Cine este românul care a dat lovitura la Bursa din New York

Compania UiPath, fondată în București de către românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă, a strâns 1,34 de miliarde de dolari la Bursa de la New York, după o zi istorică. Firma este prima din țara noastră care ajunge pe bursa new-york-eză iar Daniel Dines a devenit vedeta pieței de capital de peste Ocean. UiPath este o companie care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global – dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii. Bloomberg scrie că Daniel Dines este unul dintre românii care au cunoscut succesul și în afara granițelor. În 2001 a plecat în SUA pentru a lucra la Microsoft Corp., însă la câțiva ani după ce s-a întors în țară a pus bazele uneia dintre cele mai de succes afaceri ale lumii.

Programatorul a revenit în 2005 în ţara sa natală pentru a porni o afacere cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., un producător de software care utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane. Acţiunile acestei companii au intrat miercuri la tranzacţionare la Bursa de la New York după o ofertă publică iniţială care i-a permis să strângă peste 1,3 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg, Dines, care este directorul general al companiei, controlează un pachet de acţiuni cu o valoare de peste şase miliarde de dolari.

„Pentru cineva care, la 20 de ani, ajungea în SUA din Europa, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experienţa mea la Microsoft a fost una grozavă”, spunea Daniel Dines anul trecut la conferinţa anuală de tehnologie Montgomery Summit. În consecinţă, „am avut o idee nebunească să mă întorc şi să înfiinţez o companie”, a adăugat Dines, acum în vârstă de 49 de ani. El este în acest moment cel mai bogat român, cu o avere estimată de Forbes de 6 miliarde de dolari. Ion Țiriac îl secondează, cu 1,7 miliarde de dolari.

UiPath, care în 2019 a fost evaluată la şapte miliarde de dolari, este în prezent evaluată la aproape 30 de miliarde de dolari, ceea ce îl pune pe Dines în rândul celor mai bogaţi 50 de oameni ai planetei, conform Bloomberg Billionaires Index. „Să începi o companie dintr-un loc mic fără o piaţă îţi oferă un avantaj ascuns: te obligă să gândeşti global încă din prima zi”, scria Dines într-o scrisoare inclusă în documentaţia depusă de UiPath pentru listare. În această scrisoare, Dines mai spune că UiPath se pregătea de listare încă de la începutul anului trecut.

Dines, care a studiat matematica şi informatica la Universitatea din Bucureşti, a crescut în România. Aici, Dines a înfiinţat o companie denumită DeskOver pe care în 2015 a redenumit-o UiPath, pe care o conducea dintr-un apartament din Bucureşti pentru ca, în 2017, să îi mute sediul central la New York.

Potrivit Bloomberg, Dines deţine toate acţiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acţiunile Clasa A. Potrivit documentaţiei de listare, Dines va continua să controleze UiPath şi după IPO, operaţiune cu prilejul căreia a vândut acţiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari. „La un anumit moment trebuie să devii o companie publică pentru a le permite angajaţilor tăi să obţină mai multă lichiditate să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct”, declara anul trecut Daniel Dines.

Miercuri, la scurt timp după deschiderea Bursei de la New York, acţiunile UiPath se tranzacţionau între 62 şi 64 dolari, în creştere cu 14% faţă de intervalul de preţ vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO). Producătorul de software a reuşit să vândă 23,89 milioane acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune şi a strâns 1,34 miliarde de dolari.

Listată la New York Stock Exchange, miercuri, UiPath a crescut de la un preț de 56 de dolari pe acțiune până la 70 de dolari, la un moment dat, încheind sesiunea de tranzacționare debut la 69 de dolari, conform MarketWatch. Astfel, UiPath a ajuns la o valoare de piață de 37,7 miliarde de dolari, pe bursă, peste valoarea estimată la 35 de miliarde de dolari cu ocazia ultimei runde de investiții private, din februarie 2021, când a ridicat o finanțare de 750 de milioane de dolari de la fonduri de investiții.

“Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu şase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din Bucureşti. Acum, suntem o afacere multinaţională care operează în aproape 30 de ţări şi una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creştere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.

Privesc cu modestie la creşterea noastră rapidă şi extraordinară, care a fost făcută posibilă de către angajaţii noştri, de investitori, de consilieri, de parteneri şi de cei peste 7,900 de clienţi – toţi împărtăşind viziunea noastră de a descătuşa creativitatea şi ingeniozitatea umană, prin intermediul Fully Automated Enterprise™ – o organizaţie complet automatizată – şi sprijinind angajaţii cu ajutorul automatizării.

Vreau neaparat să aduc un omagiu special angajaţilor UiPath, care întruchipează valorile companiei noastre în fiecare zi şi care au lucrat neobosit pentru a face misiunea şi viziunea noastră o realitate. Le voi fi recunoscător pentru totdeauna pentru hotarârea, inovaţia şi modestia lor.

Deşi ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulţi ani către fully automated enterprise – o organizaţie complet automatizată. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea automatizării la scară largă, astfel încât să putem elibera oamenii de munca repetitivă şi să deblocăm cu adevărat potenţialul uman la scară largă”, a declarat Dines.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Cine sun aia ?
    Niste neica nimeni care SPECULEAZA pe burse strainesti.
    Doar, niste SPECULANTI ordinari !

    In Romania , ei ar ramane niste ilustri necunoscuti, aflati in somaj IT.

  2. Nu intreb ce grade au ei si parintii lor. N-am priceput insa ce kkt fac cu firma asta de apartament si de unde miliardele de dolari pe comert cu piei de closca.

  3. Ce aude unicornul – Lucian Blaga

    Prin lumea poveştilor
    zumzetul veştilor.

    Prin murmurul mărilor
    plânsetul ţărilor.

    Prin lumea aievelor
    cântecul Evelor.

    Prin vuietul timpului
    glasul nimicului.

    Prin zvonul eonului
    bocetul omului.

  4. Poezia de mai sus a lui Blaga,denota tristete…Acest DAniel Danes denota inteligenta romaneasca si cam atit.”Fondul de investitii” si „Toti cei peste 7,900 de clienţi – toţi împărtăşind viziunea noastră de a descătuşa creativitatea şi ingeniozitatea umană, prin intermediul Fully Automated Enterprise™ – o organizaţie complet automatizată .”Pt.ca „clientii” sa impartaseasca „viziunea”, ce machete, schite,planuri, cifre le-o fi aratat Daniel-san,caci nu dadeau astia dolarii degeaba când „a ridicat o finanțare de 750 de milioane de dolari de la fonduri de investiții”.A vandut Danile-san in multinationala sa din 30 de tari- ce ?Ce inseamna „o organizatie complet automatizata”? Transhumans asa cum ii place unuia sa spuna la Academia Romana, ocupandu-se cu „omul viitorului”,adica robotul vrind dezumanizarea, spulberarea, vaporizarea Omului?In alta sectiune , ALDE cere „decorarea antreprenorului”! Adica ai gangsterilor,caci avem acum si noi falitii nostrii,gangsterii nostrii!Cum sa-l „decoram” pe Daniel-san si trupa de „chinezi”,din moment ce el a gindit (dinainte de a se naste)la globalism?In acest ocean „vizionar”unde este loc pentru Romania feudala,sfirtecata de oameni ,lasata fara ei, fie trimisi la praz-sparanghel,fie cumparati si pititi prin Sylicon Valey ?Nu m-as mira ca un alt gangster Ion Tiriac ,miliardar al unei tari care plinge ,sa fi pus umarul la marea „performanta” de a ajunge pe Wall Street cu „tara”lor !Poate fi unul din acel” fond de investitii”ascuns!Nicolae Tesla nu a fost furat de Ford si spionii americani?Nu de 31 de ani suntem furati,si ni se servesc iluzii,minciuni nonstop, amagiti in batjocura cu creierul murdar care este Wall Street,unde Danile-san,se duce „victorios”?Pt.ce?pt/bani,pt.tehnologia distrugatoare,nu un unicorn ci un corb printre alti corbi.

  5. Uite adevarul despre acesti necunoscuti. Liceeanul de exceptie Dines a plecat din orasul de legenda,Onesti, spre a-si face un rost in viata nestiind atunci asemeni pe timpuri micutei sale concitadine Nadia ca va cuceri lumea. A facut studiile la universitatea Bucuresti pentru a ateriza apoi in America exact la Microsoft. A stiut atunci ca poate mai mult. Bravo lui! Romania a fost in aceste zile Regina Balului in New York-ul bancherilor datorita acestei echipe romanesti de top.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.