Confuzie la Bruxelles: pornim sau nu economia?

Comisia Europeana

Abia ieșită din valul de critici de care a fost acoperită pentru modul în care a răspuns inițial la epidemia de coronavirus din UE, Comisia Europeană a fost nevoită sa mai suporte un moment jenant, după cum este calificat de Politico.eu.

Executivul de la Bruxelles și-a asumat un rol de coordonare a răspunsului european la pandemie, după ce statele membre au impus măsuri unilaterale care, nu de puține ori, au fost antagonice și au împiedicat întoarcerea în țările lor a multor cetățeni europeni. Însă, în noul său rol de coordonator, CE a fost prinsă între două grupuri de state: cele care doresc să dea drumul mai repede economiei și cele care sunt mult mai prudente și nu vor să-și asume nici cel mai mic risc pentru sănătatea cetățenilor.

Așa se face că CE a fost nevoită să renunțe la prezentarea unui plan pentru ridicarea măsurilor de izolare din Europa. Prezentarea planului a fost anunțată pentru miercuri, 8 aprilie. Însă, marți seara, Comisia a trimis un e-mail prin care anunța că ”vor avea loc doar discuții orientative pentru planul de ieșire din măsurile restrictive”, iar conferința de presă a presedintei Ursula von der Leyen va fi amânată până la momentul în care planul cu pricina va fi adoptat. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Comisiei a anunțat ca totul va fi amânat până după Paști.

Ce s-a întâmplat? Mai multe guverne din UE vor să-și repornească economiile cât mai repede. Este cazul Austriei, care a anunțat reluarea graduală a activităților economice începând cu 14 aprilie.  Guvernul danez a anunțat reluarea activităților începând cu 15 aprilie. Guvernul ceh va permite unor magazine (altele decât cele alimentare) să se deschidă începând cu 9 aprilie. Toate aceste guverne au notificat CE.

Un înalt oficial din Comisie a spus pentru Politico că i se pare ”ciudat” ca mai multe guverne UE să ia măsuri unilaterale de repornire a economiei, în condițiile în care toate guvernele UE au cerut CE să coordoneze această repornire.

Alte guverne sunt ”furioase”, după cum scrie Politico.eu, și s-au opus repornirii activităților economice în UE în mod unilateral. Este vorba în primul rând despre țările care au fost cel mai grav afectate de pandsemie – Italia și Spania.

Căzută la mijloc, Comisia Europeană a suferit o altă pierdere de imagine. ”Până la urmă, guvernele sunt cele responsabile să găsească momentul potrivit, pentru că țările sunt în etape diferite ale pandemiei. Însă nu este politicos față de UE”, a spus oficialul citat, cu referire la țările care se grăbesc să-și repornească economiile.

Avertismentul OMS

Peste toată această relativă confuzie de la Bruxelles s-a adaugat și un avertisment al OMS care să le taie avântul statelor UE care vor sa se grăbească cu relaxarea restricțiilor. ”Nu este momentul pentru relaxarea măsurilor. E momentul să ne dublăm sau să ne triplăm eforturile colective pentru a suprima extinderea virsului, având tot sprijinul societății. O țară nu poate opri virusul singură. Lupta trebuie coordonată la nivel internațional. Mai avem mult din acest maraton”, a spus directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Însă, la fel ca si Comisia Europeana, și OMS a ieșit cu o imagine oarecum șifonată după prima lună de pandemie. Președintele Donald Trump a amenințat că va reduce finanțarea americana pentru OMS, pentru ăa organizația Natiunilor Unite s-a înșelat ”în toate aspectele” crizei. Trump a spus că OMS a declarat prea târziu pandemia și că a criticat măsura SUA de a-și închide granițele, cînd, de fapt, s-a dovedit că aceasta era măsura corectă și că trebuia aplicată chiar mai devreme. În plus, Trump a scris pe Twitter că OMS este o ”organizație sino-centrică”. ”OMS s-a înșelat. Este finanțată masiv de SUA, însă este orientată spre China. Le dorim succes. Din fericire, am respins sfatul lor de a menține deschise granițele pentru China. De ce ne-au dat acest sfat eronat?”.

Desigur, președintele Trump, cel care a intrat de multe ori în conflict cu consilierii săi medicali, nu este autoritatea care să judece prestația OMS. Însă cine este OMS? Nu este o oragnizație a savanților, ci o organizație a miniștrilor Sănătății din aproape toate cele 196 de state membre ONU, care se reunesc în Elveția în fiecare an, unde fiecare țară dispune de un vot. Iar în ultimii ani OMS a făcut în egală măsură obiectul unor discuții științifice și al unor polemici politice, pornind de la disputa dintre China și Taiwan legată de reprezentarea în Adunarea OMS sau de la recunoașterea medicinii tradiționale chineze. Multe dintre dezbateri s-au axat pe menținerea echilibrului politic între tabăra chineză și cea care susține Taiwanul, cu SUA în prim-plan. Pentru a nu mai vorbi despre cheltuielile anuale de 200 de milioane de dolari ale OMS pentru deplasări, o sumă mai mare decât cea pe care organizația o investește în lupta împotriva HIV, malariei și tuberculozei luate împreună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Sunt curios ce-si mai zic cei care erau ANTI RETURNAREA AURULUI din UK, acum ca evidenta unei crize financiare este la mintea cocosului.
    Cum e nene , le zicea bine coruptul Dragnia and Co. cu RETURNAREA AURULUI, avand in vedere ca valutele si bancile se vor zvarcoli in chinuri in curand ? Ma refer la idee in sine si utilitatea ei chiar acum, ca poate persoanjul politic e nefrecventabil pentru unii.Acum, la ceas de Covid, „ciuma rosie” pare sa fi fost chiar vizionara, si cu necesitatea investitiilor in agricultura si cu returnarea aurului.
    Cum mai e treaba cu AURUL ROMANESC ?
    Ne mai trebe aurul in lunile ce vor sa vina sau asteptam sa vedem ce se intampla in UK la timp de foamete ?
    Cu ce giram vreun imprumut de la FeMeI, daca asta e planul?
    Simple intrebari retorice.

  2. S-a vazut cat de bine a functionat „unitatea in diversitate” a UE cu ocazia crizei coronavirusului. Cat despre aurul nostru din UK, tot zicea PSD ca da o lege prin care sa oblige BNR sa il aduca in tara, dar nu s-a mai auzit nimic de acea lege.

  3. Comisia Europeana este o institutie corupta care se bazeaza pe coruptia stimulata in UE.
    OMS este tot un fel de coada dar pusa „in fata” si care si-a dovedit profesionalismul comunicatorilor sai, cu prisos. Asta daca nu cumva acopereau lipsa mastilor din vestul lumii propovaduind inutilitatea purtarii mastilor.

  4. daca s-a atins ”avantajul” planificat prin asa zisele romane/filme SF…cred ca lumea incepe sa se miste, dupa Paste si de Armindeni, cand celtii porneau cu turmele la munte, vor porni economiile si se vor elibera oamenii… cat de fantastic trebuie sa fie sentimentul ca ai fost un fel de coordonator a miliarde de suflete

  5. Certitudine : SAR-Cov-2 ucide, foametea ucide, una rapid, cealaltă lent !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.