Ce înseamnă atingerea unui deficit de 4,3%

România va încălca prevederile Tratatului de la Maastricht, dacă va depăși deficitul bugetar de 3% pe 2019, iar premisele ca acest fapt să se întâmple sunt câtuși de reale, pentru că guvernul liberal tocmai a anunțat că acest deficit va fi de 4,3%, așa cum este stipulat în proiectul de rectificare bugetară.

Țara noastră va intra astfel în procedura de deficit excesiv, iar Bruxelles-ul va trimite recomandări Bucureștiului să ia măsuri nepopulare, precum tăieri de taxe și/sau scăderi de cheltuieli. Fostul ministru de Finanțe din guvernul Ponta, Ioana Petrescu, susține că în vizorul Comisiei Europene sunt tăierile cu pensiile și salariile. Iar dacă nu îndeplinim cele impuse de CE, Bruxelles ne poate tăia fondurile europene. ” De ce suntem în acesta situație? În primul rând, guvernul Dancila a făcut un buget bazat pe cifre fantasmagorice. În al doilea rând, guvernul Orban nu a făcut niciun efort de a drege situația nici în al 12-lea ceas. A dat 6,5 miliarde în plus la UAT-uri, dintre care 1,8 miliarde la PNDL și asta pentru că urmează alegeri locale în luna iunie. Printre puținele reduceri majore se numără cele la educație și transporturi. La educație s-au tăiat 2 miliarde, în condițiile în care alocarea de la începutul anului a fost una extrem de mică, de doar 3% din PIB. Cum noul ministru liberal al educației spunea că nu are ce face cu 6%, acum va trebui să se descurce doar cu 2%. S-a tăiat 1 miliard de la trasporturi, adică exact de unde trebuie făcute investiții publice, despre care PNL-iștii spuneau că nu s-au realizat în timpul guvernării PSD.

Nici guvernul Dancila, nici guvernul Orban nu au făcut nimic în legătură cu transferul profiturilor. În condițiile în care încă avem creștere economică și cota impozitului pe profit a rămas neschimbată, încasările din impozitul pe profit ar fi trebuit să crească, însă ele au scăzut cu 349 milioane de lei. Nici de evaziunea la TVA nu s-au ocupat. Încasările au scăzut cu 3,4 miliarde de lei, în condițiile în care comerțul cu amănuntul a crescut cu 7% în primele 9 luni ale anului și rată de TVA a rămas constanța, deci în mod normal ar trebui să vedem o creștere a încasărilor. Guvernul PSD a trecut asigurările sociale doar în sarcina angajaților, lucru neobișnuit pentru orice țară dezvoltată. S-au lăudat că această măsură va crește colectarea, când de fapt, ea a scăzut veniturile cu asigurările sociale cu 211,4 milioane de lei”, a spus Petrescu.

Și Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, spune că România va primi indicații de la Comisia Europeană pentru a-și regla deficitul și posibilele ținte sunt înghețarea legii salarizării și a legii pensiilor, acte normative pe care Bruxelles-ul nu le consideră sustenabile pentru că au efect și pentru următorii 2-3 ani, ceea ce înseamnă că în fiecare an vor produce dezechilibre majore. ”Cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban în 2019 o reprezintă încadrarea României într-un deficit bugetar de 3% din PIB până la sfârșitul acestui an.

Depășirea deficitului bugetar de către România va fi sancționată de către Comisia Europeană prin declanșarea procedurii de deficit excesiv, ceea ce înseamnă impunerea României implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor și de majorare a veniturilor bugetare. În aceste condiții va fi greu pentru Guvernul Orban să continue implementarea legii salarizării și a legii pensiilor considerate de Comisia Europeană nesustenabile financiar. Există un risc și pentru ratingul României prin retrogradarea României de către agențiile de rating sau transmiterii de către acestea a unor mesaje privind adâncirea instabilității macroeconomice a României. Aceste decizii ale agențiilor de rating ar însemna pentru România reducerea credibilității pe piețele financiare influențând negativ costul cu finanțarea și investițiile străine în România. Încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB în 2019 poate fi asigurată prin îmbunătățirea încasărilor bugetare până la sfârșitul anului și prin stoparea cheltuielilor nejustificate”, arată a spus Ialomițianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Serios ma? Ioana Petrescu, tufa aia balbaita care nu stie cat ii 2 plus 2? Pe aia o dati voi mare experta?

  2. PSD-isti au lut masuri liberale, adicatelea au stabilit cota unica de impozitare si au indexat pensiile si salariile cu acelasi procent la toti in asa fel incat saracul a ajuns sa primeasca o pensie de 700 de lei si magistratul smecher sa primesca pensie de 70.000 lei/luna. Adicatelea raportul de 1000/1. Asa se exlica de ce nu au iesit la vot majoritatea pensionarilor. Curat partid social democrat care spune in gura mare ca a marit pensiile si salariile, dar nu spune cui. Acum liberalii trebuie sa aplice masuri socialiste: impozit progresiv pe venituri si pe avere, inclusiv taxarea suplimentara a pensiilor nesimtite. Si uite asa prostimea ii va vota pe liberali la urmatoarele alegeri! Succesuri!

  3. Eu nu cred, o sa fie bineeeeee, PSDeii au pus aceste masuri in celebrul Program de guvernare, ala cu Virgula(din care au FACUT fix #NIMIC!!!), deci se poate!
    Programul a fost facut de ideologul suprem al PSD, Cristian Socol, dat afara de Veorica(imediat dupa incarcerarea lui Dragnea), din toate Consiliile de Admisnitratie ale Companiilor de stat, unde individul castiga Sume uriase!
    Si acum sustine ca se poate!!!
    Asa a promis PSD, sa creasca TOATE, Salariile, pensiile, Preturile, TOATE sa creasca, sa se laude in continuare PSDVeoricaDragnea!!!

  4. Scenariul este sa se depășească deficitul pe 2019, ca in 2020, sa aiba motiv sa reducă veniturile,chipurile fiind obligați de comisia sovietică europeană.

  5. Orban, Citu si neamtulidi au un sigur scop. Intrarea Romaniei in criza economica adanca dupa care prin aparitia violentelor stradale sa se treaca la ruperea tarii in bucati. Vezi model aplicat Yugoslaviei de catre nemti si Ucrainei de catre democratii americani.

  6. Sint Magistrat ( Bulibasa in Gircini – Brasov ) si pe linie etnica Ludovic Orban imi este Subordonat !
    Sustin marirea taxelor pentru rumini si deficitul de pina la 85% din PIB pentru bunastarea noastra a blonzilor, discriminati de Ciuma rosie. Traiasca Klaus Iohannis PNL !

  7. Nu suntem Tara AMANETELOR ? A bancilor si a IFN-urilor ..VREM CREDIT !!!! ne cerem scuze ca am votat PSD ..dar nu știam… ca nu era nenea cu tableta de la STS sa ne lumineze alegerea in plus nu stim cati morti l-au votat pe Dragnea dar decand este Werner nu a mai murit nimeni cel putin pe listele ELECTORALE …doar 2 in data alegerilor dar nu inainte sa-l voteze pe dătătorul de viață si speranta iluminatul nostru presedinte care nu doar a invins comunismul la un asa scor Nicolae Ceaușescu moare de invidie si de rușine ca nu si-a permis

  8. din 244 miliarde=3,17 miliarde de euro, daca privim in raport cu alte tari, pt Franta cu un PIB de 2707 miliarde acelasi 1,3% ar insemna 35,19 miliarde, pt Germania 3863, ar inseamna 50,21 miliarde, dar trebuie sa intelegem ca PNL are marifamilie mare PPE deci s-ar putea ca deficitul sa fie o scuza prin care isi arata ”atasamentul” fata de UE, ”obrazul subtire cu cheltuiala se tine”…nu cred, este inventia PNL pt a asigura finantari partinitoare in teritoriu…

  9. Adica ce n-a facut PSD in trei ani trebuia sa rezzolve acum PNL intr-o luna? Cu ce bani daca PSD a pustiit la propriu vistieria statului, nici fond de rezerva n-a lasat in urma. Asta s-a intamplat in principal datorita unor cretinoizi hoti ca Dragnea, Teodorovici, Valcov si Tariceanu, care au facut bugetul pe 2019.De la Dancila n-avem pretentii, ca ea se pricepe doar la meditatii gratuite la matematica. Autorii reali ai dezastrului merita sa mearga la inchisoare, aici nu e vorba de greseli in guvernare ci de coruptie si rea credinta. Au facut scheme de sustras bani publici cu sprijinul liderilor locali.

  10. Trebuie sa se vada de ce psd a declarat in primele 10 luni deficitul de 2,8% si apoi pdl a inceput sa vorbeasca de 4% si acum 4,3%. Este ,,greaua mostenire” ??

  11. De unde stii ca a „pustiit” cand a SCAZUT imprumutul de la 37% la 35%,chiar de aici ”inteligentii lui Citu” se vede o diferenta POZITIVA de 2% la imprumuturi, cand a REDUS DEFICITUL la pensii de la 16 miliarde la 2 miliarde, deci iar o DIFERENTA POZITIVA DE 14 miliarde. Stai cam prost cu aritmetica. Ei au CRESCUT VISTERIA, iar „Guvernul Orban” vor intr-o luna sa „pape” tot ce au ECONOMISIT PSD-ul al rau. In fond chiar daca au ”inventat” un deficit mai mare, desi EXERCITIUL unui AN se termina dupa 31 dec. si in general bilantul este in martie. Tu crezi ca in nov. si dec. nu se mai incaseaza nimic? Tu crezi ca toata Romania este plecata din tara nimeni nu mai consuma nimic, nu se mai aprinde un bec, un litru de benzina, un pahar de apa? Cum au calculat deficitul si cat de slab esti ca accepti orice stire fara sa gandesti…

  12. Deficitul ajunge la 4.3% pentru ca cea mai mare cheltuiala se face pentru achitarea in avans a rachetelor din programul de inzestrare militara. De ce se achita in avans daca nu ai bani si trebuie sa cresti deficitul? Pentru a arunca vina pe fostul guvern, pe PSD, cum ne-am obisnuit si pentru ca depasind deficitul UEul te sanctioneaza cu inghetarea cresterilor salariale prevazute pentru la anul.Asadar guvernul PDL al lui Iohanis va spune ca tb sa ne conformam UEului si bineinteles PSDul e de vina, greaua mostenire etc. Deci romanii (care au cel mai mic salariu min pe economie din UE) nu vor mai pupa cresteri de salarii. Dupa cum stim crestererile de salarii la stat atrag si cresterile la privat, iar privatul compus in majoritate din firme straine (toate supernarketurile le noi sunt detinute de firme straine) nu are interes sa dea salarii mai mari. Asta e tot. Traiasca conducatorul suprem Iohanis si guvernul pdlist Orban!!!

  13. Si eu sun de acord ca nu se mai putea asa.Ce este aia sa maresti salariile și pensiile sau sa scazi impozitele?Nu ati inteles,poporul asta doreste in proportie de 66% ca sa li se taie salariile și pensiile.Ei sunt bucuroși cu cresterea prețului la gaze,electricitate,benzina,telefonie etc.Poporul vrea austeritate.El,poporul simte cand trebuie să se facă legile justiției prin asumare de responsabilitate,el vrea sa fie ridicat de pe străzi,români vor sa fie arestați,sa se faca PUSCARII noi sa intram toti romanii PENALI,hoti si derbedei.DECI POPORUL CAND VREA TREBUIE SERVIT.

  14. Chiar daca Securitatea s-a implicat cu toate parghiile sale, totusi si populatia coloniei s-a imbulzit in nemarginita ei inteligenta sa-i voteze si sa-i aduca din nou la putere pe pedelisti. Ciocu’ mic ca ei sunt acuma la putere ! Va aduceti aminte ? Nu ? E, lasa ca o sa va aduceti voi aminte de acum incolo…

  15. Simplu! Acest lucru cu deficitul mare PNL il face intentionat ca sa poata taia salariile si pensiile anul viitor, iar cu banii furati isi cumpara prietenia lui Trump si platesc UE. Vor fi batai in strada, chiar daca vor castiga toate alegerile de anul viitor. Vor fi multi apoi sa spuna ca ei nu l-au votat pe Johannis.

  16. Scopul este inghetarea (daca nu chiar taierea) de salarii si pensii ptr cei mai saraci cetateni ai UE. Aia de Bruxelles intotdeauna vor spune taiati de la populatie si nu de la pseudo investitiile care spre companiile din vest se duc majoritatea. Acuma de la Iohannis si P(D)NL nu ma astept sa puna pe primul loc cetateanul roman de rand, astia intotdeauna au avut ca prima grija profitul multinationalelor, investitiile date propriei clientele de partid. Ca asa-i cu astia, intotdeauna mai au de unde lua de la saraci ca e deficit si au de unde da celor bogati ca nu mai este deficit.
    Chiar si inainte de-a fi aparut inf. cu deficitul, PNL si Iohannis ziceau ca ei nu vor taia, dar nimeni din gasca aia n-a spus ca vor creste pensiile si salariie cf legii in vigoare. Si sa nu uitam PNL niciodata nu a fost deacord cu majorarea punctului de pensie, nu au votat „pentru” legea pensiilor in parlament. Avem un guwerner al Lui ptr. ei, nu ptr noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.