Cipru blochează sancţiunile UE împotriva Belarus

Nu s-au adoptat sancţiuni împotriva Belarusului la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles întrucât Nicosia cere adoptarea unor măsuri similare împotriva Turciei, potrivit Financial Times.

Cipru a blocat măsurile, condiţionând implementarea acestora de adoptarea unor sancţiuni similare şi împotriva Turciei, au spus diplomaţii europeni, după întâlnirea miniştrilor de externe de la Bruxelles de luni.

Subiectul va fi abordat din nou la reuniunea liderilor UE, care va avea loc joi şi vineri, unde conflictul cu privire la rezervele de energie din estul Mediteranei va ocupa un loc central pe agenda de lucru.

„Deşi există o voinţă clară de a adopta aceste sancţiuni [împotriva Belarusului], acest lucru nu a fost posibil astăzi, deoarece nu a fost atinsă unanimitatea necesară”, a declarat reporterilor Josep Borrell, şeful politicii externe a UE. El a adăugat: „Dacă nu vom putea face asta, este în joc credibilitatea noastră”.

Statele membre UE nu au reuşit să convingă Cipru să renunţe la rezistenţa sa, la mai mult de cinci săptămâni după ce miniştrii de externe au căzut de acord în principiu să impună sancţiuni Belarusului. S-a întocmit şi o listă de aproximativ 40 de persoane vizate de sancţiuni, pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale de luna trecută şi pentru reprimarea protestelor.

Înainte de reuniunea CAE, miniştrii de externe ai UE s-au întâlnit cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tichanovskaya, autoexilată în Lituania, care ulterior a declarat reporterilor că blocul UE ar trebui „să fie mai curajos” şi să impună sancţiuni.

Nicosia a aprobat public ideea sancţiunilor împotriva Belarusului, dar declară că doreşte ca poziţia statelor membre UE faţă de ţările terţe acuzate de încălcarea legislaţiei internaţionale să fie una consecventă.

Şeful diplomaţiei cipriote spune că ţara sa e gata să pună în aplicare deciziile asupra cărora au convenit miniştrii de externe ai UE la reuniunea din august: „Rămânem pregătiţi aşa cum am fost din primul minut pentru a continua pe baza acordului convenit”.

Disputa privind impunerea sancţiunilor a evidenţiat modul în care o singură ţară sau un grup mic poate zădărnici obiectivele politicii externe a UE şi poate promova compromisuri în chestiuni care nu au legătură cu problema în cauză.

Încercările de trecere de la votul în unanimitate la votul majoritar nu au reuşit să câştige teren, deoarece statele membre sunt dornice să-şi păstreze puterea de veto cu privire la chestiunile pe care le consideră de interes naţional vital.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Nu conteaza marimea unui stat ci consecventa in aplicarea unor principii pe care UE le sustine dar le aplica dupa interese si standarde duble.Romania ar trebui sa ia exemplu de la Cipru nu sa lustruiasca pantofii tuturor uistilor.

  2. Pe acelasi sistem, daca Romania n-ar fi o simpla ordonanta, din pacate, la usa UE, ar fi cerut la rindul sau, pentru a semna, ca Ucraina sa-si respecte citeva „datorii teritoriale” ramase „neplatite”, nu ?

  3. Tudose I.Cine este Cipru, cu ce a schimbat omenirea cipru? Te ajuta pe tine cu ceva ceea ce face Cipru? Vezi-ti de infractorii tai din tara si lasa standardele duble din capul tau. Cand vei fi civilizat ca cei din UE ai dreptul sa ceri ce vrei.Cat despre Belarus,cetatenii vor sa traiasca liberi,sa termine odata cu dictatura. Tu ai traiti in comunism?

  4. Cipru nu blochează nimic. Are conducători verticali și patrioți, nu lingători de clanțe. Mai țineți minte cum s-a lăudat Orban că au dat jos guvernul Dăncilă ca să numească ei Comisar European și să aibă PPE mai mulți comisari decât social democrații? Eu aș fi condiționat această mânărie jegoasă de aderarea României la spațiul Schengen și ridicarea MCV!

  5. @ Tudose …. Cipru este ” M ” , se afla inaintea ” UE „, indemn adresat celor care au subjugat Europa …..

  6. – „…statele membre sunt dornice să-şi păstreze puterea de veto cu privire la chestiunile pe care le consideră de interes naţional vital”.Mai putin Romania care prin Basescu a renuntat la suveranitate.

  7. @miroiu. – Da` Belarus cum a schimbat omenirea ? Dar Luxemburg ? De unde privesti Tara, de aici sau de la Moleenbeck ?

  8. Cipru are principii și asta schimba !! atitudinea ue.Macar sa înțeleagă și România ceva din principiile pe care le-a avut si nu le mai are. Inclusiv față de minoritatea română din Ucraina…cu care iohanis se aliază dar uită și ignoră? de drepturile la școala in limba maternă a românilor din Bucovina ucraineană.

  9. „compromisuri în chestiuni care nu au legătură cu problema în cauză”????? Compromisuri???? Dubla măsură, cu fiecare zi, este tot mai lipită de imaginea UE.

  10. @miroiu : prost mai esti, si incult de bubuie. Cipru = greci. De care tu n-au auzit Cipriotii GRECI, în conflict, de zeci de ani, cu cipriotii turci. GRECIA = leaganul civilizatiei si culturii Europei, analfabetule. E drept ca tu n-ai nimic de-mpartit nici cu Cipru, nici cu Grecia.

  11. @Miroiu: Confirm ce a spus Ileana, si adaug ca esti batut in cap cu pickhammerul daca ai senzatia ca protestele din Belarus au vreo legatura cu „libertatea”.

    Cei care protesteaza pentru „libertate” in Belarus sunt hipsterii onanisti consumatori de substante psihoactive, feministele obeze care vor dreptul de a face avort in luna a noua si sodomitii care merg prin toaletele publice din vest sa culeaga boli cu transmitere sexuala, la care se adauga ONG-urile straine.

    Libertatea asta sa ti-o pastrezi tu pentru tine. Lumea a vazut ce s-a intamplat in Ucraina. Nimeni nu mai crede balariile tale despre „libertate”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.