Cerințele UE înnegresc cărbunele românesc

România este, pentru al doilea an consecutiv, importator de energie, ba chiar intrările de electricitate, raportate la ieșiri, s-au dublat față de 2018. Este o inversare a trendului de până în 2018, când România era net exportator. Dincolo de această situație, interesant este faptul că importurile se fac, din țări non-UE, cu precădere, țări ca Serbia ori Ucraina care nu au limitări cu privire la normele de mediu.

Raportul Transelectrica cu datele operaţionale pentru anul trecut are un capitol special cu fluxurile transfrontaliere de energie electrică. În total, importurile au crescut cu 95%, până la 5,5 TWh, iar exporturile au scăzut cu 25%, până la 4 TWh. „A scăzut exportul pe graniţele cu Serbia, Ungaria și Ucraina și a crescut pe granița cu Bulgaria iar importul a scăzut pe granița cu Bulgaria și a crescut semnificativ pe liniile de interconexiune situate în zonele deficitare în producție de energie electrică (pe granițele cu Ungaria și cu Ucraina), dar şi o creştere de 143% pe linia de interconexiune situată în zona excedentară în producție de energie electrică, respectiv granița cu Serbia”, arată datele Transelectrica.

Bulgaria. Importurile de energie electrică au scăzut cu 18%, până la 993 GWh, faţă de anul precedent, când s-au consemnat 1,2 TWh. Exporturile au crescut până la 2,7 TWh (31% creştere). Este singura ţară vecină cu care avem încă excedent.

Serbia. Importurile au crescut cu 142% faţă de anul precedent, până la 538 GWh, în 2019, în timp ce exporturile au scăzut cu 43%, de la 1,79 TWh la 1 TWh

Ungaria. Singura piaţă din Europa cu care România este cuplată pentru pieţele intrazilnice şi cea de-a doua zi. Importurile s-au triplat în 2019 faţă de 2018 (1,97 TWh faţă de 588 Gwh), iar exporturile au scăzut de aproape cinci ori: 227 GWh faţă de 1,04 TWh

Ucraina. De departe, piaţa vecină cu care avem cel mai mare deficit, în condiţiile în care exporturile româneşti de energie spre Ucraina au ajuns practc aproape de zero, dar exporturile au crescut de circa două ori şi jumătate faţă de anul 2018. Exporturile au fost de doar 39 GWh (448 GWh în 2018), în schimb importurile au crescut de 2,5 ori, de la 807 GWh la 2,02 TWh.

Ucraina a devenit în 2019 principala sursă de import de energie electrică a României, cu 2 TWh importaţi din cei 5,5 TWh. Peste o treime din imorturi, așadar, se fac de aici. Dacă luăm în calcul şi explozia importurilor din Serbia, 46 % din importurile româneşti au provenit din state non-UE. De ce? Pentru că aceste țări, nefiind supuse limitărilor de mediu în ceea ce privește generarea de electricitate pe bază de cărbune, au și un cost de producție semnificativ mai mic decât al nostru, deci o energie mai ieftină, care migrează la noi, unde piața este mai scumpă.

Atacul la cărbune

România plătește enorm emisiile de CO2 pentru propria producţie de electricitate, urmând directivele UE, care militează pentru surse de generare a energiei cât mai puțin poluante. Deși un deziderat, este de menționat totuși că planurile Bruxellesului afectează în cea mai mare măsură, exact statele din sud-estul Europei, cele mai sărace și mai dependente de cărbune. Polonia are mari probleme în acest sens și duce negocieri dure cu UE pentru compensații de miliarde de euro care să compenseze închiderea facilităților pe cărbune Ungaria are și ea probleme și se contrează fățiș cu UE. Între timp, la noi, Complexul Hunedoara este la un pas de faliment, Complexul Oltenia nu e departe, plătind anual 1,5 miliarde lei pe certificatele de emisie, Guvernul spune că negociază cu UE acordarea de ajutoare de stat, dar, pentru moment, nimic nu este cert decât că energia produsă din cărbune are o pondere din ce în ce mai mică în totalul surselor de producție. În ciuda faptului că, da, cărbunele este poluant, totuși economia României nu poate încă suporta suprimarea acestei surse. Pur și simplu, nu avem destul capacități care să suplinească termo pe cărbune iar importurile nu sunt mereu o soluție, a se vedea iarna trecută, când România a suspendat exporturile de energie către Bulgaria, argumentând că nici nouă nu ne ajunge energia produsă. Reciproca poate fi oricând valabilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1075 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Orce economie nationala este caracterizata in principal prin productia de energie electrica .Romania avea o putere instalata in 89 de peste 15000 MW si producea cca 12500-13000MW .De 30 de ani ne cacam pe noi si nu suntem instare sa finalizam grupurile 3si 4 de la Cernavoda (700+700 MW0)Centralele vechi s-au oprit cele pe carbune si o parte din cele pe pacura si gaz .Moristile de vant instalate vand energie la preturi mari fata de centralele pe gaz si la un pret triplu fata de centralele in COGENERARE .Energia produsa de panourile solare se incadreaza la un FASSSSSSSSSS. Total energie produsa de Romania azi max 6000MW (hidro ,carbune ,gaze ,eoliana ) Avem gaze in M Neagra si in loc sa facem macar energie
    o sa le dam moaca la unguri si ucrainieni ,cat de tampiti suntem !!!!!!!!!!!.Asa guvernare asa rahat !!.

  2. Emisii de carbon? Bre, eu m-am saturat de aiureala asta cu sloganul emisii carbon reducere! De ce doar in Romania si in rest, efecriv nu exista asa ceva?! Chiar sunteti tampiti de credeti asmenea slogane!? Indiferent de situatie, trebuie sa constientizam: mananci sau nu=poluezi, te incalzesti sau nu=poluezi, te plimbi sau nu=poluezi, esti viu sau mort=poluezi, respiri sau nu,muncesti sau nu,te basesti sau nu=poluezi! Asta e sloganul gurist pentru a distruge o tara si o natiune! In tara mai nimic nu functioneaza dar este poluare, in vestul occidental si europa estica, toate functioneaza la cele mai inalte cote si parametri, ei nu au poluare? Stiti cum se spune in zona ghetoista(scuze limbaj)”te caci sau tragi basina in centru si pute la periferie”, asa si cu poluarea! Intrebare decenta:
    – Poluarea nu este si din mirosul gurii celor care manipuleaza aceasta actiune?

  3. pai… nu vrurati in ue, netotilor, slugoilor?! ia luati de votati pe Veta eGreta. Hai subtire, cu ciololarul

  4. Rachete din era Război rece cumpărăm pe 4 miliarde de dolari de la USA? DAA! Avioane casate F16 mai vechi ca tehnilogie decât MIG 21 Lancer R cumpărăm? DAA! Primele 12 cumparate încă nu sunt operaționale dar mai cumpăram? DA!, fiincă o escadrilă NATO are 16 avioane. De la 30 de escadrile operaționale România va avea peste vreo 2 ani o (1) escadrilă la sol!!!. 800 camione transportoare pentru Armată ne angajâm să cumpărăm de la alții? DAA! Și atunci de unde bani de energie. Da dam 2% din PIB la armată! Germania prin 2025! În 1990 îi luam sub axilă pe vecini la energie electrică! Acum 15 ani când puteam exporta și aveam cui bulgarii, carora le murise Kozlodui, ne-au blocat cu prețuri de transpor prohibitive. Ne-am câcâit cu “cablul marin“ până turcii și-au facut hidrocentrală și bulgarii centrală nucleară. Ungurii fac cu rușii centralâ nucleară! Cànd ne vom trezi nu vom mai primi aviz UE, vezi răspuns UE la solicitare Ludovic Orbán extindrea la sate a gazului metan chiar când UE vrea aer curat. Ni se va spune putem importa de la unguri și bulgari țâri UE! Ce blestem pe România sunt ultimii 15 ani de Președenție anti România, Justiție anti români, Guverne fară viziune regională și strategie naționalâ.

  5. De ce nu spune nimeni ca politica imbecila de a te baza pe hidroenergie in tara secetei este de vina? De ce nu spune nimeni ca debitele raurilor au scazut cu 20 la suta in ultimii 30 de ani, si ca vor scadea in continuare si mai dramatic, datorita derisarilor si schimbarii climei? Scaderea productiei hirocentralelor nu se poate suplini decat cu noi reactoare la Cernavoda, sa cu cuplarea eolienelor la hirocentrale pe pompaj. Dar Ministerul Economiei, in loc sa se ocupe de acestea, insista sa faca hidrocentrale pe rauri care seaca si fara hidrocentrale(a se vedea Defileul Jiului).

  6. ci oamenii fara nimic din lume pe care doar cataclismele ii va opri in ziua cand vulcanii si faliile se vor adanci atunci ne vom elibera si mai este o speranta, saracii traiesc mai mult decat bogatii in Romania, cati din invartitorii de milioane au ajuns la 70 de ani? Mai bine sarac si sanatos decat bogat si macinat de angoasele banului…

  7. Cuvioasa Germanie „verde” a inchis TOATE centralele sale atomice pe motiv de periculozitate. Au construit numeroase eoliene care se invarteau in gol in lipsa retelelor care sa preia curentul produs. Ca sa compenseze, au inceput productia masiva de curent in centrale termice pe carbune (german si polonez). Cum nici asa nu fac fata consumului intern, importa electricitate de natura nucleara din Franta care nu mai este periculoasa ci doar mai ieftina. Deutschland, Deutschland über alles!

  8. Emile ai dreptate dar ai uitat sa treci pe laga terhandurile F16 si FRECATELE DE RUGINA de la englezi prin grija lui Nastase
    apropo pe ce se duc banii putini!.Nu uita ca in Romania bancile comerciale sunt cu capital strain 88% prin grija lui Isarescu ,tot ce se csatiga si trece prin banca pleaca afara se repatriaza .Romania nu mai este demult o tara guvernata ,Romania si-a pierdut dreptul de a se guverna ,restul este decor si circ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.