Coronavirusul a primit un nume oficial

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut publică, marți, denumirea oficială a coronavirusului din China: COVID-19.

Denumirea vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019” (trad. „boala declanşată de coronavirus care a fost descoperită în 2019”), potrivit explicațiilor oferite de reprezentanții OMS, transmise live pe Facebook.

OMS are câteva reguli în ceea ce priveşte denumirea oficială a acestor boli. Numele nu trebuie să includă zone geografice, nume de persoane, denumiri de animale sau de mâncare sau orice referinţă la vreo cultură sau industrie anume.

Organizaţia Mondială a Sanătaţii stabilise anterior, pentru coronavirus, denumirea temporară de „2019-nCoV”.

Virusul apărut în China este un coronavirus şi afectează zone precum nasul, gâtul sau sinusurile, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră ridicată şi dificultate mare în a respira. Această familie de viruşi afectează, de obicei, animalele. Numele de coronavirus vine de la asemănarea lor, datorită „ţepilor” care ies din membrană, cu coroana soarelui.

Coronavirusul a apărut în centrul Chinei în decembrie 2019, în oraşul Wuhan, care are o populaţie de 11 milioane de locutori.

Potrivit unui epidemiolog de top din Hong Kong, citat de The Guardian, noua epidemie de coronavirus ar putea afecta aproape două treimi din populaţia globală dacă nu va putea fi controlată.

Avertizarea epidemiologului vine ca reacţie la afirmaţia recentă a şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia cele mai noi cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care nu au vizitat niciodată China ar putea fi doar „vârful iceberg-ului”.

Profesorul Gabriel Leung, directorul Sănătăţii Publice de la Universitatea din Hong Kong, spune că principalul obiectiv este determinarea „dimensiunilor exacte” ale iceberg-ului. Majoritatea experiţilor consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul la încă 2.5 persoane. Astfel, „rata de atac” a virusului se situează între 60 şi 80%.

Chiar dacă rata generală a fatalităţilor este foarte scăzută, anume 1%, bilanţul deceselor ar fi în continuare foarte ridicat.

Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.

Marţi, autorităţile chineze au anunţat că la nivelul Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 1.011 cazuri de decese provocate de epidemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.013. Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni.

De asemenea, numărul de cazuri de infecţie în regiune a ajuns la 31.728. Dintre acestea, 1.298 de persoane se află în stare critică. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi.

La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor depăşeşte 42.500, majoritatea acestor cazuri înregistrându-se în China continentală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Pai daca tot o dam pe initiale, nu era mai simplu, domne, sa-i zicem PNL-2020 ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.