Complot intern anti-Ahmadinejad sau opera serviciilor vestice?

Atacul împotriva ambasadei Marii Britanii la Teheran a fost organizat de forţele islamiste din Iran, cu scopul de a-l discredita pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, înainte de alegerile legislative din 2012, susţine Viktor Sajin, cercetător la Institutul de studii orientale al Academiei ruse de Ştiinţe, transmite Ria Novosti.

„Avem impresia că acest atac a fost organizat de conservatorii ultrareligioşi pentru a face rău guvernului Ahmadinejad”, a declarat cercetătorul rus, care susţine că atacul nu a fost spontan. Tinerii iranieni aveau asupra lor cocktailurile Molotov şi steaguruile britanice pe care urmau să le incendieze.

Directrorul Centrului de Studiu al Iranului contemporan, Radjab Safarov, susţine însă că totul a fost pus la cale de serviciile occidentale de informaţii, cu scopul de a discredita imaginea regimului iranian. „Iranul nu avea niciun interes să furnizeze occidentului o nouă ocazie de a-l critica”, sustine Safarov.

O a treia opinie este exprimată de susţinătorii fostului regim al şahului Mohammed Reza Pahlavi, care susţin că atacul asupra ambasadei britanice urmăreşte să creeze o psihoză în rândul statelor occidentale reprezentate la Teheran şi să ofere regimului islamic suficiente motive pentru a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează petrolul din Golf către Occident. Această măsură ar putea duce fie la un conflict armat, fie la ridicarea sancţiunilor economice care au secătuit rezervele economiei iraniene. Sancţiunile lovesc şi în interesele companiilor petroliere britanice, mult mai bine reprezentate în Iran decât cele nord-americane şi care nu doresc să se retragă din această ţară, pe care o pot folosi ca pe un cap de pod către resursele din Asia Centrală.

Cotidianul „Turkey’s Star”, citat de BBC, scrie că istoria a arată cum politica externă britanică s-a axat pe limitarea puterii Rusiei şi ca Iranul a fost una din zonele pentru care Marea Britanie şi Rusia s-au luptat. Aşadar, Londra nu are probleme cu Iranul, ci mai degrabă cu Rusia.

Publicaţia turcă „Sabah” vorbeşte despre cum tensiunile din Iran au rolul de amenţine pretul petrolului foarte sus şi că în spatele incidentelor din Iran stă chiar o înţelegere între marile companii petroliere, guvernele occidentale şi cel iranian. Aceeaşi opinie este prezentată de publicaţia rusă „Trud”, care aminteşte că, după Revoluţia Islamică din 1979, preţul petrolului s-a dublat. Acum nu s-a majorat decât cu 2 dolari pe baril, însă este abia începutul, scrie Trud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.