Un director propune: Medicii, ori la stat, ori la privat!

Directorul medical al Institutului Inimii “Nicolae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, susţine că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, nu în ambele locuri. În opinia sa, atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea.

“Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat. Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News.
El a mai afirmat că nu i se pare corect ca un medic dintr-un centru universitar să aibă acelaşi salariu cu un medic dintr-un centru mult mai mic.
“Nu consider corect, de exemplu, ca un chirurg, dintr-un centru mare universitar cum este Clujul să aibă acelaşi salariu cu un medic dintr-un centru mult mai mic. Gândiţi-vă la ce stres, la ce gărzi are un medic în Cluj, care rezolvă toate problemele complexe şi ce stres are un medic într-un oraş mai mic unde dacă are o urgenţă pe zi sau una pe săptămână pe care trebuie să o rezolve, pentru că majoritatea urgenţelor le trimit tot spre Cluj sau spre Tîrgu Mureş, sau spre Iaşi. S-a pus această problemă la nivel de minister, a diferenţierii salariilor în funcţie de centrul unde lucrează. Nu poţi să compari un coleg de-al meu care face serviciul de gardă la chirurgie cardiacă şi care are de rezolvat nişte urgenţe majore cu un medic de medicină generală dintr-un oraş mic din provincie care nu face nimic sau face foarte puţin sau care cum are o urgenţă o trimite la Cluj”, a afirmat Adrian Molnar.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Author

33 de Comentarii

  1. Corect!!!!Nota 10 domnule director!Cu atât mai mult cu cât eu am trecut pe la dv.Spăgi grele pe la institut!Dai banu’, trăiești, nu, la revedere!Bineînțeles că inutilele servicii, procuraturi, dna-uri și alți brontozauri, dorm!Pe bani buni!

  2. CORECT! Dar nu se va intampla asa repede. Nu accepta tagma lor ordinea si disciplina pentru ca s-au obisnuit si le convine harababura plus dezordinea mai ales ca legea ii claseaza dupa un timp de haituiala.

  3. Chiar si pe vremea lui Ceausescu medicii de la stat aveau dreptul sa dea consultatii in cabinete private. Am cazut mai jos decat in dictatura.

  4. Asa e, la fel si pensionarii speciali care ies la 50 de ani la pensie, sa lucreze numai la privat si nu pe PF sau SRL care au contracte cu statul

  5. Normal si corect ! Mai sunt si oameni normali in sistemul de sanatate nu doar doctori busnismani s-au dr capitalisti cu plati informale . Bravo domnul doctor Molnar , pacat ca nu aveti prea multi fartati .

  6. Întâi trebuie rezolvată problema analizelor medicale și a dotărilor cu aparatură de investigație a spitalelor de stat din România. În Sibiu unde întorci capul este un laborator de analize și o clinică privată. Doi ani cabinetul de urologie din Policlinică nu a avut ecograf. Pentru programare la sfârșitul lui septembrie pentru Urologie răspunsul a fost “pentru anul 2022 s-au terminat locurile) iar tot atunci pentru Cardio am fost programat pe 22 decembrie!!! Pentru urologie m-am programat la același medic în clinică privată. -Vineri la 11 30! Vineri la ora 10 am fost sunat -Domnul doctor este în operație veniți la ora 12 45. Ma consultat, ecografie a costat 250 lei 9 minute. O dată pentru Cardio a fost la tot doctorul din policlinică, ca să nu mai aștept, la consultație în privat. Fix ce mi-a făcut uneori la cabinet la stat: Electrocardiogramă, Ecografie, Dopler carotidă consultație de 20 minute a costat 560 lei. Nu se putea cu card. Noroc că era soția cu mine!!! Dimensionarea serviciilor publice de sănătate e insuficientă, la care sigur se adaugă o relație aranjată cu clinicile private. Și sunt de vină în totalitate și cei ce conduc sănătatea. Și mai e și șmecheria cu Casa de asigurări de Sănătate curaua de transmisie a banilor între minister și Sistem. În centrele universitare cum e Sibiul dascălii au paturi în spital, dar au și policlinică unde trimit de obicei rezidenții sau vin cu mare întârziere!!! Nu coexistența este vinovată ci moralitatea. “Fiindcă unde nu e moral acolo e corupție…”

  7. E mai bine cu fundul in doua luntre, basca mai ciordesti si ce-ti trebuie de la spital.
    Sau la spital iti spune ca n-are aia, n-are ailalta, dar ca le are la cabinetul lui particular. Asadar te pofteste acolo……[Rumburak]

  8. Ce curaj poți avea domnul meu. Nu te văd bine.Tu stii ce mizerii sunt în societatea româneasca dar nu le spui pe toate. Să- ți dau căteva exemple în care acești super oameni cu 5-8 funcții ne conduc :
    • Deputați/senatori = profesia de avocat/judecator/procuror/profesor
    • Milițieni/SRI/Armată = firmele de pază/protecție
    • Profesori UMF = diverse firme private medicale /farmacie
    • Procurori/judecatori/avocați = mediul universitar
    • Procurori = Judecători – cea mai gravă pentru societate
    Mă minunez cînd citesc despre încrederea pe care o au cetățeni în instituții și special în SRI, Armată , Biserică și Casa Reglă a României.
    1. SRI este stat in stat. Răspunde doar la comenzi date de marele Licurici.
    2. Armata este sublimă dar lipsește cu desăvârșire.
    3. Biserica (ortodoxa) este cel mai mare SRL , nu are cod fiscal, fiind evazionistul luminat al României.
    4. Casa Regală,(la fel toate ambasadele acreditate SUA + UE), vine cu pretenții financiare și umilirea cetățeanului cu tot felul de pomeni.
    Și mai vine INS-ul care confirmă stadiul în care se află această națiune-scăderea accentuată a populatiei.
    Nu înțeleg cum poate un popor întreg să fie atât de paralel cu realitatea.
    Asta este România.

  9. Felicitari pentru curajul de a spune una din marile probleme din randul corpului medical. Sansele sunt foarte mici sa se si intample, dar speranta ramane.

  10. Chiar dacă ai ajuns prin serviciul de urgență să te internezi într-un spital de stat, la externare medicul curant sau stagiarii săi îți recomandă să vii la control tot la clinica privată sau la spitalul privat unde lucrează după orele 10-11-12 în funcție de cât va câștiga dup aceste ore. După ce te-a captat la privat poți să o încurci rău dacă încerci să revii la stat unde același medic curant lucrează. S-au văzut cu prisosință etica medicală, umanismul și corectitudinea medicilor pe timpul plandemiei.

  11. Pe vremea lui Ceaușescu nu existau cabinete private!!! Goguța, e gogonata!Ori neinformată!Mai citește!

  12. @ANDI > in armata nu se fura, totul „se completeaza” la inventar ! Biserica este ultima speranta a celor fara de speranta, 90% din populatie, aia care cred ca „armele ucid”, „promisiunea vietii de apoi”, credinta este intretinuta de faptul ca niciunul nu s-a intors sa spuna ca ar fi altfel decat s-a promis. Duamne ajuta !

  13. Pana nu se plătesc medicii la numărul de operații executate și reușite, din aceasta dilema nu putem ieși! Cum e posibil sa plătesc la fel un medic chirurg din provincie cu unul dintr-un spital universitar? O lege a sănătății de rahat. Și nici așa nu se scot posturi la concurs în spitalele de stat. In fiecare an iau examenul de medic specialist vreo 4.000 de medici și nu găsesc de lucru în spitalele de stat nici măcar 200 de medici, restul pleacă afara. Se țin în funcții în spitalele de stat numai fosile de 70 de ani care nu au mai pus mâna pe vreo carte de 30 de ani!

  14. In tarile europene alegi ca medic ori la privat ori la stat. Dispar greselile de diagnostic si orice pacient este consultat nu in 15 minute si cu medicamente date aiurea.

  15. Se apropie campania electorala. Nu ca nu ar fi corecta propunerea, insa va exista in stadiul de propunere pana in ziua alegerilor.

  16. Ovidius cel tânăr, habar n ai, exista „policlinica cu plata”. Erau tarife fixe. Iar gigelul ăsta ofticat s o lase mai moale cu diferențierea salariilor.

  17. Da,de o mie de ori Da!!! Dar nu la noi,la noi e mafie.Medicul la stat doarme pe banii publici sau lucrează doar pe șpagă.Si tot ala e si la privat si te arde de nu mai are nici o valoare asigurarea!!

  18. Banul corupe orice Morala. Deci mai ramane doar legea. Ori la Stat, ori la Privat. Tot ceea ce spune medicul director este real. Medicii din orase mici trimit toate urgentele la Capitala. Binomul Stat – Privat plus desfiintarea sistemului Policlinic au distrus sanatatea romanilor. Sistemul Sanitar e o adunatura de SRL- uri care inghit multe miliarde aproape degeaba.

  19. Omul zice bine ce cunoaste. Sunt unii medici la stat care iau atata spaga ca nu mai au timp pentru privat. Aia care mai merg si la privat sunt amarastenii sau cei ce vor sa-si dedice tot timpul vocatiei de medic.

  20. Serviciile sunt la fel?? Deci astia care platesc sunt pur si simplu niste prosti care ar primi aceiasi ingrijire dar gratis? Unul din primele motive pentru care platesc este ca la privat esti planificat la o ora si se cam respecta ora. La stat domnul profesor universitar plenipotentiar si extraordinar CHEAMA TOTI PACIENTII LA 8:00 si stau toti acolo si asteapta la gramada si 6-7 ore. Pentru ca domnul doctor de Romania nu a invatat nici dupa 30 ani de capitalism sa respecte pacientul cat de cat.

  21. Are 100% dreptate. Ce nu am înțeles este aia cu „dintr-un oraş mic din provincie”?!?!? Care provincie? romană, dacică, sarmată, moesia sau ce plm o tot dau unii cu aberația asta?!!? Coloniile nu au provincii!

  22. Sistemul de sanatate este jalnic in Romania. Privatul vine sa suplineasca multe din lacunele de la stat fara sa-l pericliteze chiar daca unii medici de la stat fac ore suplimentare la privat. Este foarte bine ca pot. Molnar sa ne
    povesteasca daca are curaj despre adevaratele nenorociri din spitalele statului, chestiunea ridicata de el fiind ultima ca importanta. Cei de la stat care isi ‘completeze’ prin spaga veniturile alariale nu se vor obosi niciodata sa lucreze cateva ore si la privat. Le trebuie timp sa-si cheltuie surplusul. Iar dintre pacientii redirectionati de smecheri catre clinicile private pentru interventii scumpe putini o vor face. Doar cei cu putere financiara rezonabila (sunt destui in Romania), restul saracilor va prefera sa moara acasa. Si in America sunt destui medici care lucreaza suplimentar, alergand la mai multe unitati sanitare.

  23. Medicii de la stat la ora 13.00 au taiat-o in convenție cu managerul spitalului și îi găsești de la ora 14.00 la privat. Cică nu are timp sa te examineze in detaliu la stat și te cheamă la privat sau întâi te cheamă la privat,decartezi, si apoi te internează la stat. E o șpagă cu acte în regulă. Înainte să aibă cabinete private îți bagă mana in buzunar de la obraz, acum că sa nu aibă de a face cu dna-ul te cheamă la privat. Problema e că la privat îi găsești pe barosanii de la stat, micuții pleacă afara că nu au loc de barosani.

  24. Chiar după ce le-a crescut mult, mult salariile, doctorii din spitalele de stat te cheamă și-n privat sau invers ( așa se pot rezolva unele probleme ce nu sunt abordabile in privat, din cauza dotărilor). Sunt doctori, angajați la stat,care mai au și 2-3 contracte la privat, iar unii in plus și catedre la universități. Asta pentru că un dr.are un program scurt, max.5-6 ore /zi. Oare lor nu li se aplică codul muncii ?

  25. Sa spunem tot adevărul! Medicii de regula pleacă din spital când vor și lucrează în privat: la cabinetele lor, ale altor colegi sau…își fac orele în sistem universitar. Majoritatea sunt cadre didactice și beneficiază de sume ENORME cu câte 2 norme didactice plus, proiecte, granturi de tot felul și!! conduceri de doctorat, deseori. Asa acumulează drepturi salariale de nababi. Dai cu tunul și nu găsești vreunul în tara în zilele libere ori de sarbatori; vacante de lux și trai de vis. Pacienții, muritori de foame sau nu, intelectuali sau nu, grav bolnavi sau nu, dacă pot, se duc pe la clinici private și se mai salvează cate ceva.
    E jaf organizat!! Alegeti: ori universitar, ori la stat, ori în privat! Dacă lor li se permite orice, dați drumul la munca în 8 ore, cât pentru o zi de 26 de ore….Nimeni nu ii controlează unde sunt ei în cele 8 ore de munca la stat și intr-un singur loc?? ANAF…DRAGA DE TINE, CUI II FACI PARTE?

  26. ADEVARAT !
    Dupa ce primesti trimiterea de la medicul de familie, te duci la stat.
    Acolo te primeste cum te primeste….., te examineaza cum te examineaza…..
    Daca vrei mai multa …atentie, SPAGA rezolva tot.
    Iti da un tratament ( vai mata ta….) si a doua oara te cheama in
    privat pentru …mai multe investigatii.
    HOTIE LA DRUMUL MARE, mai ales pentru bietii pensionari, care si asa
    abia isi mai duc traiul de pe o zi pe alta.
    TOTUL IN ROMANIA SE RAPORTEAZA DE PESTE 32 DE ANI LA BANI.
    NIMIC DI CE A FOST NU MAI ESTE.

  27. Profule ( la UBB?) gandesti meschin si pari invidios ca si cel cu propunerea. Nu vedeti mai departe de bani. Peste tot in lume medicii universitari au norme si in spitale. Ii vezi de multe ori cu cate un stagiar alaturi sau cu cate un card de studenti dupa ei. Oricum au timp berechet pentru toate pentru ca de aia au invatat mai mult ca altii. Iar uscaturile pe care le vezi sunt peste tot, este adevarat ca la noi sunt multe. Dar nu cu astfel de impuneri infantile se va face ordine in sistem. Iar cu Anaful este de rasul curcilor, sa-i controleze mafiotii semianalfabeti de la ANAF? Ti-e dor de Blejnar si trupetii sai?

  28. Cum adică nu se poate, domnule director când de 30 de ani s-a dovedit că se poate iar statul a fost şi a rămas principalul arizan al afacerilor de miliarde de euro din domeniul sănătății? Sănătatea a devenit una din cele mai profitabile afaceri. Se câştigă şi de pe vii şi de pe morţi iar faliment n-o să dea niciodată.

  29. Monitorizarea nevaccinaților: În obediență față de OMS, Sistemul Internațional de Clasificare Medicală adaugă noi diagnostice de codificare pentru cei nevaccinați
    Odată implementat, dosarele medicale ale unei persoane nevaccinate vor primi codul „banderolă stea galbenă” care indică faptul că a refuzat să primeasca proteinele spike, grafenul și orice alte toxine se află în interiorul flacoanelor de vaxxin.
    https://ortodoxinfo.ro/2023/01/23/ne-vor-monitoriza-in-obedienta-fata-de-oms-sistemul-international-de-clasificare-medicala-adauga-noi-diagnostice-de-codificare-pentru-cei-nevaccinati/

  30. Inainte de 1990 erau si clinici private, dar cu numar mic de medici si numai dupa un anumit orar. Acum sunt medici care su cartea de munca la spital de stat, mai lucreaza la doua spitale private ori clinici iar altii in pkus mai predau cursuri la facultate.Calitates actului medical si de diagnostic este slaba si fara eficienta. Conteaza nu pacientul ci doar cat poate sa plateasca. Sanatatea a ajuns o mare afacere dar si multa escrocherie cu medicamente si tratamente multe inutile.

  31. Erau policlinici cu plata inainte de 1990 , cu medici pensionari . Tot ce tinea de analize , consultatii le faceam la stat. Acum dupa 40 ani de conttributie , n-am nici-o sansa sa fac un set de analize la stat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.