Cenzură ceauşistă perpetuată la TVR

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, cu somaţie publică Televiziunea Română, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării corecte prin difuzarea spectacolului cu piesa „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, o producţie a TVR din anul 1975, de pe genericul căreia lipsea numele scenografului Florin Gabrea.

Sancţiunea a fost votată în unanimitate de membrii CNA.

Prezent online la dezbatere, Florin Gabrea, fost membru CNA, a precizat că, deşi la această producţie a semnat adaptarea TV alături de Cornel Todea şi decorul împreună cu Virgil Luscov, pe genericul înregistrării, prezentate de TVR Cultural pe 19 iulie, apar doar numele lui Cornel Todea şi Virgil Luscov.

Răspunzând reprezentantei TVR la CNA, care a precizat că înregistrarea spectacolului este singura din arhiva instituţiei, Gabrea a precizat că în 1981 a emigrat în Germania, prilej cu care cenzura comunistă din TVR l-a „şters de pe generic, păstrându-l aşa cum arată el astăzi, conţinând o omisiune majoră, un fals de neacceptat”. Scenograful a solicitat „repararea imensului prejudiciu moral, al afectării prestigiului profesional şi al demnităţii” sale, prin sancţionarea Televiziunii Publice.

„Eu nu merit acest lucru sub nicio formă. Deci Televiziunea trebuie să facă un pas, domnul Turturică trebuie să zică, da, când află chestia asta: „Cum aţi lăsat generice cenzurate, masacrate de cenzura comunistă, securistă – adaug eu şi subliniez asta – aţi lăsat aşa ceva şi în ziua de azi?” Ei, aici e problema”, a spus scenograful.

Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a cărei opinie a fost împărtăşită şi de ceilalţi membri ai Consiliului, a accentuat că omisiunea reclamată de Florin Gabrea „nu este o greşeală intenţionată”.

„Mai ales că nici nu cred că mai există originalul. Este singura variantă pe care o aveţi în arhivă şi deci pe care trebuie s-o modificaţi”, a spus Gubernat.

Ea a menţionat că instituţia pe care o reprezintă se va asigura că această greşeală va fi reparată.

Articolul 3 alineatul (2) din Legea prevede că „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Grav de tot, ce a făcut TVR! În primul rând cum de şi-au permis să difuzeze „Livada cu vişini”? Asta-i emisiune? Unde-i Gheboasă, Jador şi alți artişti de renume? Egalitatea de gen unde e? Dacă văd copiii livada asta? În plus, Cehov nu era rus? Cum vă permiteți, putiniştilor?

  2. Dar faptul ca Phoenix (plecati, minus Baniciu, tot in Germania) lipseste si acum de pe genericul filmelor lui Sergiu Nicolaescu (vezi „Nemuritorii”), care s-a eschivat si de la plata drepturilor de autor, cum se interpreteaza? Ah, Romania, tara tuturor posibilitatilor! Tara lui „lasa, lasa, lasa!…”.

  3. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Dan Nutu si cu Dinu Ianculescu, doi actori de prestigiu, care au ales sa plece in strainatate. Nu s-a mai pomenit de ei. Securitatea nu iarta! @Rammstein: daca l-ar fi chemat Strul, putea fi cap de afis?

  4. CNA-ul este o subunitate a securitatii nasite de Asztalosh. In permanenta a fost supravegheat de baietii scoliti la um UBB si trimisi apoi in misiuni in Bucuresti. Ca actualul racan Mircea Toma.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.