Companiile italiene au investit în România peste 1,5 miliarde de lei

Numărul firmelor cu capital italian înregistrate în România depăşeşte 30.000, valoarea investiţiilor acestor companii depăşind 1,5 miliarde de lei, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Karoly Borbely, la Forumul Economic 2011 Italia Internaţională în România – Perspective şi oportunităţi.

„Din punctul de vedere al investiţiilor străine, Italia este pe locul şapte în România, cu peste 30.000 de firme cu capital italian care activează aici, iar valoarea investiţiilor acestor firme depăşeşte 1,5 miliarde de lei. Domeniile în care italienii au investit sunt dintre cele mai importante, respectiv energie, transporturi sau sectorul bancar. Un loc important îl ocupă industria”, a precizat el, dând ca exemplu investiţia recentă a Fabricii Pirelli de la Slatina.

Acesta a adăugat că, din punctul de vedere al MECMA, Italia reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României, valoarea schimburilor comerciale ridicându-se la 10,6 miliarde de euro, în 2010, înregistrând o mică scădere după 2008, când aceasta se cifra la 11,6 miliarde de euro.

Potrivit lui Borbely, raportat la celelalte ţări cu care România înregistrează schimburi comerciale, cea mai dinamică evoluţie este cu Italia, iar această creştere, de la an la an, se situează între 17 – 20%. „Aceasta se datorează, în principal, relaţiilor foarte strânse şi modului în care investitorii italieni şi români gândesc modul de dezvoltare între cele două ţări, dar şi a potenţialului foarte mare de creştere şi de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări”, a spus secretarul de stat în MECMA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.