Consiliul JAI, discuţii pe tema vizelor şi a migraţiei

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene se reuneşte vineri, la Bruxelles pentru a lua în discuţie recentele propuneri ale Comisiei Europene pe tema migraţiei şi a liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci.

Cu privire la politica vizelor, discuţiile se vor axa pe propunerea recentă a Comisiei Europene de revizuire a mecanismului de suspendare care poate fi aplicat tuturor acordurilor existente de liberalizare a vizelor, scrie site-ul consilium.europa.eu.

La 4 mai 2016, Comisia Europeană a propus Parlamentului European şi Consiliului UE eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci, cu condiţia ca Turcia să îndeplinească toate cerinţele prevăzute de Declaraţia UE-Turcia, adoptată de Consiliul European, la 18 martie 2016. De menţionat este că eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci în interiorul UE nu conferă şi dreptul acestora de a munci în statele membre.

Eliminarea vizelor se va aplica pentru şederi care au o durată de maximum 90 de zile în toate statele membre ale UE, cu excepţia Irlandei şi a Marii Britanii, care au derogări la capitolul privind migraţia, precum şi în cele patru ţări care sunt în spaţiul Schengen, dar nu sunt membre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

În ceea ce priveşte vizele, Comisia a făcut şi o propunere prin care mecanismul de suspendare a vizelor să poată fi declanşat mai uşor de către statele membre şi care să permită şi executivului comunitar să declanşeze acest mecanism din proprie iniţiativă, conform site-ului ec.europa.eu.

Cea de-a doua temă din cadrul reuniunii din 20 mai 2016 este migraţia, discuţia fiind centrată pe stadiul actual al punerii în aplicare a declaraţiei UE-Turcia din 18 martie, dar şi pe recentele propuneri ale Comisiei referitoare la cotele obligatorii şi la sancţiunile impuse statelor membre care refuză să primească refugiaţi.
Astfel, la 4 mai 2016, Comisia a propus, în cadrul iniţiativei de revizuire a Regulamentului de la Dublin, instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire a migranţilor prin cote obligatorii între statele UE, în plus faţă de cel adoptat în septembrie 2015, care a prevede redistribuirea a 160.000 de migranţi (o parte în baza cotelor obligatorii, o altă parte în baza cotelor voluntare). Fiecărei ţări membre UE i se va aloca un procent din totalul migranţilor extracomunitari veniţi în UE, pe baza unui algoritm stabilit în funcţie de numărul locuitorilor, PIB-ul şi numărul de refugiaţi deja primiţi de fiecare ţară.

În plus, potrivit aceleiaşi propuneri a Comisiei, dacă un stat refuză să preia migranţii care îi vor fi repartizaţi conform acestui sistem obligatoriu automat, atunci acel stat va trebui să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant. Suma astfel obţinută ar urma să fie alocată statului unde rămâne în final refugiatul respins, transmit surse din presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.