Construcția bugetului, un „test sever” pentru Guvern

Consiliul Fiscal consideră că structura bugetului pentru anul 2022 va fi un test sever având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor foarte dificile cu care se confruntă România (criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale) care reclamă resurse adecvate, cu nevoia de consolidare bugetară, de reducere vizibilă a deficitului bugetar.

Consiliul Fiscal apreciază că execuţia bugetară se poate încadra în noul nivel proiectat al cheltuielilor bugetare şi un deficit bugetar de 7,13% din PIB este fezabil, în urma analizei proiectului de rectificare bugetară propus de noul guvern,

Rectificarea bugetară propusă de noul guvern, care prevede un deficit bugetar de de 7,13% din PIB, este ciudată, pentru că vine la pachet cu o creştere economică de 7%. Când, la început de an, deficitul public a fost calculat la 7% din PIB, el venea se adăuga pe o creştere economică de 4%. Iată că, acum, creşterea estimată este de 7%, iar deficitul creşte şi nimeni nu explică de ce, scrie Ziarul Financiar. În plus, programul noului guvern îşi ia drept ţintă o barieră de 60% a datoriei publice ca pondere în PIB, atâta vreme cât, de 20 de ani încoace, estimările economiştilor au fost că România, cu un PIB de sub 300 de miliarde de euro, nu-şi permite o datorie publică de peste 45% din PIB.

Consiliul Fiscal îşi menţine aprecierea că într-un an cu creştere atât de pronunţată a veniturilor bugetare, ar fi trebuit să nu crească deficitul bugetar în valoare absolută, chiar dacă au fost necesare cheltuieli suplimentare pentru lupta contra pandemiei COVID-19 şi, respectiv, reclamate de criza energetică.

Consiliul crede că situarea la nivelul ţintit al deficitului bugetar (7,13% din PIB) pentru anul în curs pare fezabilă, în condiţiile în care creşterea peste aşteptări a necesarului de cheltuieli curente este acoperită prin veniturile suplimentare obţinute ca urmare a majorării proiecţiei PIB nominal şi prin diminuarea cheltuielilor de investiţii.

Consiliul Fiscal subliniază că este obligatoriu ca un control riguros al cheltuirii banului public, cheltuieli publice care să asigure bunuri publice de bază pentru cetăţeni (sănătate, educaţie etc.) şi care concomitent să ţină cont de constrângerile impuse de consolidarea bugetară, să fie combinate cu creşterea veniturilor fiscale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Ceva „mententanta” a scanerelor din vami, ceva controale tva si ceva vointa si sa vezi in loc de deficit excedent. Dar sasa mai bine ” cade drobul pe copil”.

  2. dai la elevii pregatiti, astia nici nu au trecut pe la scoala. Eventual, prin padure pe la Baneasa. De 31 de ani, ne fura aceiasi.

  3. sa reprezinte GHINEA = ghinionul despre care facea referire guvernatorul german ?

    Este lipede si obligatorie = RENEGOCIEREA P.N.R.R.

  4. Pai cheltuim si ne imprumutam ptr inarmare, securitate, militie, procurori, oligarhii de partid, subventia multinationalelor (pretul cu care platesc ele energia), „investitiile” inutile (terenuri de fotbal in panta, sali de sport cu piscine in sate fara tineri, toalete de 50000 euro…etc) dar cu dedicatie. Si daca nu poti lua de la cetatean, (pensionari si angajati) ca deja sunt cei mai saraci din UE, te imprumuti.
    Ca de multinationale nu te poti atinge, ca doar n-au venit in RO sa plateasca taxe si impozite ci sa faca profituri nesimtite. Cazul lantului de magazine amendat ptr care imedait a a sarit ambasadorul e elocvent. Acusi nici praful de pe toba nu ne mai ramane.
    ZF: „Taxele mici din România au costuri imense. În România, un sfert din pensionari sunt în risc grav de sărăcie…. Pensionarii de azi aveau 35-40 de ani la vremea revoluţiei din 1989. Cum este posibil ca sistemul capitalist pe care-l promovăm să producă sărăcie, si nu bunăstare?”

  5. Păi uite de ce mai era nevoie de un UDMR in guvern,. A cincea roată uneori e pusă la treabă, căci doar ei mai au inteligența și viziunea necesară spre a descurca ițele.. Hunorka acu dă indicațiile prețioase blegilor impostori care nu sunt buni nici de patrioți,.

  6. A aparut si jucarica numita Consilul Fiscal, acum daca Jurma e redus la tacere!mai omule,baga si ceva din opera lui Jurma,ca doar nu sunteti straini, ca Omicron de Delta

  7. Fără număr.. fără număr… la Servicii, Nomenclatura, Mass-media, Pfizer&Moderna, Justiție și Pensii Speciale, iar ce rămâne, împart amarastenii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.