Exemplu despre cum vor creşte pensiile. Dacă a muncit pe salariul minim…

Ministurl Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat miercuri că, pe noua lege a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie, 35 de ani, va avea o creştere de peste 80% a pensiei.

”Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creştere semnificativă”, a spus ministrul Muncii, la Prima News, despre acei români care pot să primească o pensie mărită, pe noua lege a pensiilor, cu până la 80%.

A explicat că, ”dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.

”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte improtant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Deci cel mai naspa e daca ai fost fraier si ai platit corect. daca ai lucrat la negru, si ai declarat doar salariu minim, iesi cel mai bine. Sa tot muncesti si sa platesti taxe in tara asta de hoti

  2. Ministra asta nu pricepe un singur lucru , în anul 2024 in România nu poți trăi decent cu salariul minim și nici cu amărâta aia de pensie crescută la 1900 de lei. Dacă leul românesc va ajunge la paritate cu euro atunci poate cucoana ar avea dreptate , până atunci tot ce le iese pe gură la guvernanți este un marte făs electoral. Fără industrie , agricultură , turims și cercetare puternice o țară se află in plin Ev Mediu. Seniorii de la Securitate știu lucrul acesta și continuă să prostească ”boborul”, ce este tris că au reușit acest lucru timp de 35 de ani și probabilitatea că or să reușească din nou manevra lor de prostire este foarte mare.

  3. si specialii cati ani trebuie sa munceasca? un an? doi? de la trei ani in sus primesc bonus… deci platesti ca fraieru 40 de ani ca sa beneficiezi 10 ani de pensie. furt pe fata

  4. Această reparație-bonificație cu “peste 25 de ani” se aplică și la cei care s-au sacrificat pentru țară și se pensionează la 45 de ani? Doamnă Ministurl Muncii, Simona Bucura Oprescu, nemernicie și ticăloșie ca această nouă Lege a pensiilor ca această nouă lege a pensiilor nu a mai fost de la legea pensiilor din guvernarea Băsescu-Boc. Este regretabil că vă asociați acestei noi minciuni electorale. Cu poveștile de prostit disperații din Televiziuni puneți lumea pe drumuri pe la Arhive comasate prin diverse localități aiurea din țară, unde am înțeles pe taxe mari, obții dovada câștigurilor de pe statul de plată. Cu o asemenea dovadă mai veche am fost la pensii în Sibiu. Mi s-a spus de acolo:
    -Trebuie să scrie mare pe dovadă “Pentru aceste sume s-a plătit CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE”.
    -Cine să scrie?
    -Cei la care ați lucrat.
    -Institutul de Cercetări unde am lucrat nu mai exista de 15 ani. — -Atunci cei de la Arhive.
    -Și cei de la Arhive știu?
    -Asta nu mai știu, eu sunt la pensii și vă spun ce zice noua lege.
    Puteți dormii noaptea fără remușcări doamna Simona Bucura Oprescu? Prim ministru Ciolacu are habar ce nouă mizerie uriașă a girat. Domnul Budăi se mai poate privi în oglindă fară să scuipe după ce a afirmat la TV că pentru ce nu a fost luat în calcul de vechea lege, pentru corectare, românii trebuie să depună la Pensii o mică hârtiuță obținută de unde au lucrat. Asta când în industrie și agricultură sunt dispărute peste 98% din întreprinderi! Ce din Ministerul Afacerilor Interne, Justiție, Armată, MAE pot sigur aduce dovezi!

  5. La fondul de pensii nu vin bani decât prin punctele pe contributivitate.

    Nu este alt pricipiu corect decât la contribuție sau punte pe cotributivatate egale pensii egale.

    Nu este drept ca din fondul de pensii să se aloce bani pe așa zisele punte de stabilitate, deoarece omul nu a contribuit cu bani la fondul de pensii pentru aceste puncte cadou.Banii care vor să-i aloce pe punctele de stabilitate sunt alte pensii speciale , deoarece omul nu a contribuit cu bani la fondul de pensii pentru ele și se iau din banii celor care au contribuit în mod real la fondul de pensii.

    Din contră în perioada de până la 1990 ,tot profitul întreprinderilor, realizat din munca oamenilor, nu mergea la patron, ci tot la stat , deci până în 1990 oamenii contribuiau cu mult mai mult la stat, și din acestă cauză , punctele de pensie pe contributivitate din acestă perioadă ar trebui cel puțin dublate.

    Deci banii pentru așa zisele puncte de stabilitate nu pot fi luați sub nici o formă din fondul de pensii, și puncte aceste nu sunt pensie,și nu pot fi incluși în pensie.

    Dacă statul vrea să dea acești bani ei trebuie separați de pensie,nu pot fi incluși în pensie, și considerați ca un cadou și denumiți indemnizați sau în orice alt fel dar nu pensie, și nu trebuie dați din fondul de pensii, ci dintr-un alt fond, pe care să-l facă din alte resurse bugetare.

    Din fondul de pensii, trebuie să se aloce bani la pensii , exclusiv pe puncte pe contributivitate, dacă vrem să fim corecți.

  6. Calcul de ministresa : 1900-1281 = 619 (48% ) . Puncte 5x O,5 = 2,5 , 5x 0,75 = 3,75 , total 6,25 x 81 = 506 care reprezinta 39,5% .CONTRIBUTIVITATE ABSOLUTAAAAAAAAAAAAAAA ! Pensionarii care inca muncesc primesc zero puncte de stabilitate , iar daca au salariul minim contributia la cas este 825lei /luna, la recalculare primesc 26 lei/luna si pe pamint .

  7. Dacă un om a muncit tot timpul stagiului complet de cotizare , adică 35 de ani, pe salariul minim pe economie, el va trebuie să aibă o pensie de cel puțin 75% din salariul minim brut ca să poată trăi cât de cât, adică 2475 lei , pe punctele de contribuție , deoarece el a contribuit la fondul de pensii , ca la pensionare să poată trăi, adică să aibă cota din salariul minim, cu care să poată trăi.

    Deci pensia minimă trebuie să fie cotă din salariul minim , cu care omul să poată trăi, dacă a contribuit tot stagiul de cotizare, având salariul minim pe economie.

    Punctul de pensie trebuie legat de salariu minim pe economie.

    La un an de lucru pe salariul minim omul trebuie să obțină un punct de pensie pe contributivitate.
    La 35 de ani lucrați pe salariul minim trebuie să obțină 35 de puncte pe contributivitate.
    La 35 de puncte pe contributivitate omul trebuie să aibă o pensie de cel puțin 75% din salariul minim brut pe economie, adică azi 2 475 lei , fără nici un așa zis punct pe stabilitate care nu pot fi incluse în pensie, pentru că omul nu a contribuit cu bani la fondul de pensii pentru aceste așa zise puncte de stabilitate, și nu poate pretinde bani de la fonul de pensii pentru așa zisele puncte de stabilitate pentru că nu a contribuit cu bani pentru ele.
    În schimb omul poate pretinde că dacă a contribuit cu bani la fondul de pensii tot stagiul de cotizare pe salariul minim, să aibă o pensie care să fie cotă din salariul minim pe baza căruia a contribuit, și din care să poată trăi, fără nici un cadou din partea guvernaților, pensie care să fie actualizată la fiecare modificare a salariului minim pe economie.

  8. …stati linistiti, nu se vor da acesti bani…din 2025 vor fi reduse toate pensiile cu minim 25%…rezolvarea simpla, dar absolut simpla este ca salariul minim sa echivaleze cu un punct de pensie. este varianta care ar inlatura absolut toate inechitatile iar oamenii ar primi pensia cuvenita conform contributiei…daca faceti socoteala pt o persoana care a muncit 40 de ani pe aceasta formula veti vedea ca rezultatul este aproape identic cu cel cu punctele de stabilitate… Problema lor este ca ar trebui sa plateasca in mod corect si celor cu mai putin de 25 de ani care in prezent sunt, chipurile, asistati social…fatuca asta este oricum pe langa subiect, o vor scuipa ca pe o masea stricata cand va izbucni iuresul…

  9. Toti tembelii su repetentii, cu facultati facute pe genunchi, la 40 de ani, neacreditate, fac legi intr-o veselie, ca asa zice uie….
    Toata discutia este impinsa spre absurd, dar doua idei sunt de capatai:
    – desi ai muncit 40 de ani, pe salariul minim,cdeci contributii ft mici la fondul de pensii, statul iti da bani in plus. Deci nu au contribuit, primesti bani.
    Daca unul a nuncit 30 de ani si a contribuit de 3 ori decat cel cu 40 de ani de munca, nu primeste nimic. Se incurajeaza nemunca si necontributia ,sa fie clar!
    – daca ai i facultate la zi nu se ia in considerare caci nu-i asa de la 18 ani trebuia sa mergi la munca ca sa faci ani de contributivitate. Cu alte cuvinte se incurajeaza ca tiherii sa nu mearga la facultate pe bune, ca altfel nu are ani de contributivitate.
    Lege facuta de aia care nu au facut o facultate pe bune, la zi si sunt frustrati pe cei care au dat un examen pe bune.
    Si altele….prin anii 97-98 s-a produs distrugerea industriei, cu inchiderea unitatilor economice, toate, s-au trezit milioane de tineri someri, au luat calea strainatatii, acum acea perioada de ani fara un job ii taxeaza pe cei care, fara vins lor nu au avut unde munci. Ani fara contributivitate.
    Cei care au muncit in grupele de munca, conditii grele, deodata nu mai pot valorifica acei ani, pe cand cei care s-au pensionat pana acum au facut-o!
    Si multe alte prostii si inechitati crase in aceasta lege, facuta la comanda celor din afara…
    Consider ca ar trebui busita, caci sub momeala punctelor de stabilitate de care vor bebeficia putini, se ascunde de fapt IMPOSIBILITATEA PENSIONARII PT CEI CARE VIN DIN URMA SI DUCEREA VARSTEI DE PENSIONARE LA 70 DE ANI!
    Aceasta lege arata falimentul statului lacom, care trb sa plateasca intre 20.000 -80.000 lei / luna pt pensionarii speciali.
    Cititi legea, oameni adormiti!

  10. Sunt pensionar si lucrez in continuare. Anii care ii lucrez dupa pensionare nu sunt luati in considerare ca puncte de stabilitate. Pensia imi creste cu 0.90 RON pentru fiecare 35 RON care mi se trag din salar pentru pensii (25%) Ca sa recuperez prin pensie banii care mi se trag pentru fondul de pensii trebuie sa traiesc, luand in considerare si inflatia peste 125 de ani. Mi-e mila de Sora care a murit atat de tanar

  11. exemplu.
    Ai muncit 35 de ani cu 3500 lei/luna, primesti pensie 1360 lei.
    NU AI MUNCIT DELOC, PRIMESTI AJUTOR 1260 LEI!!!
    Traiasca boborul votant si FSN ul lui!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.