Cine se mai pregătește de proteste

Sindicatele din Federația CulturMedia se pregătesc de proteste. Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media afiliată la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” (C.N.S. Cartel ALFA), consideră că ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară conține prevederi ce se constiutuie într-o flagrantă și neconstituțională discriminare, precum și o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele și bibliotecile publice, potrivit unui comunicat transmis presei.

Federația cere intervenția de urgență a primului-ministru, „pentru o grabnică reparație materială și morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea și diseminarea patrimoniului cultural național!”.

„Solicităm creșterea de urgență a salariilor personalului din muzeele și bibliotecile publice!

Patrimoniul Cultural Național este considerat ca fiind componentă esențială în „Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024″ (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020), unde se afirmă explicit că „promovarea identităţii naționale, inclusiv prin prezervarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural, precum şi prin încurajarea responsabilă a domeniilor de excelenţă” reprezintă Obiectiv Național de Securitate. Personalul din muzeele publice din România deservește un astfel de domeniu de excelență! Muzeele publice din România sunt instituții din prima linie în demersul național de a asigura „coeziunea civică și afirmarea identității naționale, ca aspiraţii comune ale comunităţii de cetăţeni reuniţi în stat” – după cum se precizează în același document programatic.

Conform datelor statistice, în muzeele publice din România ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii și autoritățile locale, sunt inventariate 33,8 MILIOANE de bunuri culturale, dintre care peste 70% sunt colecții istorico-arheologice, etnografice și de artă, a căror valoare depășește orice imaginație. Aceste colecții sunt gestionate de 7.525 angajati la nivel național (incluzând aici și supraveghetori, șoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziții etc), din care sub 3.000 personal de specialitate (muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educație muzeală, graficieni, desenatori, etc.)

Cu toate acestea, pe criterii aleatorii și discriminatorii, actualii decidenți au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației, al Ministerului Culturii, precum și pentru personalul Bibliotecii Naționale. De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educației, alții, în subordinea Ministerului Culturii sau autorităților județene/locale.

S-a ajuns la situația în care personalul din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii și autorităților locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcții similare cu cele din Educație încălcându-se astfel prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizarii unitare și prevederile Constituționale.

Federația Națională Sindicală CulturMedia, alături de CNS Cartel ALFA atrage atenția asupra următoarei stări de fapt:

Nivelul salarial actual este unul extrem de precar (cel mai redus din sistemul public), atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire a personalului și de complexitate a activității. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialiști în domeniu, fapt care pune presiune și mai mare pe salariații existenți.
Deși calificarea și munca zilnică de muzeograf, de exemplu, necesită pregătire continuă, inclusiv în domeniul comunicării, această categorie de salariați este de mulți ani Cenușăreasa Culturii! De 6 ani (ȘASE ANI!!!) salariaților din muzee și biblioteci li se tot promite că salariile lor se vor alinia celor din instituțiile de spectacol, eliminând actuala situație în care există cultură de gradul 1 și cultură de gradul 2. Răspunsul este actualul act normativ care instituie o nouă discriminare!
Problemele de subfinanțare a domeniului cultural, devenite endemice, la care se adaugă lipsa unui dialog social real și articulat pe temele majore de interes ale personalului din sectorul cultural, gravele discrepanțe salariale și chiar discriminări aberante între categorii similare de lucrători din domeniu, pe criterii ce țin de natura ordonatorilor de credit și de modul ambiguu de formulare a legislației subsecvente, nu de complexitatea pregătirii profesionale și similaritatii muncii depuse, sunt de natură să genereze efecte cu consecințe dramatice la nivelul angajaților din muzeele și bibliotecile publice.

În lipsa unui răspuns și a unor măsuri clare, personalul din muzeele și bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală. Printre formele de protest menționăm și „greva de zel”, care va fi organizată în toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum și oprirea întregii activități muzeale (ghidaje, orice activitate expozițională și educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepția procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegații oficiale), considerând că toate aceste activități pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenții au considerat că este justificată creșterea salarială!

De asemenea, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanții fiind îndreptați pentru prestarea acestor activități către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educației.

Având în vedere cele de mai sus, Federația Națională Sindicală CulturMedia, alături de CNS Cartel ALFA:

Face apel la solidarizare cu revendicările salariaților către Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Asociația Managerilor din Muzee în vederea suspendării în România ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor și a implementării unui protest coerent la nivel național!
Face apel la toți iubitorii și susținătorii culturii, ai muzeelor și bibliotecilor să adere la actiunile noastre de protest.
Solicită Guvernului României și Ministerului Culturii să inițieze și să dispună măsurile legislative necesare și juste pentru eliminarea discriminării create precizând că impactul financiar este mic și se raportează la un număr de maxim 8000 de salariați”, se mai arată in comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. CINE SPUNEA : CÂND AUD DE CULTURĂ ÎMI VINE SĂ SCOT Editat! CA ACUM : CE IDENTITATE NAȚIONALĂ ,CE ISTORIE ROMÂNEASCĂ !? GLOBALISM,HOMOSEXUALISM,GENDERISM -CE CULTURĂ NAȚIONALĂ ? AUZI LA EI?

  2. „Cine se mai pregătește de proteste” : fix … cini’i programat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cum si pi la diverse televembeliuni : vara’n fata tot felul de otrepe’mputite „ca sa” calculeze jigodlea lor …fix ca si aiasta Lege a Pensiilor sa pice’n bot/cum si sora’i mai mare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.