Consiliul Fiscal arată – Care-i problema cu noua lege a pensiilor

Consiliul Fiscal avertizează că noua lege a pensiilor va avea un impact sever pe termen imediat şi mediu.

„Noua lege a pensiilor este necesară pentru a elimina inechităţi flagrante, pentru a ţine cont de îmbătrânirea populaţiei. Dar impactul pe termen imediat şi mediu este sever, măreşte deficitul mult, fiind vorba de cheltuieli permanente”, arată Consiliul  în Opinia privind Legea bugetului de stat pe anul 2024, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026.

În aceste condiţii, CF pledează pentru continuarea reformei fiscale arătând că trebuie combătute fără menajamente evaziunea fiscală şi optimizările fiscale. Reforma fiscalităţii implică şi reforme privind piaţa muncii, care este puternic distorsionată, menţionează sursa citată.

„La orizontul anilor 2027-2028, România, prin reforme fiscale şi pe piaţa muncii, printr- o colectare de venituri fiscale mai bună, prin alte reforme, ar putea avea venituri fiscale sensibil peste 30% din PIB. CF consideră că un asemenea nivel de venituri fiscale este necesar, având în vedere provocări actuale şi viitoare”, se arată în document.

Referitor la execuţia bugetară a acestui an, CF menţionează că cele mai recente date privind execuţia bugetară a anului 2023 arată că deficitul bugetar cash ar depăşi cu 39-40 miliarde de lei ţinta stabilită prin bugetul iniţial (4,4% din PIB), ajungând în apropierea nivelului de 6,8% din PIB, însă, în contextul subexecuţiei semnificative a cheltuielilor de capital, există premise ca deficitul bugetar cash al anului 2023 să se situeze în jurul valorii de 6% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. CC…CF…CCR…mai aveți bă instituții faraonice de furat bani?…

  2. A spus la Televizor la 15:30 ca prima zi de Pensie este pe 3 ianuarie 2024 !

  3. Trebuie spus ca nu credem in cele cuprinse in articolul de mai sus.Cum să crești încasările bugetare când firmele de partid încorsetează economia națională fiind ,,evitate” de la controale în urma telefoanelor primite din Parlament și Guvern. Acesta este adevărul . Curtea de conturi este inexistentă . Cu șefi ca Bădălau și restul această instituție este inexistentă . Oriunde în țară dacă pui degetul pe hartă și mergi la instituțiile de stat dai de o realitate antieuropeană . Mai ales ca odată cu impasul în care va întră Rusia pe termen lung în toate domeniile se observă în țara noastra acțiuni care contrazic cele de mai sus . Toate ,,rotiteie” rusești cuibărite în instituțiile statului încep să capete viteza. Acțiunea lui Chirilă , actor inteligent , care a ,,dată de pământ “ cu Țurcanu , una dintre ,,rotitele” rusești este o acțiune unică . Această tovărășică cu studii la Moscova ca Ilici- KGB își face de cap în guvernele României cum vrea și când vrea și nu este singura. Numai vorbim de Stolo ,,lansatorul” Turcancei. Olguța karatista a pornit o acțiune antinațională vrând să desființeze Filarmonica din Craiova. Este numai începutul . Și cine să contracareze aceste acțiuni , tov .Ciolan cel pus tot de la Est. Poate Dumnezeu va interveni , altfel nu vedem posibilă schimbare a careu începuturi sunt inexistente. Nu se vede nimic din ce promite Ciolan. Două ,,acțiuni “ vizând 2 bătrâni , Buzatu și o șefă de Consiliu Județean fost ,,prietena” al lui Dragnea.

  4. Dar de achizitiile militare in permanenta crestere cum de nu zic NICIODATA NIMICA?
    Sau asta e schema, sa luam de la pensionarii romani ca sa avem ce baga in complexul militar-industrial american?

  5. Dacă acea contribuție obligatorie din salariu reținută pentru viitoarea pensie ar fi fost gestionată corect și păstrată doar pentru această cauză pentru care a fost reținută, n-ar fi fost nici o problemă, dar deoarece, cu bună știință, sumele au fost distribuite spre alte conturi, sau mai rău, destinate unor suplimente la pensii speciale ce nu mai au la bază contribuția, ci interese politice, dezastrul este inevitabil și în curând nu va mai putea fi evitat, în curând România intrând în incapacitate de plată, nu numai a pensiilor, ci și pe plan financiar internațional, ajungând să fie datoare vândută și cumpărată pe nimic de cei care au pus labele și pe Ucraina !

  6. Golanii aia de la Consiliul Fiscal nu analizeaza si impactul alora care nu-si platesc tva-ul si impozitele? Sau sunt in solda alora? Ca smecherii sa poata fura statul isi fac 10 firme cu acelasi profil de activitate si-si impart angajatii in cele 10 firme. Joac-o pe asta consiliule fiscal. Stiu caz concret pe unul care are 50 de camioane si are 10 firme cu cate 5 camioane fiecare ca sa plateasca impozit de imm.

  7. opriti achizitiile de armament, reduceti la jumatate (cel putin) costurile investitiior publice (calitatea lor e oricum mizera), desfiintati 3/4 din functiile de sefi la stat, incasati TOATE datoriile catre buget ale firmelor, romane sau straine si, brusc, banii vor incepe sa curga

  8. Sa ia la puricat si asa-zisele vedete! De unde au bani pentru concedii in Maldive, masini scumpe, locuinte, rochii de mireasa de mii de euro si asa mai departe? Nu din asa-zisa lor „arta” sau „vlog” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.