CJUE – Schimbări la contestația la executarea silită  

Veste mare din Luxemburg. Curtea Europeană de Justiție a dispus că o contestație la o decizie de executare silită se poate face și după ce a trecut termenul de 15 zile, atât cât este acum în legislația românească. Prin urmare, creditorii pot invoca de acum această decizie a CJUE când instanța din România le respinge contestația făcută după cele 15 zile prin „tardivitate”. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, avem de a face cu o decizie “istorică” a CJUE. „Începand de astăzi, dragii mei, puteți face contestație la executare silită și după termenul de 15 zile fără să mai primiți soluții de tardivitate. Este cea mai importantă soluție dată de către CJUE în ultimii 10 ani de zile”, spune acesta.

Extras din decizia CJUE: “Pentru aceste motive, Curtea (Camera a noua- n.r.) declară: Directiva 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contracte încheiate cu consumatorii trebuie interpretată în sensul că se opune unei norme de drept național în temeiul căreia un consumator care a încheiat un contract de credit cu o instituție de credit și împotriva căruia acest profesionist a început o procedură de executare silită este decăzut din dreptul de a invoca existența unor clauze abuzive pentru a contesta procedura menționată după expirarea unui termen de 15 zile de la comunicarea primelor acte ale acestei proceduri, chiar dacă acest consumator are la dispoziție, în temeiul dreptului național, o acțiune în justiție în scopul constatării existenței unor clauze abuzive a cărei introducere nu este supusă niciunui termen, dar a cărei soluție nu produce efecte asupra celei care rezultă din procedura de executare silită și care îi poate fi impusă consumatorului înainte de soluționarea acțiunii în constatarea existenței unor clauze abuzive”.

Nouă șansă pentru debitori

Principala consecință a deciziei CJUE, dincolo de posibilitatea debitorului de a contesta executarea silită și după cele 15 zile, este că se pot redeschide mii, zeci de mii de dosare respinse de instanțe pe tardivitate. Decizia CJUE permite deci redeschiderea tuturor dosarelor respinse de către instanțele de judecată ca TARDIVE și posibilitatea celor ce nu au contestat executarea silită până în 2019 să depună o cerere de contestație la executare chiar dacă au trecut de termenul de 15 zile pentru a formula o contestație unde să invoce și caracterul abuziv al clauzelor contractuale care formează de fapt titlul executoriu! ”Este o victorie a celor executați silit și o victorie a bunului simț. Contestația la Executare Silită trebuie și acum să poată să fie formulată și peste termenul de 15 zile.

Dacă s-a decis că efectul constatării ca abuzive a unor clauze este nulitatea absolută, este ilegal ca, atâția ani de zile, instanțele să facă notă discordantă și să respingă contestațiile la executare ale debitorilor, ca tardive.

Indiferent de câtă vreme a început împotriva lor o procedură de executare silită, debitorii vor putea sa o conteste pe calea contestației la executare”, conchide avocatul ce s-a specializat în acest tip de spețe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Intră la noua reglementare și cei 600 mii euro încasați de domnul Iohannis pe nedrept. Dacă DA , va avea curajul ANAF Sibiu să-l execute silit pe domnul președinte Iohannis?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.