Centrala de la Cernavodă – altă problemă

România vrea să retehnologizeze reactorul 1 de la Cernavodă și să construiască unitățile 3 și 4 însă nu dispune de resursă umană calificată și profesională. Afirmația a fost făcută de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a fost prezent la Cernavodă pentru începerea procesului de vaccinare a salariaților de la centrala atomoelectrică. ,,Vrem să construim Reactoarele 3 si 4. Avem nevoie de resursă umană calificată și profesională. Prin Cernavoda, România este cea mai importantă țară care produce energie nucleară. Suntem pe primul loc în lume. Sunt convins că împreună cu echipa de la Cernavodă, le vom face față”, a spus Popescu. Conform acestuia, criză de personal este și azi, când funcționează unitățile 1 și 2. „Provocarea cea mai mare va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4. Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară”, a mai spus ministrul. La lucrează în acest moment 1.400 de oameni.

O altă mare provocare pentru centrala de la Cernavodă este furnizarea de echipamente nucleare. „Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a mai spus Popescu.

Retehnologizarea unității 1 costă 1,5 miliarde de euro, iar construcția reactoarelor 3 și 4 presupune o investiție de de 8 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Se Fuge inca din Romania?!?
    Dati ba Pensii Speciale la Parazitii Sociali si fiti Zgirciti cu cei Valorosi.
    Veti avea o Tara ca Afara!

  2. De 31 ani tot se practica analfabetismul si neprofesionalizarea prin numiri in functii inalte, cei care au dat si inca dau examene, sunt eliminati prin mofturi politic! In scoli, ciuciu invatare si profesionalizare, dupa ce au redus drastic locurile de munca trimitand oamenii in somaj, la pensie sau in strainezia, laolalta facandu-i puturosi si lenesi ca nu mumcesc dar locuri de munca decente…canci, acum se plang ca nu au profesionisti, nu au lucratori in diferite domenii! Bai tacanitilor, mai aveti a va bate joc de cetatean umilindu-l si de tara asta in care traiti belfereste in luxul dorit de voi?

  3. Cand pui sef de 28 de ani ,pe linie de partid,la nuclear electrica…in loc sa promovezi din cadrul institutiei, pe competenta…si mai sunt multe altele de spus…

  4. Nu v-ați convins că americani nu vin să construiască ci ca să distrugă fie prin bombardament fie prin demolări? Ce au construit ei în România în afară de niște minuscule baze militare? Nimic. Când alții prin Europa fac mari afaceri cu China nouă ne-a mirosit urât, nu avem voie să construim cu ei autostrăzi, centrale nuclearo-electrice etc.

  5. – este firesc sa plece
    – nedreptatea sociala generată de abuzurile primului, celui de-al doilea și celui de-al treilea parlament ilegitim 300

  6. Nu avem bani pentru reconstructie si retehnologizare ? Pai , de ce ? Catu a imprumutat , pana acum 31 mld. de euro ! Ce a facut cu ei ? Noi oamenii de rand , pe spatele carora s-a facut aceste imprumuturi , nu trebuie sa stim ce s-a facut cu acesti bani , pana la ultimul banut ? Nu , nu trebuie ! Noi trebuie , doar , sa-i dam inapoi cu dobanzi cu tot ! In acest caz , ramane , doar , sa ne imaginam unde s-au dus banii astia ? Nu ne trebuie prea multa imaginatie, ca sa intelegem ! Pacat de tara asta trista , atat de bogata si atat de jefuita !

  7. Întrebări simple pentru toţi cei care au condus și conduc România de 31 de ani:
    Pe timpul lui Ceaușescu, cum de se găseau specialiști, așa, de la o generaţie la alta??
    O fi fost ţărănoiul ăla gângav și analfabet – cum vă place vouă să-i ziceţi, cu 1000 de ani peste voi în materie de sustenabilitate, ticăloși și criminali ce sunteţi?
    Băi tembelilor, sunteţi ca niște copii retardaţi care au moștenit o jucărie veche de mai mulţi ani – dar funcţională – și pe care dacă nu o strică, nu știu ce să facă cu ea.

  8. De 31 de ani politicienii au tait creanga de sub picioarele poporului.Eu sustin inca odata ca ,abolirea partidelor politice e singura solutie ce a mai ramas. Un guvern din tehnocrati, alesi de popor prin referendum, un parlament de 200 de deputati si senatori independenti, alesi prin referendum, fara presedinte(care e un taietor frunza caini intr-un stat condus de straini)primari independenti alesi de locuitorii urbelor si comunelor si cu o Romanie neutra ,ar fi solutia care ne poate scoate din acest noroi al democratiei! Nimeni, nicio forta ,nu ne poate desfiinta ca natie, daca ajungem acolo! Insa trebuie sa ajungem si la un nivel de constiinta care sa ne scoata din zeama vaicarelii, admiratia altor natiuni si frica de actiune! pentru binele poporului roman!

  9. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a mai spus Popescu.Adica cetatenii romani sunt centrale..Analfabetule!!!!!!!!

  10. Daca nu re-tehnologizam (de URGENTA) centrala nucleara (are deja aproape 50 ani!) – ne paste un VIITOR Cernobal !!!

    Ala da DEZASTRU … in fata lui pandemiile sunt simple si efemere copilarii … !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.