Chinezii şi arabii cumpără proprietăţi în România

În ciuda unei pieţe îngheţate şi a preţurilor în scădere, oamenii de afaceri încă se mai încumetă să investească în proprietăţi imobiliare, dar şi în construcţii. Cei mai mulţi dintre cumpărători sunt asiatici şi arabi.

Aproape 188 de milioane de euro. Aceasta este suma investită de antreprenori în imobiliare în prima jumătate a anului 2010, potrivit raportului European Investment Market Update, realizat de compania internaţională de consultanţă imobiliară DTZ DTZ Echinox.

Retail-ul rămâne, pentru România, sectorul dominant al activităţii de investiţii, majoritatea tranzacţiilor vizând centre comerciale.

Provincia întrece Capitala

Potrivit aceluiaşi raport, o altă trăsătură a activităţii investiţionale o constituie prevalenţa produselor din provincie faţă de cele din Bucureşti, cele mai importante achiziţii având loc în afara Capitalei.

În acelaşi timp, activitatea investitorilor interregionali a crescut în acest trimestru, ponderea cumulată de aceştia fiind de 19% din totalul investiţiilor.

Investitorii asiatici şi cei provenind din Orientul Mijlociu au fost exclusiv cumpărători, atingând valoarea de 1,5 miliarde euro şi respectiv 1,1 miliarde euro, ce se reflectă într-un număr de tranzacţii importante.

Europenii vând

Investitorii europeni, însă, au fost predominant vânzători, cumulând tranzacţii în valoare de 1,6 miliarde euro, majoritar realizate de către investitorii din Marea Britanie, care au vândut proprietăţi în valoare de 1,5 mld. euro, cu precădere în Marea Britanie.

Mare parte din tranzacţiile la care am fost martori au marcat ieşirea din structura acţionariatului unui proiect a unui partener mai mic, în favoarea investitorului principal, cum a fost cazul cumpărătorilor IDG sau Immoeast.

Totalul investiţiilor directe în real estate în Europa a atins, în semestrul I din 2010, valoarea de 21,4 miliarde euro, marcând o creştere de 11% faţă de valoarea de 19,3 miliarde euro, înregistrată în trimestrul unu, şi continuând creşterea de la punctul cel mai scăzut atins la începutul lui 2009.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.