Pelicule nonconformiste la Festivalul Internaţional de Film

Luni seară, la Cinema Studio, a avut loc Gala de Deschidere a celei de-a noua ediţii a “Festivalului Internaţional de Film Bucureşti”.

În cadrul Galei, la invitaţia Directorulul festivalului, Dana Dimitriu Chelba, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a înmânat Premii de Excelenţă actorilor Victor Rebegiuc şi Mircea Diaconu.

Printre personalităţile prezente în sală s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu, Diana Lupescu, Ioana Flora, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Malvina Cervenschi, Velvet Moraru, Dan Nanoveanu, Nae Caranfil, Magda Mihăilescu, Iulia Rugină, Andre Ceuterick, Dragan Marinkovic, Edna şi Dan Făinaru.

În deschiderea Festivalului a rulat producţia daneză “Jagten/Vânătoarea”, proiectată în avanpremieră în România.

“The Hunt / Vânătoarea” este o tulburătoare dramă psihologică ce îl are în rolul principal pe actorul Mads Mikkelsen (Bond: “Casino Royale”, “King Arthur”, “A Royal Affair”, serialul tv “Hannibal”). Regia este semnată de Thomas Vinterberg, autorul lui “Festen/The Celebration” (1998) şi “Submarino” (2010). Producţia a avut un buget de 2,7 milioane euro şi a fost filmată în Danemarca.

Mircea Diaconu, distins cu Premiul de Excelenţă

Pelicula a fost nominalizată la Palme d’Or 2012. Intrat în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2012, filmul a obţinut următoarele premii: “Cel mai bun actor” – Mads Mikkelsen, “Premiul juriului ecumenic” pentru Thomas Vinterberg şi “Vulcain Prize for the Technical Artist” pentru imagine: Charlotte Bruus Christensen.

Tot anul trecut a mai fost răsplătit cu “British Independent Film Award”, “European Film Award” pentru “Cel mai bun scenariu”, “Audience Award” şi “Canvas Audience Award”, la Festivalul de film de la Ghent şi “Roger’s People’s Choice Award” la Vancouver.

Anul acesta, “The Hunt” a fost nominalizat la Premiile “BAFTA”.

Le Grand Soir, un film pe care îl puteţi vedea în această seară

Acţiunea se petrece într-un orăşel de provincie, cu puţin timp înainte de Crăciun. Lucas, de 40 de ani, încearcă să-şi pună viaţa în ordine după un divorţ dureros: are o prietenă nouă, un job nou şi ţine legătura cu Marcus, fiul lui adolescent. Însă lucrurile scapă din nou de sub control. O vorbă întâmplătoare, o mică minciună, şi – odată cu zăpada şi cu luminile Crăciunului – minciuna se răspândeşte ca un virus, semănând groază şi neîncredere, până la o isterie colectivă în care Lucas luptă de unul singur pentru viaţa şi demnitatea lui.

Competiţia Bucureşti IFF începe astăzi în forţă cu “Compliance/ Supunere”, filmul şoc al acestei ediţii, bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale. Filmul “Compliance” a fost lansat la Sundance şi a avut premiera europeană la Locarno. Producţia americană a anului 2012 este regizată de Craig Zobel, care semnează şi regia. Din distribuţie: Ann Dowd, Matt Servitto, Dreama Walker, Pat Healy, Philip Ettinger, Ashlie Atkinson.

Vânătoarea

Ca urmare a unui apel telefonic, şefa unui fast food începe să interogheze o angajată. Filmul-şoc al ediţiei, bazat pe fapte reale.

Craig Zobel, din a cărui filmografie face parte şi pelicula “Great World of Sound”, a fost distins anul acesta cu Premiul “Virtuoso” la Festivalul Internaţional de Film din Santa Barbara.

Filmul va fi proiectat începând cu ora 19.00 la Cinema “Studio”.

Tot la Cinema Studio, la ora 21.00, se difuzează în secţiunea necompetitivă “Panorama” filmul “Le grand soir”, o nouă demenţă filmică pusă la cale de inegalabilii Gustav Kervern & Benoît Delépine (Aaltra, Avida, Mammuth), cu Albert Dupontel şi Benoît Poelvoorde în rolurile principale. Filmul a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului secţiunii “Un certain regard” la Cannes 2012. Pelicula franco-belgiană din 2012 aduce în prim-plan doi fraţi diametral opuşi, dar reuniţi ca oameni ai străzii, pun la cale o revoluţie… Critica îi prezice un viitor de film-cult.

Victor Rebengiuc, distins cu Premiul de Excelenţă, alături de ASR Principele Radu şi Dana Dimitriu Chelba

Din distribuţie, alături de Benoît Poelvoorde şi Albert Dupontel, mai fac parte Brigitte Fontaine, Bouli Lanners, Yolande Moreau, Gérard Depardieu

Tot astăzi, la ora 19.00, încep şi proiecţiile la Studioul „Horia Bernea” (NCRR), cu “On the Road”, mult aşteptata ecranizare a romanului semnat Jack Kerouac, lansat în competiţia de la Cannes 2012. Pelicula frnţuzească, în regia lui Walter Salles, după scenariul lui Jose Rivera, îi are în distribuţie pe Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Alice Braga, Elisabeth Moss, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen. Viaţa tânărului scriitor Sal Paradise este dată peste cap de apariţia nonconformistului Dean Moriarty şi a iubitei acestuia, Marylou.

De asemenea, tot de la ora 19.00, dar la Sala „Elvira Popescu”, publicul cinefil va avea ocazia să vadă “Superstar”, creaţia franţuzească a regizorului Xavier Giannoli, care semenează şi scenariul, povestea neobişnuită a unui om obişnuit care se trezeşte, peste noapte, adulat de mulţimi întregi fără să ştie cum, de ce şi mai ales ce să facă pentru ca lucrurile să revină la normal. Programul Sălii „Elvira Popescu” va continua, de la ora 21.00, cu reluarea filmului danez “Jagten”.

În distribuţie: Kad Merad, Cécile de France. Pelicula a fost selectată la Festivalul de Film de la Veneţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.