceară datornicilor la bănci sau IFN-uri mai mult de 80% din valoarea restanțelor la credite. Toate aceste măsuri pot duce la încetinirea creșterii economice, cu scăderea aferentă a încasărilor bugetare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. ha ha ha ha ha ha ce escrocherie! trebuie sa fi mare specialist ca nenea isarescu …. citez: „așteptările inflaționiste, percepția de risc investițional” … chiar atit de fraieri sint oamenii incit sa accepte asemenea mizerii?

    • Acum trebuie sa inteleaga ca acest indicator a fost inventia bancilor straine sustinute de Isarescu pentru spolierea Romaniei! Huuo trdatorilor de neam si tara!

  2. Cine spune ca 2% este arbitrar are putine cunostinte de finante. Care este tinta de inflatie a BNR? Este 2%. Cand ROBOR depaseste tinta de inflatie asta inseamna ca BNR nu isi atinge tinta. Citu sa ne lase cu prognozele lui de inflatie 12%. Citule, a scazut sub 3%. Daca erai pe cont propriu, analist financiar, nu mai erai platit de clienti la cate minciuni spui.

    • A fost „pe cont propriu”, fiind parte la un atac speculativ la adresa leului. Pana si blandului Manole i-a sarit tandara, drept care le-a luat gatii autorilor, drept care dl a trebuit sa plece de la banca respectiva.

  3. o manipulare ordinara tot articolul. sistemul bancar la noi este un oligopol cartelizat adica un monopol, robor ul este complet artificial stabilit la ordinul bancilor dupa cum au interesul sa-si jefuiasca sclavii asa numitii clienti. bancipe de mult timp nu acorda dobinda deponentilor dar jefuiesc la maxim cu dobinzi de peste 20% cele mai mari din europa sclavii adica cei care iau credite!!!

  4. Acest Cosmin Pam Matei parca e clona lui Isarescu! Numai minciuni scrie! Cum dreacu taxa pe lacomie nu a contat!!? De cind a fost bagata taxa pe lacomie scade ROBOR nonstop, da nu asta e cauza..!? Explicatii puerile de doi banutzi ruginitzi!

  5. Auzi dom’le … robor-ul !.Pai roborul este o mare escorcherie a bancherilor straini inventata de acestia pentru a „mulge din greu buzunareke si finantele romanilor”, escrocherie sprijinita pe fata de marele escroc al neamului Isarescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.