Concerte internaţionale de Rusalii

După un mare succes la Opera Regală din Londra, Leo Hussain dirijează Enescu la Sala Radio

În 2016, dirijorul britanic Leo Hussain debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii. Succesul său a fost urmat de reinvitarea sa la Opera Regală și de alte contracte în importante săli de concerte sau de operă europene. Un promotor activ al creațiilor lui Enescu, Leo Hussain a răspuns invitației de a dirija Enescu la Sala Radio.

Leo Hussain, conductor
Photo: Marco Borggreve

Vineri, 1 iunie, la ora 19.00, dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.

Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant. În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia. De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.

Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.

Veți asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume, creată de dramaturgul  Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale, și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră. Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.

Dirijorul Leo Hussain va concerta în viitorul apropiat alături de Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, Opera din Frankfurt şi la Theater an der Wien unde va prezenta o nouă producţie a operei Wozzeck de Alban Berg. Totodată, va mai colabora cu Wiener Symphoniker, ORF Vienna Radio Orchestra, WDR Symphony Orchestra Köln, Prague Philharmonia şi Orchestra Regală din Danemarca ș.a. În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, Leo Hussain a fost invitat să dirijeze opera Wozzeck de A. Berg şi Gurrelieder de A. Schönberg.

În afara Europei, Leo Hussain colaborează cu Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Tokyo Spring Festival, cu orchestre din Australia, Tasmania, şi cu Opera din San Francisco. La Festivalul de la Salzburg i-a asistat pe Sir Simon Rattle şi Berliner Philharmoniker, Valery Gergiev şi Vienna Philharmonic, menţinând constante colaborări cu Daniel Barenboim şi Yannick Nézet-Séguin.

Leo Hussain a urmat studiile muzicale la University of Cambridge şi la Royal Academy of Music.

Ioana Cristina Goicea s-a născut la Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni, iar în prezent urmează cursurile Universităţii de Muzică şi Teatru din Hanovra. Tânăra violonistă cântă pe o vioară „Gianbattista Guadagnini” (Parma, 1761), oferită de fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg.

A concertat ca solistă cu Auckland Philharmonia, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philharmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Filarmonica de Stat Chişinău, precum şi cu toate orchestrele simfonice din România.

În 2015 a câştigat, împreună cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea şi „Young Award” la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră de la Trieste. În 2016 a fost invitată să participe la prestigioasa Academie de Muzică de Cameră Heidelberger Frühling din Germania şi în 2017 a debutat în cadrul turneului New Masters on Tour, împreună cu pianistul Andrei Banciu, la Concertgebouw Amsterdam şi la Filarmonica din Bratislava.

Athenaeum Brass Quintet”, de la Vivaldi la Astor Piazzolla

Duminică, 27 mai, la ora 19:00, sunteţi invitaţi la Ateneul Român, la concertul oferit de Athenaeum Brass Quintet, format din Oleg Răileanu – trompetă, Octavian Bogdan – trompetă, Florin Pane – trombone, Ioan Gabriel Luca – corn, Laurenţiu Sima – tuba. Invitat: Sebastian Bratu – percuţie

În program:

Antonio Vivaldi – Primăvara (fragment)
Samuel Scheidt – Battle Suite (ar. Philip Jones)
* * * – Sonata din Die Bankelsangerlieder (ar. Robert King)
Jean-Joseph Mouret – Rondeau (arr. Walter Barnes)
Wolfgang Amadeus Mozart – Allegro din Eine Kleine Nachtmusik (ar. Robert King)
* * * – Mozart On Parade (ar. Peter Schickele)
Wolfgang Amadeus Mozart – Rondo Alla Turca
Georges Bizet – Suita Carmen (ar. Fred Mills)
Johannes Brahms – Dans ungar nr. 6 (ar. Hans Dorner)
* * * – Take Five
Lew Pollack – That’s a Plenty (ar. Cooper)
* * * – The Canadian Brass
M. Rodriguez – La Cumparsita (ar. Sonny Kompanek)
Eldom Rathourn – The Canadian Brass Rag
Astor Piazzolla – Adios Nonino (ar. Lodrin Marin)
Ionel Dumitru – Dans românesc (ar. Iancu Munteanu)
Lew Pollack – That’s A Plenty (ar. Cooper)
* * * – The Michael Jackson Tribute (ar. Lodrin Marin)

Flautul fermecat – „Twenty Shades of Music”. Turneu extraordinar al flautistului Ion Bogdan Ștefănescu

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu pornește din nou la drum într-un turneu extraordinar. În perioada 3 – 10 iunie va susține șase recitaluri în șase orașe din cele trei provincii istorice ale României. Flautul Fermecat 2018 marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Ion Bogdan Ștefănescu împreună cu chitaristul Costin Soare a pregătit un repertoriu special, sub tema Twenty Shades of Music.

Repertoriul include piese de Celso Machado, Béla Bártok, Astor Piazzolla, Miroslav Tadic, la care se adaugă piese pentru chitară de Ariel Ramirez și Jorge Morel, care vor fi interpretate de Costin Soare.

Cadența anuală cu care s-a organizat turneul Flautul fermecat începând din 2012 – uneori au existat chiar două ediții pe stagiune – l-a impus în cadrul evenimentelor culturale cu tradiție.

Programul de anul acesta aduce în atenția publicului o muzică ce aparține țărilor sudice, o muzică cu anumite caracteristici întâlnite doar în Balcani și America de Sud. Zone îndepărtate geografic, dar foarte apropiate din punct de vedere semantic și ca structură artistică. Sunt douăzeci de fațete, de stări ale muzicii cu care vor lua contact cei prezenți la recitalurile Flautului Fermecat. Vor asculta o muzică plină de lascivitate, tristețe, resemnare, dor, dar și exuberanță, joc, umor și chiar inocență, sentimente proprii folclorului românesc sau celui sud-american.

Începând cu 2012, Ion Bogdan Ștefănescu a vizitat zeci de orașe din țară alături de pianistul Horia Mihail. Cei doi au cântat împreună și pe scenele din Washington, New York, Osaka și Tokio, într-un program intitulat Românesc 100%. De această dată, Ion Bogdan Ștefănescu va fi însoțit de unul dintre cei mai reprezentativi chitariști ai României, Costin Soare, un muzician cu studii în România, Scoția și Japonia, unic în peisajul muzical autohton. Melanjul timbrurilor, al flautului și al chitarei, este unul foarte potrivit pentru acest repertoriu. Ion Bogdan Ștefănescu va folosi toate tipurile de flaut, de la cel bas, la piculină, într-o simbioză perfectă cu sunetul atât de atrăgător al chitarei.

Sunt sigur că melomanii vor reacționa la această nouă propunere sonoră. O consider a fi combinația perfectă”, afirmă Ion Bogdan Ștefănescu.

În program:

Celso Machado – Patru dansuri

Béla Bártok – Şase dansuri românești

Ariel Ramirez – Alfonsina y el mar (chitară solo)

Astor Piazzolla – L’histoire du Tango

Jorge Morel – Danza brasilera (chitară solo)

Miroslav Tadic – Patru piese macedonene

Itinerar

Duminică, 3 iunie, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga

Luni, 4 iunie, ora 18 – Alba Iulia, Casa de Cultură

Marţi, 5 iunie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

Joi, 7 iunie, ora 19 – Bucureşti, Sala Teatrelli

Sâmbătă, 9 iunie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 10 iunie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Vişniec

Producători: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania

Balada, un secol de muzică românească”, concert de excepție pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles

ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei aniversează Centenarul Marii Uniri prin recitalul Balada, un secol de muzică românească, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu și a pianistei Angela Drăghicescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale și de diplomație publică dedicate acestei sărbători și are loc în prestigioasa sală de concerte a Conservatorului Regal din Bruxelles, joi, 31 mai, ora 20:00.

Premiera muzicală din capitala Europei face parte din Turneul Internațional Stradivarius-Balada-un secol de muzică! care cuprinde 17 concerte de muzică clasică susținute de cei doi artiști, în România și în străinătate, în perioada 9 mai – 11 iunie 2018 .

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu vor interpreta unele dintre cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Tiberiu Olah și Mircea Chiriac. Repertoriul propus invită publicul la un adevărat regal muzical cu lucrări inedite precum Aubade, Legenda, Hora Unirii pentru vioară și pian, compuse și cântate de George Enescu la Marea Unire din 1918.

Împreună cu pianista Angela Drăghicescu am explorat un repertoriu foarte divers, pornind de la Romanța lui Mircea Chiriac sau Siciliana de Constantin Nottara, descoperind apoi adevărate bijuterii semnate Mihail Jora sau Dumitru Capoianu, până la lucrări ce nu se sfiesc să abordeze un limbaj modern – Sonatina de Tiberiu Olah. Este atât de important să ai ca partener de scenă un artist care să te inspire și să te provoace în același timp. Vă invit să fiți alături de noi în această fascinantă călătorie în universul muzical românesc!”, declară Alexandru Tomescu.

Consacrat pe marile scene muzicale din întreaga lume, violonistul Alexandru Tomescu a creat o adevărată revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice partitură, mărturie fiind proiectul Paganini – înger sau demon, care a marcat un hotar în cariera lui. Artistul cânta pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, și considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume. După desăvârșirea educației muzicale în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder și în Elveția cu Tibor Varga, Alexandru Tomescu a revenit în România și s-a dedicat muzicii înțelese ca misiune civică.

Câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, artistul concertează pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Metropolitan Arts Centre (Tokio) sub bagheta unor maeștri precum Kurt Masur sau Valery Gergiev.

Apreciata pianistă Angela Drăghicescu are o bogată activitate concertistică susținând recitaluri în programe ce acoperă repertoriul clasic, modern și contemporan. În 2017 artista a prezentat, în premieră pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall, Sonatina pentru vioară și pian a marelui pianist, Dinu Lipatti. Angela Drăghicescu a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey și este unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internațional “George Enescu”. Absolventă a școlii doctorale în cadrul Universității de Muzică din Texas, Angela Drăghicescu este profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a fost conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle).

Cu ocazia recitalului, va fi lansat albumul BALADA, realizat de artiști în colaborare cu Filarmonica de stat „George Enescu”, care conține, în exclusivitate, lucrările lui George Enescu dedicate Marii Uniri precum și Sonatina de Dinu Lipatti. Albumul reprezintă un omagiu adus marilor compozitori români în contextul marcării celor 100 de ani de istorie și cultură românească de la 1 decembrie 1918.

Conservatorul Regal din Bruxelles – școala superioară de arte – datează oficial din anul 1832, devenită apoi școala regală de muzică înființată de Willem I, Regele Regatului Țărilor de Jos, este astăzi una dintre cele mai apreciate instituții academice din domeniul teatrului și al muzicii, care formează anual peste 650 de studenți provenind din cinci continente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.