Comisia de anchetă privind interceptarea judecătorului Bîrsan, la prima şedinţă

Comisia parlamentară de anchetă privind interceptarea telefoanelor magistratului Corneliu Bîrsan s-a reunit marţi în prima sa şedinţă, fiind stabilit regulamentul de funcţionare a acesteia şi totodată alese structurile forului, preşedinte fiind senatorul PSD Georgică Severin, vicepreşedinte – senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu şi secretar – senatorul PP-DD Ion Agrigoroaiei.

„Vom acţiona respectând legislaţia în vigoare, scopul nostru este de afla adevărul. Am discutat foarte mult despre faptul că trebuie să evităm să ne antepronunţăm, pentru că trebuie ca mai întâi să accedem la materiale, să fim informaţi asupra cazului. În ce mă priveşte, vă asigur că voi face tot ce depinde de mine pentru ca adevărul să iasă la iveală, să respectăm legea şi, în acelaşi timp, aş vrea ca această comisie să întărească rolul comisiei de anchetă parlamentară, să ne pună la dispoziţie şi acele idei prin care comisiile de anchetă să conteze cu adevărat. Dvs ştiţi experienţele din mandatele precedente, când comisiile de anchetă au devenit o simplă formalitate”, a declarat, la finalul şedinţei, Georgică Severin, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, termenul de predare a raportului comisiei ar putea fi prelungit, în condiţiile în care data stabilită de Senat este 30 iunie – când este vacanţă parlamentară.

„Avem un target în ceea ce priveşte raportul final pe care probabil vom solicita o prelungire a lui. Termenul final prin hotărârea de Senat este 30 iunie ceea ce înseamnă vacanţă parlamentară şi vom solicita o prelungire pentru acest termen. Sunt convins că toţi colegii din comisie sunt dispuşi să participe cu tot interesul şi cu multă responsabilitate”, a precizat preşedintele Comisiei de anchetă.

Senatorul PSD a menţionat că o condiţie pentru care a insistat, fiind asimilată de toţi membrii comisiei, se referă ca prin niciun fel de ieşire publică să nu se antepronunţe asupra cazului.

„Seriozitatea noastră depinde foarte mult de acest lucru şi în ceea ce depinde de mine în calitatea de preşedinte al acestei comisii voi supraveghea la acest lucru”, a argumentat Severin.

Comisia parlamentară de anchetă va avea o primă şedinţă ordinară marţi, 23 aprilie, în jurul orei 15,00, prilej cu care membrii acesteia se vor familiariza cu cazul Bârsan, vor studia documentele, vor stabili lista de acte pe care le vom solicita de la autorităţi, precum şi primele programe de audieri.

„O decizie stabilită este ca toate audierile să nu fie publice. (…) Pentru ca persoanele pe care le vom invita să aibă un dialog cu noi şi să fie dispuşi să colaboreze, confidenţialitatea acestor audieri este necesară”, a motivat Georgică Severin.

În context, senatorul PSD a anunţat că, în momentul de faţă, îşi propune identificarea acelor argumente pentru modificarea Regulamentului Senatului în sensul introducerii unei prevederi conform căreia persoanele invitate la comisiile de anchetă sunt obligate să vină.

„Prezentarea în faţa unei comisii de anchetă a Parlamentului a devenit haideţi, dacă vorbim, dacă nu, nu. Trebuie să depăşim acest caz facultativ şi să stabilim prin regulamentul Senatului că prezenţa la aceste comisii este obligatorie pentru orice cetăţean al României. Este o dovadă a modului în care respectăm Parlamentul, puterea legislativă, puterea supremă în stat şi sper ca din această comisie să tragem acele concluzii pe care majoritatea parlamentarilor să şi le însuşească şi să modificăm Regulamentul în acest sens”, a arătat preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă.

Plenul Senatului a aprobat, pe 8 aprilie, proiectul de hotărâre prin care este înfiinţată comisia de anchetă privind interceptările convorbirilor telefonice pe mandat de siguranţă naţională ale magistratului Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat astfel solicitarea senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu privind înfiinţarea comisiei, solicitare care fusese dezbătută şi în şedinţele anterioare ale conducerii Senatului, însă de fiecare dată fusese amânată luarea unei decizii pentru a oferi Comisiei pentru supravegherea activităţii SRI un termen pentru a analiza cazul Bîrsan.

În scrisoarea sa, senatorul Roşca Stănescu a solicitat Biroului Permanent al Senatului să reanalizeze acest caz şi să dea curs cererii formulate de 76 de senatori.

Obiectivul anchetei comisiei speciale nu este, potrivit senatorului, investigarea SRI, ci de a afla în ce împrejurări s-a făcut de către procurorul DNA solicitarea pentru un asemenea mandat de siguranţă naţională şi în ce condiţii s-a obţinut aprobarea din partea unui judecător.

De asemenea, obiectivul comisiei este să stabilească de ce există, dacă există, aşa cum a reclamat magistratul Bîrsan, diferenţe semnificative între înregistrările ca atare şi stenogramele realizate de DNA. Prin urmare, obiectivele urmărite de comisia specială de anchetă exced competenţele comisiei de supraveghere a activităţii SRI şi nu pot fi îndeplinite de aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.