Companii vestice în Rusia: presa oferă o imagine falsă

Majoritatea companiilor occidentale au decis să nu părăsească Rusia, după ce a început războiul din Ucraina. Presa vestică oferă o cu totul altă imagine. Un studiu al Universității din St. Gallen, Elveția, arată că, în ciuda sancțiunilor și al riscului la care își supun reputația, majoritatea companiilor vestice care operau în Rusia înainte de februarie 2022 au ales să rămână în această țară, sub o formă sau alta.

Din 1.400 de companii din UE și din țările G7 care aveau subsidiare în Rusia înainte de război, doar 120 și-au retras cel puțin o subsidiară până în noiembrie 2022.

Ziarele vestice citează un studiu realizat de Universitatea Yale care arată că Ford, Renault, McDonald’s, Ikea, Shell și alte mari companii s-au retras total din Rusia. Însă aceste exemple nu sunt tocmai reprezentative. Companii precum Unilever sau Subway operează în continuare în Rusia. Iar studiul realizat de universitatea elvețiană arată că firmele care s-au retras total din Rusia nu sunt regula, ci mai degrabă excepția.

Dintre companiile americane ce operau în Rusia s-au retras 18%. S-au retras total mai puțin de 15% dintre cele japoneze. Doar 8% din companiile europene au ales să se retragă. Dintre companiile din UE și G7 care au decis să rămână, 19,5% sunt din Germania, 12,4% sunt din Statele Unite.

Studiul elvețian arată că exodul companiilor occidentale din Rusia despre care presa a scris în ultimele luni nu se verifică atunci când aceste companii sunt analizate minuțios. Eurointelligence atrage atenția că aceste decizii arată că majoritatea companiilor se opun presiunilor politice. Iar dacă acest lucru funcționează în cazul Rusiei, de ce nu ar funcționa în cazul companiilor vestice din China, acolo unde există îngrijorări legate de respectarea drepturilor omului, nu un război deschis cu sute de mii de victime și milioane de refugiați? În cazul Germaniei s-a văzut limpede că marile companii se opun presiunilor politice pentru reducerea prezenței în China și a expunerii pe piața chineză și la transferurile de tehnologie în China. Această poziție a companiilor germane poate fi o nouă sursă pentru un conflict transatlantic așa cum a fost cel care a culminat cu sabotarea gazoductelor ruso-germane Nord Stream.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

17 Comentarii

  1. Aici chiar e realitate! De ce? Pentru ca, vorbeste „mama” financiara care stie absolut totul pe plan mondial! Si nu e bascalie!

  2. Eu nu inteleg de ce se pune un semn de egalitate intre o multinationala care are sedii peste tot in lume si are in spate inevstitori din tari ce nu au participat la aplicarea sanctiunilor cu decizia guvernelor Europene si Nord Americane de aplicarea de sanctiuni? Este dificil de acceptat ca entatile private ce au actionari multinationali nu sunt interesati de ce fac guvernele de unde au sediile companiile pe care le detin? Chiar este greu de inteles ca banii sunt ceea ce ii motiveaza pe acesti oameni si nu vor pleca daca este vorba de castiguri?

  3. N-o fi prost corbul sa fuga de linga ditamai roata de cascaval. Daca era o felie…. mai treaca mearga .Da cind ai halci de „carnita”si roti de cascaval te dezlipesti greu de ele….

  4. Curând, dacă cade vreunul rănit pe câmpul de bătaie, se va pune focul pe halt până se proiecteaza niscai clipuri publicitare cu anestezice disponibile făra rețetă iar cel căzut scoate telefonul cu cardul si cardul de reducere și cumpără pastilele si ceva sedative, eventual își trimite printr-o firmă de curierat bandajul cu sânge maică-sii, să aibe amintire în cazul în care nu scapă viu.Sunt absolut de tot rahatul negustorii ăștia.Omul nu mai are bani ci banii au oameni.Si ne mai mirăm de fundătura în care suntem..

  5. Corect articolul, spre disperarea unuia care tot o tine cu foametea ruseasca,betia,furturile, etc.Din surse directe de la gura calului,toate sanctiunile au avut cam 0 rezultate,gasesti cam tot ce vrei,fara probleme.Plecarea unor companii nu ii afecteaza pe rusi ci pe cei care au plecat (financiar),intre 10-50% din veniturile lor proveneau din Rusia,altii au schimbat numai numele/filiale si tot vand pe fata.Unele ramuri au fost preluate de rusi,altele de chinezi sau fostele tari sovietice,ptr. ca banul nu are miros.Interesant ar fi sa mai cautati pe you tube ceva genul supermarket rusesc si pe urma mai vorbim.

  6. Trebuie aratat foarte clar cum companiile ramase sunt companii (exemplele din text sunt edificatoare ) ce vind bunuri de larg consum sau companii de tip fast food .Companiile importante ce detin tehnologie ce poate fi folosita in domeniul militar s-au retras .Exista o imensa necesitate occidentala de a nu se pune impotriva poporului rus ci doar impotriva conducatoreilor de moment , Asadar textul este unul de tip fake .

  7. @ gică / bunul propagandist „biblic”
    Pe ce te bazezi ? Ai fost acolo ??

  8. Nu numai ca se respecta inca o data vorba aia cu ciinele care nu pleaca din fata macelariei, companiile respective neacceptind sa-si taie singure creaca de sub picioare si sa-si saboteze cifra de afaceri si profiturile, dar probabil se gindesc si la posibilitatea ca, odata plecate, sa se treaca la nationalizarea unitatilor lor de productie si confiscarea conturilor din bancile rusesti. Ceea ce ar fi absolut normal.

  9. gica – Dragalasule ,firmele care au productie foarte buna si cistiga bani multi, nu s-au retras din Rusia doar pt.simplu motiv ca li sa indicat de cineva .Nu are nici-o legatura conflictul militar cu afacerile avantajoase .Stai linistit ca exista inca foarte multe firme straine care sint in Rusia si le merge chiar foarte bine.Priveste doar din curiozitate ca exista chiar tari europene ,care inca colaboreaza conform contractelor incheiate cu Rusia.Asa ca stai jos,nota 4 pt. astazi !

  10. @Gica…..Tu esti falsul…Crezi ca exista vreo companie Vestica care producea armament pentru Rusia? Au plecat nume mari cum sunt Ford, Renault, Ikea, astea faceau armament pentru Rusia? Firmele vestive faceau bani grei in Rusia, fara a aduce Rusiei beneficii, nicj macar un Logan ca lumea nu a facut Renault pentru Rusia. Eu i – as fi dat afara in suturi din Rusia, care isi facea singura un autoturism ca lumea in 30 de ani.
    . De la sursa stiu ca prin plecarea din Rusia, Oracle concediaza 9.000 de specialisti iar Microsoft concediaza 15.000, vorbesc doar de diviziilor lor euro – asiatice conduse din Romania…..Per total 67 la suta djn firmevesti e inca opereaza in Rusia. NU pleaca caj ele de la macelarie…Unde dracu sa se duca? In curand ii vor da Rusia afara…

  11. IBM a ajutat Reichul să contorizeze diferite iteme, inclusiv deținuți. La fel ca Ford, Bush, Harriman sau Rockefeller care au furnizat baza tehnologică și de productie a statului sovietic, tehnologie si armament cu care mai tarziu nord-vietnamezii ucideau soldati americani, tehnologie plătita in mare parte de contribuabilii americani. De la siderurgie, automobile, rulmenți și computere, majoritatea industriei sovietice a fost construita cu ajutorul sau asistența tehnică a SUA. Americani și britanici, se luptau cu cupoane și cozi la benzinării în 1942, iar managerii Standard Oil din New Jersey [parte a imperiului Rockefeller] transportau combustibil inamicului prin Elveția neutră. Chase Bank din Parisul ocupat de naziști, după Pearl Harbor, făcea afaceri de milioane de dolari cu inamicul cu voie de sus. Ford construia pentru trupele germane de ocupație în Franța, cu autorizație de la Dearbom, Michigan. Seful conglomeratului ITT, Sosthenes Behn zbura de la NY la Berna via Madrid în timpul războiului pentru a ajuta la îmbunătățirea sistemelor de comunicații ale lui Hitler și la îmbunătățirea bombelor care au devastat Londra. ITT a construit FockeWulf-urile care aruncau bombe asupra trupelor britanice și americane. Rulmenții cruciali erau expediați clienților asociați naziști din America Latină, cu colaborarea vicepreședintelui Consiliului de producție de război din SUA, în parteneriat cu vărul lui Goering din Philadelphia.
    TRADING WITH THE ENEMY: An Exposé of The Nazi-American Money-Plot 1933-1949 by Charles Higham
    Anthony Sutton: „It’s Not Left or Right; It’s Us or Them” (Freemasonry)
    Veil of Invisibility by Alexander R. Putney
    9/11–Enemies Foreign and Domestic by Edward Hendrie
    George Bush: The Unauthorized Biography Webster Griffin Tarpley and Anton Chaitkin

  12. Căderea economica a Rusiei se va vedea după trim.I 2023.
    Cu Nord Stream 1 și 2 kaput, cu banii oligarhilor blocați, cu prețul la gaze și petrol plafonat, cu comerțul de arme stopat, cu tinerii blocați pe front, cu patronii plecați în alte tari de frica incorporarii, cu preturile mici la petrol și gaze pentru China și India, cu plecarea multor companii din Rusia sau suspendarea activității, cu costul războiului,…
    Doar retragerea totala din Ucraina și interesul investitorilor în Rusia i-ar mai putea salva.

  13. Problema e simpla, toate companiile + Germania + Franta miseaza ca razboiul se termina repede si sanctiunile dispar in acelasi timp cu Ukraina si „business as usual”. Mediul razboiului este exceptional la afaceri si nicio companie nu vrea sa scape ocazia. Asta stie oricine, iar gazetele sunt platite sa ascunda asta. Continuati … pana cand va pierdeti toti cititorii !

  14. pana ce omenirea nu va VREA SA DESCHIDA OCHII SI MINTEA SA VADA ADEVARUL, nu facem decat sa ne ingropam de vii in propriile morminte… din nefericire mass-media este platita intru MINCIUNA SI MANIPULARE. omenirea este inrobita in „viata” zilnica PENTRU A NU MAI AVEA TIMP SA VADA MAI DEPARTE DE CE I SE PREZINTA. tineti minte pe vremea dictatorului cand aveam srl – sambata recuperata libera, o data la 2 saptamani? in rest ne tineau in slujbe desi multi dintre noi NU aveau nimic de facut? eu am lucrat in productie dupa ce am terminat liceul, insa cei din „birouri” frecau duda: doi cu mapa, 10 cu sapa cum mistocaream pe atunci. Multumesc lui Dumnezeu ca am lucrat alaturi de OAMENI DE ARTA si am invatat o multme de lucruri frumoase, la care altfel NU as fi avut acces sau mai greu… dupa 1989 munca mea a fost un vis – cea mai frumoasa perioada din viata mea! DAR, in acel mediu NOI VEDEAM. VOIAM SA VEDEM. TOTI ROMANII VEDEAU. NUMAI ACTIVISTII SI SECURISTII DE INSTITUTII ERAU INDOCTRINATI SA NE BICIUIASCA ZILNIC URECHILE CU PROPAGANDA LOR. CU „ACTIUNILE” LOR HEIRUPISTE. stiti ce este trist? ca atunci noi ne gaseam LIBERTATEA IN ARTA SI CARTI! tinerii de astazi, cei mai multi dintre ei, stau cu casitile in urechi si isi prajesc creierii – LA PROPRIU. prin tehnologie si undele wifi, prin calculator, prin aceasta tehnologie de control, lobii frontali se prajesc pe bune….probleme neuronale mai devreme decat ar trebui. asa ca tovarasi, continuati cu radiatiile 5 g si contoare inteligente si „digializare” pana ce va veti distruge proprii copii!

  15. Lenin spunea”occidentul ne va vinde și lațul cu care îi vom spânzura”.Adevăr grăita Ulianov.Logica corpotată nu cuprinde sinuciderea, ci doar profitul.Altfel ar putea fi suspectați de inteligență, ori semne în direcția asta nu se prea văd.

  16. @axon: Ia spune dom’ inginer-matematician-taran, cite automobile rusesti se vindeau si se vind pe piata din Vest? In anii ’60, in Romania, circulau mai multe autoturisme franceze si italiene decit rusesti. Oare de ce?

  17. „In anii ’60, in Romania, circulau mai multe autoturisme franceze si italiene decit rusesti. Oare de ce?”

    Pentru ca Romania nu are drumurile pe care le au rusii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.