Crăciun fericit corectitudinii politice

Crăciunul a devenit frontul unui război cultural, al corectitudinii politice și al strategiilor de vânzări, cu mize de miliarde. „Pentru americanii de o anumită vârstă, îngrijorați de rapidele schimbări demografice și sociale, lupta aceasta este existențială. Miza este identitatea națională, pe măsură ce stânga seculară și multiculturală dorește tot mai mult să distrugă valorile creștine tradiționale“, scrie revista Esquire.

Umoristul Daniel Kibblesmith și o desenatoare din Los Angeles au încercat să facă pace cu o carte în care Moș Crăciun nu mai este un bătrânel alb, ci este de culoare. Iar el nu este singur, este homosexual și are un partener alb. Totul a plecat de la scandalul creat de Mall of America, care a angajat un actor de culoare în rolul de Moș Crăciun. „Copilul nostru nu va ști decât că Moș Crăciun este negru. Dacă vor vedea unul alb, îi vom spune că e soțul lui Moș Crăciun“, a scris atunci Kibblesmith pe Twitter. Nu este un război împotriva tradițiilor, spune autorul, ci o încercare de a arăta că războiul cultural amintit este unul fals, căci Crăciunul este peste tot și fiecare îl sărbătorește în felul său, dar întotdeauna cu bucurie.

Însă nu toată lumea e dispusă să accepte mesajul acesta. În Belgia, oamenii sunt nemulțumiți de directivele Crucii Roșii de a îndepărta simbolurile creștine din sediile sale. „Să lăsăm lucrurile așa cum sunt“, spune o belgiancă pentru RTL. „Spuneam «vacanță de Crăciun», acum este «vacanță de iarn㻓. Târgul de Crăciun din Bruxelles a devenit târgul „Bucuriile iernii“. Nemulțumiți erau, în urmă cu doi ani, și italienii, inclusiv premierul Matteo Renzi, după ce directorul unei școli de lângă Milano a redenumit concertul de Crăciun drept „concert de iarnă“ și, în numele multiculturalismului, a interzis colindele. Nemulțumiți au fost și guvernanții din Polonia, după ce autoritățile dintr-o localitate din Bretania, Franța, au decis să îndepărteze crucea de lângă statuia papei Ioan Paul al II-lea.

Revenind în SUA, formula folosită de Casa Albă pentru urările făcute națiunii a dobândit semnificații politice. Fostul președinte Barack Obama prefera neutrele „urări de sezon“. Acum, Donald Trump spune „Crăciun fericit“, încercând să le amintească americanilor că, înainte de a fi o campanie publicitară, Crăciunul este o sărbătoare creștină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. .Domne, nu mai fiti invidiosi ! Nu vedeti ca baiatu’ asta, Ionita, chiar are experienta profesionala ? Nu vedeti ca a lucrat in domeniul cresterii bovinelor de lapte ? Pai sigur ca o sa faca treaba buna prin vreun minister, pentru romanii considerati din ce in ce mai mult ca niste bovine tocmai bune de muls …

  2. Marchievici, poate te framanta sa sti ca ” Not hard to see Mr. Kibblesmith’s desire for his children to associate Santa Claus with this kind of crap – he wants them to stay loyal to Hanukkah!”Citez si eu din sursa ta de inspiratie,asa un pizivenghi mic ci yeshti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.