China a pierdut anul acesta „războiul împotriva poluării”

Calitatea aerului în China s-a înrăutăţit în acest an pentru prima dată de când ţara asiatică a lansat o campanie de „război împotriva poluării” în 2013, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP.

„2023 marchează primul an în care nivelul mediu naţional de (particule fine) PM2,5 în China a crescut în raport cu anul precedent” începând cu acea dată, relatează acest studiu realizat de un institut independent, Centrul de cercetare privind energia şi aerul curat.

Această creştere poate fi explicată printr-o „creştere generală a emisiilor de origine umană”, dublată de „condiţii meteorologice nefavorabile”, subliniază organizaţia cu sediul în Finlanda, care şi-a bazat calculele pe date oficiale.

Anul 2023 a fost marcat de ridicarea restricţiilor drastice instituite de China după declanşarea pandemiei de COVID-19, care a dus la o încetinire bruscă a activităţilor umane.

În 2013, ţara asiatică a lansat o campanie de „război împotriva poluării”, închizând zeci de centrale electrice pe bază de cărbune şi relocând unităţi din industria grea pentru a combate smogul care sufocă majoritatea marilor sale aglomerări urbane, în special iarna.

Până în prezent, această campanie a dus la o scădere constantă a nivelului de PM2,5 din aer, deşi nu a fost întotdeauna posibil să se respecte standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În octombrie şi noiembrie, un episod de poluare acută în nordul Chinei a determinat autorităţile chineze să ceară locuitorilor să îşi limiteze activităţile în aer liber. Standardele OMS au fost depăşite atunci de peste 20 de ori în Beijing, potrivit organizaţiei independente IQAir.

Potrivit OMS, expunerea prelungită la niveluri excesive de PM2,5 poate declanşa accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii.

China rămâne foarte dependentă de cărbune, o sursă de emisii de PM2,5, precum şi o sursă de CO2, ţara asiatică fiind cel mai mare emiţător brut de gaze cu efect de seră din lume.

Beijingul îşi propune să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cel mai târziu până în 2030 şi vizează neutralitatea în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon până în 2060, dar unda verde dată recent noilor centrale electrice pe bază de cărbune a pus sub semnul întrebării capacitatea sa de a îndeplini aceste obiective.

La începutul lunii decembrie, cercetătorii dintr-un consorţiu în domeniul climei au estimat că emisiile Chinei generate de combustibili fosili vor creşte cu 4% în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. economia chinei este ter-mi-na-ta
    dar nici restu Planetei nu o duce mai bine:
    -e doar cursa la zidul mortii!

    One in four who had Pfizer Covid jabs experienced unintended …
    http://www.telegraph.co.uk › news › 2023/12/06 › m…
    6 dec. 2023 · More than a quarter of people injected with mRNA Covid jabs suffered an unintended immune response created by a glitch in the way the vaccine …

    mRNA COVID vaccines make ‘unintended proteins’
    theconversation.com › mrna-covid-vaccines-ma…
    acum 4 zile · In the case of the COVID vaccines, our cells make the spike protein … These unintended proteins arising from mRNA vaccines are not random.

    -ar mai lipsi sa pomenim de sino-vac…….

  2. Industria gigant a Chinei produce multe lucruri si poluarea in orase cu o populatie foarte mare e reala nu propaganda de doi bani care e in vest. China se uita la componentele chimice care intr-adevar conteaza nu la carbon ca sa vanda niste certificate la fraieri.

  3. offtopic:
    -cine nu recunoaste ochii lu Ciutacu in poza
    nu are bun simt artistic!

  4. Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat din Finlanda este un vax maro cu moţ – DACĂ CEI DIN CHINA VOR DORI SĂ NU MAI FIE POLUARE, NU VA MAI FI! SE DĂ ORDIN ŞI SE EXECUTĂ! ÎN CHINA ORDINELE SE EXECUTĂ NU SE DISCUTĂ! CĂ DACĂ SE DISCUTĂ, ATUNCI EXECUŢIA SE MUTĂ PE STADION!

  5. Biroul de propagandă al NATO asezonând urările de Sărbători fericite cu ziua și vestea : 1. Stoltenberg: „Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Nu își va îndeplini obiectivele.
    2. Organizaţia cu sediul în Finlanda: “China a pierdut anul acesta „războiul împotriva poluării”
    Urmează mâine ce a pierdut Coreea de Nord, Venezuela lui Nicolas Maduro, Ungaria lui Orban ș.a.m.d.

  6. economia chine este distrusa
    dar nici restu Planetei nu sta mai bine….

    daca in poza nu-i recunosti ochii lu Ciutacu
    inseamna ca nu ai bun simt artistic.

  7. nu mai puneti botul la propaganda SUA
    2022, China produced around 5.47 million battery electric vehicles, an increase of 85.8 percent compared to 2020. In the same year, around 1.59 million plug-in hybrid cars were produced in China, an increase of 164.2 percent compared to the previous year.
    As of today, China has the upper hand. According to BloombergNEF, with over 80% of electric vehicle battery cells being manufactured in China, the country’s supply chain increasingly controls the mining and processing of essential minerals like lithium, cobalt, manganese, and rare earth metals

    @ maxtor,ori esti prost,ori esti prost,nu ai incotro; China produce de 12 ori mai mult otel decat SIUAce face cu el,narodule

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.