Consiliul European, concluzii. Viitorul politicii industriale, încotro?

Consiliul European a adoptat, vineri, concluziile privind „O industrie europeană competitivă – motor al viitorului nostru verde, digital şi rezilient”, în care este analizată situaţia sectorului industrial al UE, sunt explorate modalităţi de îmbunătăţire a inovării, a accesului la finanţare şi a mediului de afaceri pentru producători şi sunt propuse principiile elementare care să stea la baza unei viitoare politici industriale a UE, informează un comunicat de presă.

„Obiectivele ambiţioase ale Uniunii privind poziţia de lider în domeniul digital şi neutralitatea climatică oferă oportunităţi importante de consolidare a poziţiei de lider în sectorul industrial şi de creare de locuri de muncă de înaltă calitate. În perspectiva începerii următorului mandat al Comisiei Europene, acum este momentul să punem bazele unei politici industriale europene şi să oferim orientări cu privire la calea de urmat către un nou pact pentru competitivitatea europeană”, a declarat ministrul flamand al economiei, Jo Brouns.

Concluziile Consiliului consideră că inovarea este forţa motrice a competitivităţii europene. În acest sens, concluziile solicită identificarea unui număr limitat de priorităţi strategice în cadrul politicii de cercetare şi inovare industrială a UE. O sarcină esenţială pentru viitoarea Comisie va fi aceea de a încerca să reducă „paradoxul inovării” (şi anume, faptul că cunoştinţele nu se traduc întotdeauna în produse şi servicii comercializabile).

Finanţarea este considerată, de asemenea, un element esenţial al politicii industriale a UE. Prin urmare, concluziile analizează modalităţile de stimulare a instrumentelor de finanţare private şi publice, menţinând în acelaşi timp politicile în domeniul concurenţei şi al ajutoarelor de stat. Pentru a îmbunătăţi finanţarea, printre altele, concluziile solicită promovarea uniunii pieţelor de capital şi utilizarea organismelor şi a instrumentelor existente, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, politica de coeziune, proiectele importante de interes european comun (PIIEC) şi programul InvestEU.

Concluziile Consiliului subliniază necesitatea stabilirii condiţiilor adecvate pentru ca industria să aibă succes. Printre acestea se numără funcţionarea corespunzătoare a pieţei unice, un cadru de reglementare clar care facilitează investiţiile, protejând în acelaşi timp concurenţa, o piaţă a energiei care oferă energie durabilă, sigură şi la preţuri accesibile, o forţă de muncă bine pregătită şi cu înaltă calificare, o politică comercială deschisă şi ambiţioasă, standarde, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi valorificarea cunoştinţelor.

În sfârşit, concluziile solicită o politică industrială europeană cuprinzătoare, care să fie în conformitate cu priorităţile verzi şi digitale ale Uniunii pentru 2030. Viitorul cadru de politică industrială al Europei ar trebui să se întemeieze pe instrumente bazate pe dovezi, pe indicatori, pe principii bazate pe piaţă şi pe previziuni şi constatări economice de bază. De asemenea, acesta ar trebui să integreze cele mai recente rezultate economice într-o analiză a politicii industriale şi să includă factorii de mediu, de durabilitate, de rezilienţă şi sociali în modelele sale de referinţă, pentru a identifica potenţiale pieţe strategice de creştere viitoare. Viitoarea politică industrială a UE ar trebui să se bazeze pe actuala Strategie industrială a UE din 2020, pe actualizarea sa din 2021, pe Planul industrial al Pactului verde şi pe programul de politică privind deceniul digital şi ar trebui, de asemenea, să ţină seama de legislaţia recentă, cum ar fi Actul privind cipurile, Actul privind materiile prime critice şi Regulamentul privind industria „zero net”.

Concluziile Consiliului adoptate astăzi invită următoarea Comisie să facă din politica industrială un element-cheie al agendei sale pentru următorul mandat legislativ. Concluziile prezintă elementele pe care statele membre ar dori să le vadă incluse într-un viitor cadru de politică industrială europeană care să fie cuprinzător, orientat spre viitor şi proactiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Concluzii pentru principiile elementare care să stea la baza unei viitoare politici industriale? Adică? Care e acel program semnat pe înțelegeri cu câțiva ani în urmă, de ce nu scot nicio vorbă? Chiar încearcă să prostească cetățenii mintindu-i, acești distrugători! Se fac că nu știu programul aprobat cu ani în urmă și leorbăie aberații!

  2. La puşcărie, că ați distrus Europa!
    Când cancerul roade organismul, trebuie operație şi eliminarea de urgență a tumorii, până nu se metastazează.
    Aşa şi cu instituțiile europene de la Bruxelles: trebuie desființate urgent fiindcă ele sunt cancerul Europei şi pagubele făcute până acum sunt uriaşe.
    Poate reuşim.să mai salvăm ceva…

  3. Prostii ! Nicolas Sarkozy a fost deja mituit de Microsoft ca sa distruga electronica digitala Europeana shi Sarkozi obedient a distrus-o. Credetzi ca va dau voie Americanii sa producetzi calculatoare Europene ? Vedetzi ca cu China incepe chair un razboi pentru ca acea tzara nu a acceptat mita Microsoft shi nu a acceptat, cum a acceptat Sarkozy, sa-shi distruga industria electronica.

  4. ba tata ,europa este condusa de politruci a caror ideologie e dictata de soros si co…jidanii miliardari . germania ,motorul europei este condusa de habeck un filozof la ecvonomie si de papusa analena brobeck cea cu …intoarceri la 360 de grade…glumiti cu prioritatile industriale…

  5. Bla, bla, bla… aceasta este sinteza „politicii europene în domeniul…”. O armată de funcționari, majoritatea fără calificare pentru postul ocupat, își dă cu părerea cu privire la viitorul Europei! Sunt convins că n-aș angaja pe vreunul la mine-n firmă – sunt prea slabi ca să ocupe vreun post – și atunci, de ce ne conduc agramații ăștia?!

  6. „Sa se îmbunătățească,sa se mărească s.a comunisme…comisarii europeni fix secretarii de partid.”Fraternite egalite”..
    Electroputerea a a fost falimentata chear de Ziua Națională..Sub multe supermarketuri zac uzinele care alcătuiau industria grea română..Cine le ridică din nou!!?? Ursula și Michelle..?? la naiba..!!
    Astăzi Electroputerea,după logica dezvoltării,trebuia să producă cele mai performante locomotive in Europa
    fiind concurenta cu Simens ..Dar și Simens acu e cu „butucii la poarta”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.