Vezi reacția Bruxelles-ului în cazul alocațiilor

Comisia Europeană a reacționat, luni, după ce în Austria a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii străinilor care muncesc în acest stat, arătând că aceștia trebuie să primească ”aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”.

Conform purtătorului de cuvânt al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european într-un răspuns furnizat CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană mai arată că această situație este valabilă de mai multe decenii și a fost confirmată inclusiv de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar executivul european consideră că mobilitatea trebuie să se bazeze pe reguli clare și corecte.

De asemenea, Comisia Europeană reamintește că această prevedere a fost inclusă și în propunerea din 2016, în care executivul european a solicitat îmbunătățirea regulilor UE privind securitatea socială: salvgardarea libertății de mișcare și protejarea drepturilor cetățenilor, împreună cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. ”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european într-un răspuns furnizat CaleaEuropeană.ro.
    Cu alte cuvinte otvarasul Kurtz incalca legislatia europeana.Prietenul de baza Iohannis,nu sufla nici-un cuvant desi pol.externa ii parvine .
    In schimb blocheaza aici tto ce poate bloca, devenind politician „intern”, cu scopul de a sabota presedintia tarii la consiliul ue.
    Rusine si „romanului”neroman Iohannis, rusine si lui Kurtz ambii calcand pe cadavre impotriva ac.tari pe care o mulg de comun acord !

  2. Cine ne-a pus sa percepem ” taxa pe lacomie „? Adica sa-i punem pe cei de la OMV, de la Schweughoffer si de la Raifeissen Bank sa plateasca taxe cat trebuie?! Se bucura si austriecii cum pot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.