Cine construiește centrala de la Ișalnița

Producătorul de aluminiul Alro Slatina, companie controlată de rusul Vitali Matchiski, a fost declarat ca fiind „investitorul selectat” în urma unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună o centrala electrică pe gaz, la Ișalnița.

„Acest parteneriat va oferi Alro oportunitatea de a-si diversifica modelul de afaceri, deoarece securitatea aprovizionarii cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului și va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale Grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație, Alro. „Deși este un efort foarte complex, suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic, CEO, care înțelege noile realități ale pieței energetice și demonstrează că știe să se adapteze la acestea”, a adaugat Năstase.

În conformitate cu anunțul de licitație, CEO și ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrala electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii. Aceasta va înlocui două instalații vechi (blocuri) pe carbune de 315 MW fiecare.

Alro este cel mai mare consumator de curent din țară. Pentru că prețul energiei a crescut foarte mult în această perioadă, societatea trece printr-o perioadă foarte grea. De altfel, Constantin Popescu, președintele sindicatului Aluministul, a declarat luna trecută că Alro Slatina se va închide de tot până în luna mai anul viitor. „Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a afirmat Popescu. În acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, hale care se vor închide şi ele, pentru că preţul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult. Aceasta după ce Alum Tulcea, o altă fabrică din grup, a fost închisă recent.

„Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei. Este o situaţie fără precedent, iar ministrul (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.) întâi ne spune că preţul scade, apoi că se plafonează, apoi se încurcă în acte, cum putem depăşi problema aşa?”, s-a întrebat liderul sindical.

Producția Alro a fost redusă cu 70% iar 700 de angajați sunt în șomaj si șomaj tehnic, urmând ca până la sfârșitul anului încă 1500 de oameni să părăsească întreprinderea. La Alum Tulcea, societatea al cărei acționar majoritar este ALRO S.A, activitatea este oprită și peste 570 de oameni sunt în șomaj.

Conform Ziare.com, Machitski ari fi informat prompt și corect de serviciile de informații rusești. Publicația spune că omul de afaceri a știut cu mult înainte de intențiile autorităților române de privatizare a combinatului de la Slatina, dar a și știut din timp de planul Rusiei de a invada Ucraina. Legătura lui Machitski cu serviciile secrete rusești este printr-un prieten din copilărie, născut în același oraș cu el, în Cheremkhovo, din regiunea Irkutsk, de pe malul lacului Baikal, și anume Serghei Viktorovich Chemezov, directorul general al unui grup de firme din industria de apărare deținut de statul rus. Fost agent KGB și general de rang înalt, Chemezov s-a împrietenit cu Vladimir Putin încă de pe vremea când ambii lucrau, în anii 1980, ca ofițeri ai serviciului secret rusesc în Dresda, Germania de Est. Ca și Vitaly Machitski, Chemezov a absolvit Institutul de Economie Națională din Irkutsk (în prezent Universitatea de Stat de Economie și Drept Baikal), scrie Ziare.com. Doar că el s-a îndreptat ulterior către Academia Militară a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei.

În 2007, Putin l-a numit pe Chemezov în funcția de CEO al Russian Technologies Corporation redenumită, în 2012, Rostec, principala corporație rusă din industria de apărare și de producție industrială controlată de stat și cuprinde aproximativ 700 de întreprinderi. Acestea formează 14 holdinguri: unsprezece în complexul industriei de apărare și trei în sectoarele civile.

Machitski este fondatorul și președintele grupului de firme Vi Holding și președinte al consiliului de administrație al Vimetco (deținătorul Alro Slatina). El a spus că activele din România (Alro SA, Alprom SA și Alum SA) și din China (EEverwide Ltd) le-a cumpărat cu banii obținuți după vânzarea companiilor rusești, la începutul anilor 2000. În 2001, a vândut ANHK către YUKOS, rafinăria Khabarovsk către grupul Alliance al familiei Bazhaev, iar cota din RUSIA Petroleum de către TNK. Pe acestea le cumpărase cu doi ani înainte. Rinko Holding, creată de Vitali Machitski pe baza Rosinvestneft, a preluat Angarsk Petrochemical Company (ANHK), care deținea acțiuni și la RUSIA Petroleum, precum și o participație de control în rafinăria Khabarovsk. În 1991-1997 a deținut compania de construcții Novy Gorod din Moscova, iar în 1992 a fondat și a condus compania petrolieră Rosinvestneft. În
1989, Machitski a creat o companie de construcții sovieto-finlandeză – Primfeks. Un an mai târziu, a devenit coproprietar și director general al întreprinderii sovieto-britanice din industria lemnului „Sibmix International” care includea o serie de întreprinderi de prelucrare a lemnului din regiunea Irkutsk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

11 Comentarii

  1. si centrala Isalnita, dati-o, ca v-a lasat-o mamele voastre mostenire!
    Parca vad, ca si la Mintia numai cu gaz romanesc!
    Ca romanii nu stiau sa faca trecerea de la carbune, la gaz! Aduserati mujicii cu votca-n nas, sa ne invete meserie, bai guvernul „Spiru Haret”!
    Uite ca avea dreptate „academicianul” vanghele, baaa, voi nici nu stiti sa furati!
    Voi vota cel mai radical partid, ultranationalist!

  2. Daca nu o lua Rusul, o lua Americanul…..Rusul stie sa faca hidrocentrale si centrale electrice pe gaz inainte sa stie rumanu….Rusul era mujic iar romanu era iobag…
    Romanul nu a stiut sa faca ceva bun decat pe vremea Socialismului….Inainte de Socialism, romanu stia si facea ce stie azi, adica mai nimic. Doar sluj stia sa faca bine.

  3. Cand Malaxa exporta locomotive in Anglia, mujicii mataluta plimbau renul cu sania!
    Si mai turnam si elementele turnului Eiffel…
    Toata industria rusilor s-a bazat pe furtul de tehnologie, in special germana.

  4. „Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei”, adica PRETURI EMINAMENTE SPECULATIVE. Aici unde este cauza trebuie intervenit, nu la efecte. O singura solutie : la energie si la gaze, PRET REGLEMENTAT. Este o certitudine ca pe aceste segmente PIATA nu functioneaza.

  5. @ postacul de mai sus 13:03
    Wiki:
    Malaxa a utilat uzina construită în perioada 1923-1927 cu 82 de mașini-unelte cumpărate din Germania…
    Malaxa a angajat cu contract 180 de muncitori germani calificați, pe o perioadă între șase luni și un an, pentru a începe lucrările de fabricare a locomotivelor.

  6. de cand isi doresc rusii sa dispara un mare producator din coasta lor si sa vanda doar ei …
    sa fim seriosi, gogoasa asta cu inchiderea din cauza pretului mare e jenanta. altii cum produc aluminiu, invart caii roata dinamului ?
    ALRO are unele dintre cele mai performante echipamente din lume. s-au gasit pe piata neagra la vanzare piese care apartineau unor utilaje pe care rusii le dezmembrasera anterior de la ALRO. sunt niste lepre cum rar intalnesti.

  7. spus bine cernowitz, Malaxa le-a cumparat din Germania.
    Rusii, le-au FURAT din Germania!!
    Ca sa nu mai spunem ca romanii plateau pe meseriasii germani, italieni, austrieci, in LEI AUR!
    Si mai vezi cine ne-a ciordit si noua aurul!

  8. Malaxa avea tehnologie ultramoderna pentru acea vreme…cine a distrus uzina?? nu cumva comunistii, sustinuti de salbaticii care distrug acum Ucraina?? ca atat stiu sa faca…

  9. Numai inteligenti si mari cunoscatori aici pe acest forum. Mai duceti-va si la munca fratilor, nu stati toata ziua ca sa va dati cu parerea aici spargind seminte in fata ecranului !

  10. de ce vrei sa ne iei distractia?
    Poate unii au muncit destul si chiar au realizat cate ceva la viata lor. Daca nu mai avem curajul sau cheful sa iesim in strada, macar de glume sa ne mai ocupam.
    Siii, imi amintesti de niste activisti de partid cam comunistoizi, ce ne trimeteau doar pe noi la munca, ei dandu-ne pretioase indicatii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.