Mineritul ilegal. Teroare și stare de urgență în Peru

Peru a declarat luni stare de urgenţă în nordul ţării, autorizând armata să intervină alături de poliţie în faţa recrudescenţei grupurilor criminale internaţionale implicate în extorcare de fonduri şi exploatare minieră ilegală, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Măsura, prevăzută pentru o perioadă de 60 de zile într-o parte a regiunii La Libertad, are în vedere în special centrul industrial Trujillo, al treilea oraş din Peru, şi provincia Pataz, unde s-au implantat grupări implicate în mineritul aurului.

„Statul peruan nu va tremura să le înfrunte şi să le neutralizeze”, a declarat ministrul apărării, Jorge Chavez, într-o conferinţă de presă.

Guvernul a justificat această decizie prin existenţa unui „val de violenţă în creştere legată de organizaţiile criminale şi mineritul ilegal”, potrivit premierului Alberto Otarola.

La Trujillo şi în provincia Pataz, serviciile unităţilor comerciale, marile adunări şi spectacolele sunt suspendate între ora locală 00.00 (05.00 GMT) şi 04.00 (09.00 GMT), „până când valul criminalităţii este controlat definitiv”.

Autorităţile au denunţat faptul că grupuri criminale organizate se angajează în asasinate plătite, extorcare şi comit acte de teroare împotriva poliţiei.

Crima organizată a evoluat considerabil în ultimii ani în Peru, în urma crizei migratorii din Venezuela, a traficului de arme de foc şi a prezenţei unor bande precum „Tren de Aragua” de origine venezueleană, potrivit guvernului.

De la începutul anului, Trujillo a înregistrat aproape un deces pe zi, potrivit datelor oficiale.

În aceeaşi perioadă, în Pataz, aproximativ douăzeci de bande de mineri ilegali de aur au fost acuzate că au aruncat în aer şapte stâlpi de înaltă tensiune şi că au atacat cu dinamită companii miniere oficiale şi forţe de poliţie.

Creşterea insecurităţii a determinat guvernul să creeze în noiembrie o forţă de elită pentru a lupta împotriva extorcării, o infracţiune în creştere în 2023 odată cu prezenţa grupurilor criminale internaţionale care intimidează micii comercianţi şi oamenii de afaceri.

În Ecuador, care împarte 2.010 km de frontieră cu Peru, rămâne în vigoare starea de urgenţă declarată pe 8 ianuarie de preşedintele Noboa, cu o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii de cinci ore în zece din cele 24 de provincii, printre care capitala Quito şi portul Guayaquil din sud-vestul ţării.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. Dați-i înainte cu climageala și așa o să se-ntâmple și-n Valea Jiului…

  2. dictatura si ideologie. totul este pentru confuzie: cand dorinta de libertate si adevar devine terorism… si terorismul pentru libertate, adica lupta de rezistenta nu se mai deosebeste de adevaratul terorism, atacuri criminale planificate si operatiuni speciale cu aparenta de terorism…

  3. In Romania bandele au politicienii lor in guverne si partide. La noi se fura legal. Mafia din Peru sa invete de la evvreii din romania cum se face.

  4. Crimă organizată a evoluat puternic în ultimii ani în Peru? Sa vedeți în Romania, nu se știa de noțiunea „crimă organizată” înainte de 1989 și după, curge pe televizoare informații prin care te poți specializa in acest domeniu și nu e nicio problema, totul e la vedere.

  5. Foarte entere$$ant cu gobierno ăsta păruit proaspăt, ca șî cu ăla dîn Ykuadoare… Probabil Vașin’tonu’ se teme în culise dă o ribuluțîie marxistă, ca șî la gurili lu’ La Plata, așea că ne pune filme haliudiene dă NietFliks…
    „Crima organizată a evoluat considerabil în ultimii ani în Peru, în urma crizei migratorii din Venezuela, a traficului de arme de foc şi a prezenţei unor bande precum „Tren de Aragua” de origine venezueleană, potrivit guvernului”?
    VAKS ALBEENA! Ambele două au yezakt la nord frontiere comune cu Kolombia Narko’ ye$$portatoare dă kookăină p’în frontiera dă Sud a Marelui Lickurici, da’ fiindcă aia e aliată meletar împotriva Venețielei cu Marele Lickurici (șî cu NOI, da’ încă n-aț’ aflat, că căcănaru’ dăbulenesc slugă $$oroșizdă Joiană a „uitat” să vă enformeză șî pă voi…),
    https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_190042.htm
    dă ‘colea nu poate veni nimic rău, „A PRIORI”, măROG. În schimb, cică vine dîn Venețiela, ce e LA 1000 DĂ KM. DISTANȚĂ, P’ÎN JUNGLĂ!
    https://www.youtube.com/watch?v=TfXZ1n6HUeI&list=PLC460830FB5EAB9D4&index=6
    HAHAHA! Mare-i grădina lickuriceaskă a Domnului Bideu, șî mulț’ proști crede el, închiedicatu’,
    https://www.youtube.com/watch?v=3gcQrFsUFzQ
    că e conținuț’ într-însa…
    https://media.istockphoto.com/id/464573013/photo/money-as-toilet-paper.jpg?s=612×612&w=0&k=20&c=4_zp-rA8vqJfYr0QfYvp-Rww0rdXauV0cWrnqLn4aNQ=

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.