Cifrele care arată că românii consumă tot mai mult

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat, în primele cinci luni, cu 6,4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a activităţilor înregistrate în special în vânzarea de produse nealimentare şi alimentare, băuturi şi tutun, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2018, creşterea afacerilor în acest sector, pe serie brută, a fost generată de vânzările de produse nealimentare, care s-au majorat cu 7,2%, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care au înregistrat un avans de 7%, şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, care a urcat cu 4,3%. Volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele cinci luni ale anului în curs, comparativ cu acelaşi interval din 2017, a crescut cu 7,5%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%).
La nivelul lunii mai 2018 comparativ cu luna mai 2017, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere cu 6,4%, ca serie brută, respectiv cu 6,6%, ca serie ajustată. În această marjă de creştere, în ambele cazuri, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, vânzările de produse nealimentare şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au consemnat salturi importante.
În ceea ce priveşte volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna mai din acest faţă de aprilie, a crescut, ca serie brută, cu 4,1%, ca urmare a activităţii pozitive din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,3%), vânzările de produse nealimentare (+3,4%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,2%).
Totodată, în perioada de referinţă, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, a crescut cu 2,1%, în mai faţă de luna anterioară, datorită majorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+0,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. românii consumă, tot mai mult, hârtie şi lumânări pentru acatiste…singurele arme ale milioanelor de amărâţi…

  2. Nu sunt fumator, de aceea i-as intreba pe marii statisticieni, daca pretul la tutun si bauturi a crescut, in semestrule II 2017 sau I 2018? La un sortiment de cafea a crescut cu 10%, cum voi bea in continuare trei cesti ma intreb:” cum vor calcula statiscenii in lei sau in kg consumul de cafea?” Anul acesta pretul carnii tinde sa se apropie de cel din 2010, in aceste conditii a crescut consumul s-au rulajul banilor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.