Cifrele lui 2023: inflația, PIB, deficite, curs leu/euro, salarii

Inflația va fi de o singură cifră la finele anului, creșterea economică se va tempera, deficitul comercial se va adânci, cursul de schimb rămâne aproape neschimbat, rata șomajului va scădea ușor, iar câștigul salarial real va trece pe plus. Acestea sunt câteva dintre proiecțiile indicatorilor macroeconomici pentru 2023, conform Comisiei Naționale de Prognoză.

Astfel, în decembrie 2023 vom avea o inflație de 8%, comparativ cu cea de 13,8% din decembrie 2022. Asta nu însemană că se vor reduce prețurile ci că va fi o creștere mai redusă a acestora. În 2024, rata inflației va coborî la 3,7%, în 2025 la 2,9% și în 2006 la 2,6%.

Creșterea PIB-ului, conform Comisiei de Prognoză, va fi în 2023 de 2,8 %, mai temperată decât în 2022, când s-a consemnat un salt de 4,9%. În 2024, vom avea o creștere de 4,8%, în 2025 de 5% și în 2026 de 4,5%.

O situație îngrijorătoare o reprezintă evoluția deficitului comercial. Pentru că economia românescă nu e capabilă să ofere bunuri și servicii conform cererii, suntem nevoiți să importăm. În aceste condiții, valuta iese din țară întrucât exporturile nu fac față importurilor. Potrivit Comisiei, soldul balanței comerciale, adică export minus import, va fi în 2023 de minus 39,8 miliarde de euro, față de 33,8 miliarde de euro în 2022. În ce privește deficitul de cont curent se preconizează o îmbunătățire în sensul că acesta va rămâne în cifră absolută la un nivel foarte apropiat de cel din 2022, adică 27,5 miliarde de euro, față de 27,4 miliarde de euro, dar ca pondere în PIB va scădea de la 9,4% la 8,5%. Situația este oricum dificilă pentru că pentru deficit este nevoie de împrumut.

Cursul de schimb leu/euro va rămâne aproape neschimbat, 4,94 lei/euro.

Numărul mediu de salariați în economie va crește de la 5,17 milioane la 5,2 milioane iar câștigul salarial mediu net lunar va sări de la 3.801 lei la 4.283 lei, câștigul salarial real fiind în creștere de 1,7%, față de scăderea de 2,2% din 2022. În acest an vom avea mai puțini șomeri, 440.000 comparativ cu 450.000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Inca o manipulare de la habarnistii care se exprima in scris prin comunicate! Citez esenta „În acest an vom avea mai puțini șomeri, 440.000 comparativ cu 450.000.”. Cum sa mai creasca numarul somerilor daca nu sunt locuri de munca sau nu vor sa munceasca ca sclavi, toti sunt incadrati in categoria „ajutor financiar”, nu somaj! Cei care beneficiau de somaj au iesit de mult din sistemul de inregistrare, acum e demodat acest sistem, a ramas cel „legea 416-primarie” care varsa masiv fonduri si ajutoare lenesilor.

  2. Dacă in anii ’90 era butada „…Cu televizorul am mințit poporul!…” ..acum cu astfel de ziariști plătiți ca măscăriciul ăsta butada a trecut la presa scrisă on line…” cu calculatorul (scuzați cacofonia) mințim in continuare poporul…”
    Vorba unui mare om…”..la fiecare secundă se naște un prost „…

  3. Conform statisticilor suntem ‘tigri Europei’, realitatea arată cá dupá bogați curg șuncile iar după restul nu mai are ce să curgă, cu excepția datoriilor.

  4. @ A cobărât Emil Boc statuia lu’ Iuliu Mnaiu după soclu și ,,a dat vina pe „Satana””, ? Ăștia de la fotbal cerut statui de aur după ce s-au calificat la Campionatul European și la Cupa Mondială, ?

  5. Salariati vietnamezi, siri-lankezi ?????? Romanasii si bugetarii la carciuma pe ajutor social sau alocatia alora mici si inca unii care beau din penii speciale .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.