Cluj-Napoca: 56 de milioane de lei pentru Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi reabilitată, restaurată şi introdusă în circuitul turistic printr-un proiect în valoare de peste 56 de milioane de lei.

„Vineri, 22 decembrie 2023, ora 12,00, la Reşedinţa Mitropolitană din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului „Reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121″, în baza contractului de finanţare semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în calitatea de beneficiar al finanţării. (…) Proiectul este finanţat în cadrul priorităţii 7 a programului, o regiune atractivă, prin apelul PRNV/2023/711/1 – Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă şi competitivă a patrimoniului cultural şi istoric, inclusiv asigurarea şi/sau îmbunătăţirea accesului către acestea. Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni, în intervalul 01.01.2024 – 31.12.2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul naţional şi diferenţa din cofinanţare”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

Proiectul „Reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca” implică, pe de o parte, valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei, iar pe de altă parte, presupune introducerea acestui important monument de artă românească în circuitul turistic prin implementarea unei soluţii de acces la cele două galerii de peste naos şi la spaţiul dintre cele două cupole peste pronaos.

„În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de bun venit, urmat de discursurile ministrului Finanţelor, domnul Marcel-Ioan Boloş, al preşedintelui Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, domnul Emil Radu Moldovan, al primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, şi al şefului Autorităţii de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, domnul Petru Alboi-Şandru. Soluţiile arhitecturale au fost prezentate asistenţei de către doamna arhitect Diana Cânţa din partea Biroului de Arhitectură Ateliercetrei”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Intervenţiile propuse prin proiect vizează, printre altele, reabilitarea structurii de rezistenţă; intervenţii structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse; realizarea ansamblului de scări şi pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu; reabilitarea spaţiilor interioare în special la: pronaos, naos şi altar; reabilitarea spaţiilor interioare dispuse la nivelul subsolului; continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic; plastica arhitecturală de faţadă, registrul compoziţional al ferestrelor, registrul decorativ superior; conservarea şi restaurarea tâmplăriei metalice.

„Catedrala din inima Clujului are, prin ceea ce reprezintă ca simbol, un impact major asupra cetăţenilor, iar prin această intervenţie se poate spori valoarea acesteia în percepţia românilor. Proiectul va avea un puternic impact cultural prin restaurarea unui monument istoric emblematic pentru municipiul Cluj-Napoca, care vizează nu doar consolidarea acestuia ci şi oprirea, în limita posibilului, a cauzelor care au dus la degradarea părţilor sale componente”, se menţionează în comunicatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. In sfârsit primește si ortofoxia ceva… pana acum numai conacele ungurilor, bisericile sasilor erau in portie. Bine ca se face ceva ca biata Catedrala ia trecut timpul, prea intunecata, ceva mai viu, ceva incredere ca scolo este Hristos rastignit in Potir, Sfintii sunt in prrajma lui Dumnezeu si dunt voioși il slsvesc pe Dumnezeu

  2. sa plateasca numai enoriasii daca sunt asa de cuprinsi de credinta. Cum a fost la Ateneul Roman, dati un leu pentru Ateneu sa vad, va da cineva un ban gaurit?
    Poate unii vor sa se arda, de ce ii taxati?
    Va pare putin 11 milioane de euro?
    Stie cineva cat a costat imensitatea aia de langa casa lui Ceausescu? Se apropie de 1 miliard de euro??
    O biserca maramuresana din lemn va statea in gat, preainaltilor si preafericitilor. Stiti cati copiii se culca in seara asta nemancati si in frig?? Nu este diferenta intre politicieni si voi.

  3. Să doneze credincioșii.
    Banii trebuie băgați în educație nu în prosteala popilor.

  4. O grămadă de școli ..spitale ..vai de mama lor.. reabilitați astea..

  5. 11 milioane de euro?Că să ce ? Va deveni parcare etajată în 20 de ani.Asta-n cel mai bun caz.Suntem nebuni Căutăm ceva ce nu exista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.