„Noul” Cod Fiscal vine cu concedieri

Aproape jumătate din IMM care au participat la un sondaj al CNIPMMR spun că au între 1 și 4 angajați parrt-time, iar după modificarea Codului Fiscal, jumătate dintre respectivele firme vor renunța la aceștia.

La întrebarea privind măsura în care au fost afectați de schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% din respondenții au indicat în mare măsură, 26,8% în mică măsură, în timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionați au declarat că nu au fost afectați.

54,2 % au dat un răspuns afirmativ la întrebarea „ați fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi ?”, în timp ce 45,8 % nu ar fi preferat această alternativă.

Cât de afectat sunteți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere? Din răspunsurile la această întrebare rezultă că 37,4% dintre respondenți nu au fost deloc afectați, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsură.

45,3% nu au angajați part-time cu salariu minim, iar 47,4% au între 1 și 4 astfel de angajați. Dintre companiile cu angajați part-time, 59,7% au apreciat că vor face concedieri, 13,6 spun că vor trece angajații la normă întreagă, 19,9% spun că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului iar restul vor mări salariile la nivelul salariului minim. În continuarea sondajului, 47,7% dintre respondenții care au evidențiat că vor face concedieri, au declarat că vor renunta la toți angajații part-time, 26,1% vor renunta la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Participanții la sondaj din domeniul HORECA au evidențiat că datorită modificării Codului Fiscal, după 1 ianuarie 2023 vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microîntreprinderilor 54% și la plata impozitului pe profit 46%.

Că urmare a măririi impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondenții vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre aceștia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.

La întrebarea privind echitatea introducerea unei “taxe de solidaritate” pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 milioane euro în vedere creșterea fiscalității pentru IMM-uri, o pondere de 71% dintre întreprinzători consideră că este echitabilă, spre deosebire de 29% dintre aceștia care au dat un răspuns nefavorabil privind această taxa.

În contextul actual, respondenții consideră că guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:

• Reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetare 87,40%

• Eliminarea pensiilor speciale 76,60%

• Creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF 70,70%

• Reducerea evaziunii fiscale 74,90%;

• Realizarea de investiții publice în economia reală 68,10%

CNIPMMR a realizat în perioada 25-28 iulie 2022 o consultare sub formă unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms, la care au participat 1179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM.

Fumătorii și consumatorii de alcool vor plăti de luni, 1 august, mai mult, lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai beneficia de anumită facilități fiscale în cazul în care câștigă lunar peste 10.000 de lei brut, lucrătorii care au serviciu part-time vor plăti contribuții fiscale la nivelul salariului minim, și câștigătorii la jocurile de noroc vor fi impozitați mai mult. Acestea sunt cele cinci modificări ale Codului Fiscal care se aplică de azi.

Un pachet de țigări va costa de azi cu 60 de bani mai mult pentru că statul a majorat accizele la tutun. De asemenea, un litru de bere va costa cu 0,19 bani mai mult, unul de vin spumant cu 2,72 lei în plus iar un litru de băuturi fermentate costă de azi cu 22,74 bani în plus. Aceste creșteri de preț la băuturi sunt cauzate de tot de mărirea accizelor.

Persoanele care au contract part-time vor plăti de la 1 august contribuții sociale la nivelul unui salariu minim brut pe economie. Adică, se plătesc contribuții pentru 8 ore, nu pentru 2 sau 4 ore. De la această măsură sunt exceptații elevii și studenții de până la 26 de ani, ucenicii de până la 18 ani, persoanele cu dizabilități și alte persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai
puțin de 8 ore pe zi, pensionarii etc.

Totodată, Codul Fiscal prevede scăderea plafonului până la care lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară beneficiază de falicități fiscale precum precum scutire la plata impozitului pe venit, a contribuției la sănătate (CASS) și plata opțională a contribuției la Pilonul 2 de la un venit brut de 30.000 de lei lunar, la 10.000 lei. Astfel, acești salariați caree care câștigă lunar peste 10.000 de lei brut nu mai beneficiază de aceste facilități.

Codul Fiscal stipulează de azi și noi nivelul de impozitare pentru câștigurile la jocurile de noroc. Noile cote de impozitare sunt următoarele: 3% pentru un câștig de până la 10.000 de lei, 300 lei + 20% pentru un câștig ce depășește 10.000 lei și 11.650 + 40% pentru sumele mai mari de 66.750 de lei.

În 2022, prin noile modificări, statul ar urma să încaseze circa 1 miliard de lei în plus la bugetul de stat şi 11 mld. de lei în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

9 Comentarii

  1. NECONSTITUTIONAL! taxarea IT !! NICIODATA TAXAREA CELOR CARE FAC AGRICULTURA SA NE PUNA PAINE PE MASA. CONDITIONAREA CETATENIEI ROMANE A AGRICULTORULUI PENTRU A MOTIVA OAMENII SA ISI CULTIVE TERENURILE SI SA NU MAI VANDA FIRMELOR INTERPUSE PENTRU CORPORATIILE MAMUT STRAINE! taxarea part-time la nivewl se salariu minim DESCURAJEAZA MUNCA SI DECLARAREA CORECTA A VENITURILOR! JEBGURI DISTOPICE PE CARCA NOASTRA! MUNCA TREBUIE SA FIE LIBERA! OMUL TREBUIE SA DECLARE SI ATAT! NU „DIGITAL” CI CUM POATE EL SA O FACA! PLATA LA FEL! CUM POT ASA PLATESC! tineti un aparat bugetar mamut in carca, pentru ca militienii corupti sa ne controleze si sa ne amendeze pe noi! TREZITI-VA

  2. In Romania, conceptul Cresterea Economiei este echivalentul furaciunilor prin legi cu dedicatie, din buzunarul cetatenilor care traiesc in tara, are la baza doar escrocherii, minciuni, manipulari crase! Si avem exemplul ideal! In 2020 cand guvernul a spus ca liberalizeaza pretul la ebergie electrica si gaze, au spus cu tarie ca nu vor creste preturile! Culmea, au crescut ingrozitor de mult preturile acestor doua servicii! Inca un exemplu: cresc pensiile! Pentru caposi au crescut peste limita bunului simt si restul cetatenilor cu 10-100 lei! Inca un exemplu: denumirea pensiilor: contributivitate si ocupationale! Cei care au contribuit la propria pensie, au avut din ce, vezi cazul actual prin care iti poti cumpara vechime! Pensiile ocupationale sunt discreditare, adica, doar caposii carora li se dedica legi speciale ocupa un loc de munca si primesc pensii ocupationale, restul cetatenilor care ocupa un loc de munca NU, sunt catalogati ca lenesi cersetori desi ocupa un loc de munca! Cum pastele mamii lor sa faca diferenta la pensiile ocupationale intre caposi si restul cetatenilor, daca cei care ocupa un loc de munca sunt persoane reale care muncesc? Intentionat aceasta categorie largita este umilita, adica, sunt cersetori care nu au ocupat si nu ocupa unloc de munca! Cretinitate practicata de cretinii care refuza sa dea drepturi celor care ocupa un loc de munca fizic! Sau, poate ca pensiile ocupationale sunt destinate celor care au 4-5 locuri de munca din care doar incaseaza gras fara prezenta fizic pe pozitia ocupata! Tot legi cu dedicatie se numesc, ulterior se transforma in pensii nesimtite tot legi cu dedicatie!

  3. @ marin 10:34

    taxarea IT ??? Omule, fii serios, vrei sa-ti sara Saranga in cap. Cand spui IT romanesc spui capital israelian, de ce crezi ca sunt scutite toate firmele IT de taxe…de florile marului, sau ca e industrie de viitor? Aiurea, pentru ca banii sunt investiti din Levant, si aia din Levant nu arunca niciun leut!
    Bineinteles ca vor fi taxate babele care vand patrunjel pe trotuar, dar IT, nu! Asta-i culmea, pai ori e economie de piata, ori nu mai e!

  4. Păi, ți s-a zis clar românește că ești un stat eșuat.. Acum demonstrezi ?? Ce crezi că incapacitățile de plată, falimentele personale sau ale societăților, ce rezultate produc ? Cât crezi că mai apuci la guvernare ?/ Dar la viață ??

  5. cum poate fi IMM o firma care are o cifra de afacere de un milion de euro adica 5 milioane de lei si lucreaza ”cu nimeni”? voi chiar aveti imaginatie. Poate o covrigarie, o gogoserie, dar nu cred ca are vanzari zilnice brut de 14.000-20.000 lei, mii de covrigi…acolo da poate folosi un angajat, dar nu part-time, poate 8-12ore/zi…

  6. intr-adevar NU ai imaginatie, ca sa nu spun altceva. un OM care stie sa isi foloseasca capul si mainile NU poate munci intr-o Tara TOTALITARIANA UNDE GUWERNERU IMPUNE TOT FELUL DE PIEDICI IN CALEA MUNCII LIBERE. Ronald Reagan de pilda practic a lasat guvernul fara puteri. a desfiintat, astfel toate licentele si toate aberatiile prin care guvernul impunea oamenilor „obligatii” in munca. astfel, oricine care voia sa munceasca putea sa o faca LIBER. daca muncea bine – de puilda TAMPLAR. DE PILDA FRIZER, in servicii de obicei, pur si simplu o facea. cand clkientul platea, el declara si platea.asa s-a ridicat adevarata America in timpurile lui! OAMENII MUNCEAU LIBER. in asa fel, munca era incurajata si oamenii erau fericiti. aici, nu ai licenta nu functionezi. fie ca persoana fizica autorizata fie ca firma. daca eu stiu sa fac ceva, muncesc in firma mea FARA SALARIATI! NU AM NEVOIE DE EI! SUPRAVIETUIESC PRIN CEEA CE FAC! ce muncesc aia declar. MUNCESC. NU FUR! ei vezi asta este o problema tovarase. vine parazitii statali bugetari cu venituri nesimtite si iti „dovedesc ei tie ca esti un INFRACOTR!o lege aberanta si abuziva denumita cod fiscal, intortoceata, in asa fel incat orice tiocalos care nu stie msa faca nimic cu mainile si mintea lui, sa poata AMENDA SI ADUCE LA STADIUL DE INFRACTOR UN OM CARE DOAR VREA SA MUNCEASCA! SE VEDE CA NU STITI SA FACETI NIMIC! DACA ATI MUNCI PENTRU VOI, ATI STI CE INSEAMNA ASTA. INSEAMNA CA PRODUSELE PE CARE LE FACI SA FIE CAUTATE! APOI DIN VANZAREA LOR, SA CUMPERI CE-TI TREBUIE PENTRU URMATOARELE SARJE. VANZAREA POATE DURA IN TIMP SAU POATE NU. RISCUL ESTE MARE. LASATI OAMENII SA MUNCEASCA LIBER! NOI NU VREM SA FURAM CA VOI! DAR NICI NU ACCEPTAM SA FIM SPOLIATI DE PIELE PENTRU CA VOI SA LUATI SALARII ABSOLUT TICALOASE PENTRU NESTIINTA SI TICALOSIE. SHHPAAAAGAAAAA! ASTA SCRIE BHAI PE FRUNTILE VOASTRE! SHPAAAAGAAAA!

  7. hai ca iar m-am enervat, de scriu aiurea si gresit ***** IN FIECARE ZI IMI PROPUN SA NU MAI SCRIU NIMIC. DEGEABA MA CHINUIESC! DEGEABA BHAI! NU MERITATI MAH O ASEMENEA TARA! SUNTETI NISTE JEGURI ! NISTE INFRACTORI ! NU ATI SADIT UN COPAC! N-ATI FACUT NIMIC IN VIATA ASTA CONCRET! SUNTETI NISTE TRANTORI! NISTE „TEORETICIENI” CARE NU SUNT IN STARE SA PRACTICE NICI MACAR CEEA CE ENUNTA! AVEM EXACT CE MERITAM! VETI PLANGE SOARTA COPIILOR SI NEPOTILOR VOSTRI! pe care probabil nici nu-i aveti! hai pa!

  8. INTREBARE DE BARAJ intr-jun grup de cetateni ai Terrei :
    – Sunteti de acord ca CAPRA VECINULUI sa moara doar asa … pe astampararea invidiei traditional-etnice, personale ?

    Curios daca dupa raspunsuri NOI romanii ne vom doferentia de altii … la fel cum in IQ-ul national (dupa plecarea a 4 milioane afara) ne deosebim radical de alte natii !

    AUD ?

  9. „54,2 % au dat un răspuns afirmativ la întrebarea „ați fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi ?””

    :O … 😛 … 🙁

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.