China către UE: Nu mai criticaţi politicile noastre dacă vreţi salvarea euro

Imediat după ce liderii europeni au convenit sporirea capacităţii de garantare a Fondului European pentru Stabilitate Financiară la 1.000 de miliarde de euro, preşedintele Nicolas Sarkozy i-a telefonat omologului chinez Hu Jintao pentru a discuta despre o implicare a Chinei în salvarea monedei unice.

Potrivit Financial Times, citat de Der Spiegel, preţul ajutorului chinez va şi unul politic. Beijingul le poate cere liderilor europeni să nu mai critice politica Chinei de a menţine la un nivel subevaluat yuanul, a declarat pentru ziarul britanic Li Daokui, membru al comisiei pentru politică monetară a băncii centrale de la Beijing. În cazul în care UE acceptă acesata concesie, relaţiile dintre Bruxelles şi Washington pot deveni tensionate. Statele Unite sunte cele mai înfocate critice ale politicii monetare chineze.

„În China există intereseul de a ajuta pe termen lung Europa, pentru că este principalul partener comercial. Dar ultimul lucru pe care China vrea să-l facă este să risipească bogăţia ţării şi să fie văzută ca o sursă de capital şi doar atât”.

Soluţiile pentru salvarea euro stabilite în această săptămână la Bruxelles presupun şi crearea unui fond prin care să se atragă investiţii din statele nemembre UE. FMI s-a arătat interesat să participe la acest fond. La fel şi China, în calitate de mare partener comercial al UE. China are rezerve de 3.200 de miliarde de dolari şi circa un sfert din această sumă este păstrată în euro, un motiv în plus pentru o intervenţie în sprijinul monedei europene.

Managerul noului fond european, Klaus Regling, a plecat joi în China, pentru discuţii cu oficialii de la Beijing. „Ştim cu toţii că în China există nevoia de a investi surplusul. Cred că FESF poate oferi un produs bun şi interesant din punct de vedere comercial”, a spus Regling.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.