Companie importantă a intrat în insolvență

Compania Romelectro București a intrat în insolvență, potrivit deciziei pronunțate de judecătorul sindic în Dosaarul nr. 909/2022. Supervizor.ro a anunță că în cadrul procedurii generale, consorțiul format din practicienii BRO Business Restructuring SPRL și Finconta Consulting SPRL va îndeplini atribuțiile de administrator judiciar provizoriu, iar data de 21 martie 2022 este termenul limită pentru înscrierea la masa credală.

Romelectro și-a cerut insolvența în urmă cu o lună de zile, dosarul înregistrându-se la Tribunalul București pe 14 ianuarie. Conform termene.ro, în 2020, Romelectro a înregistrat o cifră de afaceri de 201 milioane de lei și o pierdere de 8,13 milioane de lei, potrivit termene.ro.

”Criza energetică prin care trecem în prezent, prețurile uriașe la materialele de construcții, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat imposibilitatea finalizării urgente a unor proiecte, precum și imposibilitatea demarării de noi proiecte, din cauza deficiențelor din caietele de sarcini, au determinat conducerea Romelectro să ceară protecția prin legea 85/2014”, au declarat, pentru Focus Energetic, reprezentanți ai companiei.

Romelectro are o experienţă de peste 50 de ani pe piaţa locală şi internaţională, fiind unul dintre cei mai importanţi EPC contractori din România, acoperind prin intermediul proiectelor sale întregul lanţ al energiei: de la producerea la transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică. Site-ul companiei arată că 90% din capacitatea totală instalată în România au fost proictate de către Romelectro. “Despre capabilităţile Grupului Romelectro, referinţele vorbesc de la sine: proiectare şi inginerie complexă pentru mai mult de 15.000 MW în centralele electrice convenţionale şi nucleare, reprezentând 90% din capacitatea totală instalată în România; programe complexe de reabilitare pentru mai mult de 3.000 de MW; inginerie şi design pentru mai mult de 150 de staţii de înaltă tensiune şi aproximativ 22.000 km de LEA proiectate sau executate”, se arată pe site-ul companiei.

În anul 2005, Romelectro a devenit acționarul majoritar al ISPE și Electromontaj Carpați Sibiu, punând bazele Grupului Romelectro. Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE este liderul național în ceea ce privește serviciile de consultanță și inginerie în proiecte de generare de energie electrică și termică, transport și distribuție de energie.

Romelectro a fost implicată în construcția centralei Romgaz de la Iernut, care încă nu a fost finalizată, deși termenul era 2019. De asemenea, a finalizat în proporție de peste 90% hidrocentralele pe râul Jiu, dar nu a încasat întreaga contravaloare a activităților efectuate, întrucât instanțele din România au oprit lucrările. A patra tentativă de contractare a retehnologizării hidrocentralei Vidraru a fost anulată, Romelectro și Litostroj Power (Slovenia) fiind consorțiul ce câștigase licitația.

Compania românească, înființată inițial în 1971 drept o întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei, are în portofoliu mai multe contracte de lucrări de construcții energetice atât în țară, cât și în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Distrugem industria pentru ca stapanii nu vor sa mai cumparam gaz de la Ivan.

  2. Securisti si nesecuristi, adunati prin toate firmele,se duce dreaqu energetica romaneasca cu baza documentara hidro privatizata de Dan Ioan Popescu(ISPH) cu documentatia geologica privatizata cu un oarecare Lefter si cu cel mai important institut ISPE privatizata cu Dan Gheorghiu din nobila familie ! Ce sa faca astia, ca nici praful de pe documentatii nu sunt in stare sa-l stearga ,sunt batrani si bolnavi!
    Adio energetica si nu am cuvinte..

  3. Pai daca nu au cerut,,consulting” la McKinsey Romania ,era sigur ca vor intra in faliment! Numai astia salveaza economia si companiile importante din tara! Cred ca si guvernul intra in faliment, si presedentia ,si Parlamentul ,si PNRR-ul si chiar toata tara! Apelati la serviciile de,,consulting” McKinsey! Sa ma ierte Cotidianul,nu e un comentariu publicitar si nici duplicitar!
    E un gand amar pentru ca ne conduc cei care n-au habar!

  4. Dacă se desființează și ISPE nu 50 cu 70 de ani de experiență dispare. Și drama este că Arhiva se va face praf. Așa a ajuns Arhiva Institutului de Cercetări Miniere Baia Mare. Mii de lucrări de Tenologii Neconvenționale, Chimie, Metalurgie Neferoasă-Preparare, Minerit măcar să fi ajuns câte un exemplar sau copii la Biblioteca universităților politenice și era fantastic pentru continuitate și surse de informare. Zac aruncate și neștiute prin arhivele nimănui. Extragerea aurului, argintului, zinc, cupru, plumb, extragerea manganului, cianurația aurului, reactivi xantați, ierbări de Iazuri de decantare, extracție de metale rare… Totu-i praf. In anul 1974 la uzina Copșa mică s-a instalat, adus din Germania, un analizor de gaz în flux continuu. Unul din desenele care însoțea Analizorul era datat septembrie 1944. Pierdeau războiul, tăvălugul Armatei Roșii i-a făcut una cu pământul, dar cercetarea-proiectarea își urma cursul, și când a fost pace, după numai 15 ani erau primii din Europa, peste învingători. Fiindcă nimic nu a fost întrerupt. Cine a supraviețuit sau a crescut a găsit toată munca generațiilor dinainte în arhivele uzinelor bombardate, intactă. Uzina Câmpia Turzii avea în 1975 o arhivă în buncăr chesonat inclusiv cu Trecerea producției în 24 de ore la producție de război. Acum fostele hale sunt închiriate pentru nunți.

  5. Erata. In anul 1974 la uzina Industria Sârmei Câmpia Turzii s-a instalat, adus din Germania, un Analizor de gaz în flux continuu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.