Conflictul dintre generaţii, cea mai mare lovitură dată de criză Europei

Poporul vs băncile, nord vs sud, bogaţi vs săraci? Toate aceste conflicte pot fi reale, însă una dintre cele mai mari probleme create de criză este rareori discutată: bătrânii care trăiesc pe cheltuiala tinerilor şi se pare că a venit timpul ca tinerii să iasă în stradă pentru a protesta impotriva părinţilor, scrie Der Spiegel.

“Afară cu toţi” a fost un slogan al “indignaţilor” spanioli în 2011, “indignaţi” care aveau cu toţii un lucru în comun: erau tineri şi se vedeau drept victime ale crizei. Ar fi putut fi mai expliciţi şi să strige: “Toţi oamenii in vârstă să plece”, scrie Der Spiegel, adăugând că această criză din zona euro a devenit un conflict între generaţii, pentru că membrii generatiei baby boom din anii ’50 trăiesc acum pe spatele tinerilor.

Echitatea intergeneraţională, măsurată prin nivelul contribuţiilor directe la sistemul de pensii, este foarte redusă în sudul Europei. Un studiu făcut de Bertelsmann Foundation arată că în 2011 Grecia, Italia, Portugalia şi Spania se aflau pe ultimele poziţii din acest punct de vedere.

Piaţa muncii s-a prăbuşit şi i-a lovit pe tineri mai mult decât pe cei din alte generaţii. În Grecia şi Spania, peste 50% dintre cei cu vârste de până la 25 de ani sunt şomeri, o rată de două ori mai mare decât cea a persoanelor mai in vârstă.

Legislaţia muncii a contribuit la acest dezechilibru. În italia şi Spania, angajaţii mai în vârstă beneficiază de protecţie împotriva concedierii, protecţie puternică dacă este să o comparăm cu cea din multe alte state. Însă aproape jumătate dintre tinerii italieni şi 60% dintre tinerii spanioli au contracte temporare şi şi pot pierde oricând locul de muncă.

Pe lângă cele de mai sus, povara împrumuturilor contractate în această perioadă va fi dusa pe mai departe de tânăra generaţie.

Nu doar bancherii şi politicienii sunt responsabili pentru această criza. Mulţi dintre cei aparţinând generaţiilor mai vârstnice au fost complici. Aproape fiecare familie din Grecia a avut un membru care a îngreunat aparatul de stat, fiind funcţionar. Generaţia baby boom din Spania a apelat la credite ipotecare masive, impingând ţară spre criză. În italia, politicieni precum Silvio Berlusconi au fost susţinuţi frenetic în special de pensionari.

De ce se revoltă atât de mult tinerii? Într-un articol din Tageszeitung, scriitorul italian Leonardo Palmisano arată că dezbaterea pe tema protecţiei locului de munca s-a centrat în Italia nu pe categorii sociale, ci pe categorii de vârstă. Pe de o parte sunt tinerii şomeri sau angajaţi temporar, pe de altă parte sunt baby boom-erii cu contracte solide şi pensii garantate. Italienii “c/s” (cinquanta/sessatenni) sunt “protagoniştii regimului Berlusconi”, “deţinând multă putere, dar neavând priceperea pentru a scoate ţara din criză”, scrie Palmisano.

Desigur, nu toţi cei în vârstă din sudul Europei sunt mici Berlusconi. Mulţi suferă de pe urma austerităţii, însă este onest să te gândeşti la responsabilitatea lor, scrie Der Spiegel.

După o perioada de autocritică, în ţările sudice ale UE au apărut teoriile conspiraţiei, potrivit cărora vinovaţi pentru criză sunt Wall Street-ul sau Angela Merkel, astfel încât Berlusconi începe să îşi recapete din nou curajul.

De ce nu se revoltă tinerii din sudul Europei împotriva aroganţei de acest tip? Răspunsul trist este că revoltându-se nu ar face decât să muşte mâna care îi hrăneşte. În lipsa mijloacelor proprii, tinerii, în special bărbaţii, din Grecia, Spania sau Italia locuiesc cu părinţii până la vârste înaintate. Aceasta îi împiedică să se revolte.

Pentru Germania, această situaţie ar trebui sa fie o avanpremieră a ceea ce viitorul va aduce. Cu doar câţiva ani în urma “marea coalitie” a crestin-democraţilor şi a social-democraţilor a adoptat o lege care împeidică reducerea beneficiilor sociale ale celor în vârstă, chiar dacă va fi ca salariile tinerilor să se prăbuşească. Legea a încercat să prevină un vot negativ al pensionarilor la următoarele alegeri, însă costul la buget este de 18 miliarde de euro.

Prăpastia dintre generaţii creşte şi în afara zonei euro. În SUA, veniturile celor peste 65 de ani au crescut cu 42% începând din 1984. Însă cei care au acum până la 35 de ani câştigă cu 68% mai puţin decât cei care aveau această vârstă în anii ’80.

În Marea Britanie, confruntata cu proteste violente ale tinerilor, politicianul conservator David Willets a publicat volumul “Cum generaţia baby boom a furat viitorul copiilor lor-şi cum îl poate da înapoi”. Autorul consideră ca o mare problema este costul învăţământului superior. Însă, devenit secretar de stat pentru Universităţi şi Ştiinţă, Willets a triplat taxele de înscriere la universitate. Întâmplător, Willets are 56 de ani, scrie Der Spiegel.

Revista germana sugerează că tânăra generaţie, la fel ca tinerii din 1968, ar trebui să adopte sloganul “Nu-i credeţi pe cei sub 30 de ani”.

Psihologii studiază impactul crizei economice asupra mentalului unei generaţii. „Cea mai frecventă problemă psihologică în aceste zile este teama: incapacitatea de a înfrunta necunoscutul şi de a-ţi stimula creativitatea. Problema tinerilor este că simt că nu au niciun rol în societate”, spune psihologul Angela Salina.

Criza face ca ţapii ispăşitori să fie uşor de găsit. „Cauza cea mai importantă este ceea ce se numeşte „egoism generaţional”. Tatăl are prea multe drepturi şi prea mulţi bani au fost cheltuiţi pentru aceste drepturi-pensie, pensionare timpurie-şi astfel avem una dintre cele mai mari datorii publice din lume. Pentru că am avut o calitate a vieţii pe care nu ne-o permiteam”, spune Michel Martone, profesor de dreptul muncii la Roma.

Ce se va întâmpla cu actuala generaţie tânără peste decenii? Potrivit Eurostat, persoanele trecute de 65 de ani vor reprezenta 30% din populaţia UE în 2060, faţă de 17,4% în 2010. Cei trecuţi de 80 de ani vor fi de trei ori mai mulţi în 2060 faţă de 2010. Rata dependenţei populatiei va creşte îngrijorător. Copiii şi bătrânii care nu se pot întreţine raportaţi la populaţia cu vârsta între 15 si 64 de ani reprezintă acum 49,3%, dar în 2060 vor ajunge la 78%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.