Cartierul din vârful Bucegilor – un cartier cu cântec

Primarul localității Moroeni, Laurențiu Moraru, a fost sancționat de către inspectorul în construcții din cadrul IJC Dâmbovița pentru că a aprobat autorizația de construire pentru un complex rezidențial, turistic și de agrement pentru compania Advanced Green Land, amplasat pe platoul Bucegi, apropiere de cabana Piatra Arsă și lângă șoseaua de altitudine Transbucegi, act care încalcă mai multe prevederi legale. Conform unui document de la Inspectoratul de Stat în Construcții, personalul cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Dâmbovița a efectuat o acțiune de control la sediul Primăriei Comunei Moroeni, cu scopul verificării respectării prevederilor legale la emiterea Certificatului de urbanism nr 73/13.08.2018 și a Autorizației de construire nr. 31/01.08.2019 pentru ”Construire casă de vacanță” precum și a Certificatului de urbanism nr. 72/13.08.2018 și a Autorizației de Construire nr. 10/08.04.2019 pentru ”Pietruire drum”, la adresa comuna Moroeni, sat Dobrești, punct ”Lăptici”, județul Dâmbovița, conform prevederilor Procedurii de control al statului la autoritățile administrației publice locale/județene privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare, aprobată prin Ordinul ministrului dezvolrării regionale și administrației publice nr. 456/2014. Firma Advanced Green Land este deținută de soții Dănuț David și Luiz-Mihaela David.

În urma verificărilor, s-a constatat că certificatul de urbanism 73/13.08.2018 pentru ”Construire casă de vacanță” a fost emis cu date incomplete. Nu sunt menționate toate datele necesare la regimul juridic, economic și tehnic, respectiv informații extrase din documentațiile de urbanism, aprobate potrivit legii, respectiv PUZ, aprobat prin HCL nr. 59/2012, fără precizarea regimului de aliniere teren/construcții față de drumurile publice adiacente, volumetrie, aspect teren aflat în aria naturală protejată, fără precizarea fruncțiunea zonei propusă în documentația PUZ aprobată, fără precizarea modului de rezolvare a utilităților – conform condițiilor din PUZ. De asemenea, nu a fost solicitată întocmirea unei documentației tehnice pentru organizarea execuției lucrărilor de construcții. Documentul de la ISC arată că nu au fost solicitate documente privind modul de reconversie a terenului, având categoria pajiște, aflat în arii protejate, conform prevederilor legislației specifice. Totodată, nu au fost solicitate documente privind acceptul coproprietarului pentru construirea pe terenul aflat în coproprietate (teren în suprafață de 5.000 mp cu doi proprietari). Scopul pentru care a fost emis certificatul de urbanism nu respectă funcțiunea zonei prevăzută în planșa de reglementări din documentația PUZ, referitoare la construcții de unități de interes public, respectiv construcții pentru turism, fiind încălcate prevederile din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completărilor ulterioare.

Autorizația de construire nr 31/01.08.2019 a fost emisă de primarul comunei Moroeni titularului SC Advanced Green Land SRL pentru ”Construire casă de vacanță” în comuna Moroieni, sat Dobrești, punctul Lăptici în baza unei documentații tehnice incomplete și fără solicitarea tuturor avizelor și acordurilor necesare și obligatorii pentru obiectivul de investiții, se arată în documentul de la ICS. Astfel, planul de situație face referire la propunerea de împrejmuire a terenului, ceea ce contravine cu prevederile CU nr. 73/13.08.2018, anexă la autorizația de construire care interzice realizarea de împrejmuiri, documentația nu prevede parcările minime solicitate prin CU. Documentația tehnică nu stabilește distanțele dintre fosa ecologică propusă și limita de proprietate. Documentația tehnică anexă la autorizația de construire nu conține proiectul de instalații interioare aferente construcției, verificat în condițiile legii, fiind încălcate prevederile art. 7 alin. lit. c) și Anexa 1-A la Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Studiul geotehnic nu este verificat în condițiile legii, fiind încălcate prevederile pct. 2.5.1/2 din Anexa 1 la Legea 50/1991. Documentația tehnică nu respectă cerințele cuprinse în Certificatul de Urbanism nr. 73/13.08.2019, privind asigurarea locurilor de parcare în incintă cât și modul de realizare a împrejmuirii terenului, fiind încălcate art. 7 lit. d) din Legea 50/1991. În plus, autorizația s-a dat fără acceptul coproprietarului privind realizarea investiției propuse, având în vedere contractul de alipire a terenului, autentificate cu nr. 417/30.01.2018, din care rezultă că nu este un sigur proprietar.

Certificatul de urbanism nr. 72/13.08.2018 a fost emis în scopul declarat de ”pietruire drum” pentru imobilul din comuna Moroeni, sat Dobrești, nu a menționat toate datele necesare la regimul juridic, respectiv includerea imobilului în zone protejate – aflat în Parcul Natural Bucegi, contrar prevederilor din Ordinul MDRL nr. 839/2009 cu modificările ulterioare. Nu sunt menționate toate datele necesare la rubrica regimul tehnic, respectiv informații extrase din documentația de urbanism-PUZ, aprobată conform prevederile legale, privind dimensiunilor drumului, accesul la DJ 713, teren aflat în Parcul Național Bucegi. Certificatul de urnbanism a fost eliberat fără a se solicita întocmirea unei documentații tehnice DTOE pentru organizarea execuției locrărilor de construcții și fără a se solicita avizele necesare și obligatorii, avizului Parcului Natural Bucegi – pentru zona protejată, contrar prevederilor art. 6, lit c) din Legea 50/1991. Totodată nu s-au solicitat documentele privind modul de reconversie a terenului având categoria pajiște, conform prevederilor legislației speficice în vigoare și nu s-a solicitat întocmirea unui studiu geotehnic verificate de verificator atestat, contrar prevederilor Anexei 1A din Legea 50/1991.

Autorizația de Construire nr. 10/08.04.2019 a fost emisă de primarul comunei Moroeni titularului Advanced Green Land, pentru ”Pietruire drum” în comuna Moroeni, satul Dobrești, punctul Lăptici fără acceptul coproprietarul privind realizarea investiției propuse, având în vedere contractul de alipire a terenului, autentificate cu nr. 417/30.01.2018, din care rezultă că nu este un singur proprietar. Documentația tehnică anexă la autorizația de construire nu conține proiectul de rezistență, contrar prevederilor art. 7, alin (1), lit. c) și Anexa 1A la Legea 50/1991. În plus, documentația tehnică nu conține studiu geotehnic, verificat în condițiile legii de verificator tehnic, contrar prevederilor pct. 2.5.1/2 din Anexa 1A la Legea 50/1991. Documentația tehnică nu respectă prevederile documentației de urbanizm PUZ, aprobată prin HCL nr. 59/31.01.2012, privind dimensiunile drumului propus, fapt ce contravine prevederilor art. 2, alin (2) din Legea nr. 50/1991.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

11 Comentarii

  1. sufoca Romania. De pe platoul Bucegilor, pe plaja de nisip a marii, vezi Eforie Nord, Eforie Sud…

  2. Ahaaa, Normal bre. E țara mea și fac ce vreau. De vreau, măkac de cel mai de susu, peste voi toții și dau in vale să o beți cu sete,. doar e criză și de apă..nu doar de aer curat. Lăsând gluma,.. te poți intreba ce sunt de fapt PUZ-urile ?/ De ce o primărie nu face un proiect de dezvoltare urbană. Nu face infrasctructura necesară pentru eventuale spații de construit, CARE NU POT FI TERENURI ARABILE, SAU PENTRU AGRICULTURĂ. Deci, clar e o imbecilitate patriotică, tipic românească, de auzi cum rage românu..De te uiți unii pe unde au construit. De te uiți ce fel de palate, betoane, mizerii sunt cărate pe munte, in pădurile puține existente, defrișate după chef, cum este rezolvată alimentarea cu apă sau ”canalizarea” in apele curgătore, te apucă diserarea și-ți vine să cumperi o mitralieră

  3. Vind Garsoniera in Capul Sfinxului cu vedere spre Babele. Astept Cocalarii cu Bani din Capitala cu Coviltir Bucuresti.
    Nu fac afaceri cu Blonzi din Bucuresti sau Interlopi Politici !

  4. Au acoperire pefecta pentru constructie chiar daca nu au toate avizele, vezi ca e o straineza care beneficiaza de ‘prisperitatea’ aerului afacerist. Asa s-a distrus o tara superba, cu acte si mismasuri grosolane! Etnicul roman pur nu are dreptul la drepturi cum scrie in Constitutie dar altii au mana libera la orice! Apropo, cata valuta au scos pe sest din buzunar pentru aprobari privind ocolirea legislatiei?! La fel s-a intamplat si cu apa potabila din Romania, bidonul cu apa de 0,500 litri, pe care este inscriptionat in subsolul etichetei ‘original din Romania’ firma imbutelere nessle, care am achizitionat cat am stat in Cairo, Hurgada, Sharm-el-Sheik, gustul inconfundabil m-a trimis direct la suspiciuni reale. Si se confirma cu succes! Cineva poate sa conteste aceasta trabzactie pe o perioada de zeci de ani cu termen de prelungire pana la 99 ani? Sau, poate au vandut resursele de apa potabila din Romania definitiv precum fac cu tiate resursele tarii fara un referendum!

  5. Bagabontii astia de primari mafioti, pentru o suta de lei (ma rog, in cazul de fata cu sotii David, se pare ca era vorba de 100 de shekeli …) dau autorizatie si pentru un bloc P+20+M in centru la Machu Picchu sau o circiuma cu program de karaoke si manele sub Turnul Eiffel ! Apropo, ce se mai aude de magaoaia care sta sa cada in capul popilor de la Sf. Iosif ?

  6. Popa Stoica din Babadag, voia sa-si faca si el acolo o mica vila , ca sa fie mai aproape de D-zeu si ca sa-i fie auzite mai bine rugaciunile, da’ pana la D-zeu il mananca sfintii autohtoni ! Asa ca a renuntat , da’ tot si-a tras o statie de amplificare , ultima minune a tehnicii, in biserica in care pastoreste , astfel ca slujbele lui, tot, se aud pana la cer , fie ca-i nunta , botez , sau parastas ! (sic!)

  7. Nu demult citeam relatările unui turist englez care facuse un circuit prin România și regreta profund. La platoul Bucegilor l-a agasat coada de ore la telecabină, dar mai ales spunea că nu a putut crede că un loc atât de special paate fi presărat cu așa mormane de gunoaie. Dacă vom construi cabane, atunci să te ții cadcade de dejecții și prețuri mult peste cele din Alpi.

  8. Iaca de ce au primarii PENSII SPECIALE! Oare DNA de ce nu intervine in afacerea aceasta?

  9. Dar dacă cineva încearcă să facă o instalație de transport nu se poate că parcul nu dă aviz .nu dă aviz nici pentru curătarea traseelor de transport persoane (telescaun .telecabina)instalația kalinderu este compromisă pt.sezonul acesta din aceasta cauză.

  10. @Emile, am fost de curand pe platoul Bucegilor si m-a impresionat curatenia. Nu am vazut un nenorocit de pet aruncat aiurea, sacosa sau saci de plastic plini de gunoaie, etc.etc. Lipsesc insa investitiile in turismul montan de pe Platou. Nu stiu o fi bine o fi rau…?! Vroiam sa beau o tuica fiarta sau o cana cu vin fiert si nu am avut de unde sa cumpar, ceea ce la Cota 1400 si 2000 la Sinaia e la alegere…?! Mai apoi, sunt necesare inca cel putin doua instalatii de transport dus-intors cu telecabina pe Platou. Primarul de Sinaia a fost mai gospodar, bravo lui. In legatura cu subiectul in discutie, eu as aproba orice constructie in jurul Platoului, sau la poalele Bucegilor, in zona Busteni, care aduce plus valoare si frumusete zonei montane. Si as moderniza Busteniul, @Emile, care a ajuns de rasu’Vaii Prahovei si a statiunilor montane de aici.

  11. Cand va inceta acest asalt al diversilor dementi, asupra celor mai emblematice colturi de natura? Coruptii chiar nu pot sa inteleaga ca parcurile naturale si nationale reprezinta un procent infim din suprafata tarii si macar acolo natura trebuie lasata in pace. Toti imbuibatii, de la Hidroelectrica pana la banditi imobiliari locali, isi baga ghearele in parcuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.