Creaţii în premieră pentru suflet şi minte la Teatrul Evreiesc de Stat  

În urmă cu câteva zile Teatrul Evreiesc de Stat a celebrat Ziua Limbii și Teatrului Idiș, a cărei instituire va avea o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice limbii idiş, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale ale ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească şi internaţională.

Ziua de 30 mai aminteşte de data naşterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Iţic Mangher, „unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România”, după cum îl prezintă Silviu Vexler, deputat din partea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi iniţiator al acestui proiect legislativ, în expunerea de motive.

 În luna iunie a acestui an, Teatrul Evreiesc de Stat are bucuria să vă invite, la trei producții noi:

La ordin, Führer! de Brigitte Schwaiger (traducerea Dan Stoica), este pus în scenă de Mihai Măniuțiu. Scenografia este semnată de Andrea Gavriliu, decorul este realizat de Adrian Damian, iar costumele de Claudia Castrase. Ilustrația muzicală îi aparține lui Șerban Ursachi, iar lightdesign-ul lui Cristian Simon.

Spectacolul La ordin, Führer! încearcă să deslușească mecanismele subtile, dar extrem de pragmatice care au pus în funcțiune mașinăria urii ce a declanșat Holocaustul. Mai presus de informațiile prezentate în textele enciclopediilor, tratatelor de istorie și lucrărilor de specialitate, se află mărturia unei adolescente austriece care, sedusă de ideologia nazistă intră cu o determinare absolută în această spirală a urii, a exaltării și a depersonalizării. Participarea ca voluntar, supraveghetor în cadrul unui lagăr de exterminare îi generează o cooexistență, care nu se opune, ba chiar îi completează menirea, viața, căci spectacolul vorbește în primul rând despre Viață, despre acele vieți mutilate, contorsionate. Deși complet depersonificată, ea se abandonează în vâltoarea mecanismelor de propagandă coordonate mefistofelic de Joseph Goebbels, aceeași propagandă care reușește să aducă un sens propriei sale existențe și altor sute de mii, poate milioane din generația ei. La ordin, Führer! se referă nu în ultimul rând la condiția Femeii în decursul regimului național-socialist, „ridicată” la rangul suprem de “utilă societății ariene” prin prisma capacității de a dărui cât mai mulți fii și fiice establishment-ului nazist german. Mai presus de o poveste, textul scris de Brigitte Schwaiger – ea însăși descendentă a unei soprane care și-a găsit sfârșitul în legărul de la Theresienstadt – tratează una dintre temele fundamentale ale Umanității – vulnerabilitatea în fața Maleficului care hipnotizează și se metamorfozează într-un fapt cotidian, banal, perceput aproape în totalitate ca aparținând unui pol antagonic al Răului.

Monodrama scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schwaiger este mai mult decât o introspecție minuțioasă în psihicul unei femei care își centrează viața pe figura Führer-ului și pe principiile ideologiei naziste, fascinația ei pentru liderul nazist devenind obsesie.

Din distribuția spectacolului fac parte Maia Morgenstern, Raluca Radu, Ştefania Misăilă, Alexandra Duşa, Maria Teișanu, Bianca Bor, Teodora Budescu, Eva Danciu, Mariana Gavriciuc, Ana-Maria Iorga, Teodora Tudose, Marina Flueraşu, Aura Goia, Adela Mihai, Elisabeta Râmboi, Delia Riciu, Cristina Simion, Ana-Maria Pop, Claudia Ene, Selina Colceru, Ada Dumitru, Eliza Păuna, Nicoleta Marica, Cristina Negucioiu și Cristiana Ioniță.

 

Kali Traš / Frica neagră

Compania de teatru Giuvlipen, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, vă invită miercuri, 6 iunie, de la ora 19.00, la TES, la premiera spectacolului ”Kali Traš / Frica Neagră”, o co-producție bilingvă română – romani (cu traducere în română), adaptare liberă de Mihai Lukacs, după romanul ”Cu moartea-n ochi”, al scriitorului şi supraviețuitorului rom Valerică Stănescu. În regia artistică a lui Mihai Lukacs, spectacolul îi are în distribuție pe Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Marcel Costea, Ninel Petrache și Mircea Dragoman. Scenografia: Iulia Toma. Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea.

În continuarea proiectului Teatrul rom nu e nomad!”, realizat în 2017 cu sprijinul AFCN (Administrației Fondului Cultural Național), Giuvlipen reconstituie în ”Kali Traš / Frica Neagră” un episod emblematic, puțin cunoscut şi discutat, din timpul regimului Antonescu.

Kali Traš este, poate, cea mai importantă și dureroasă poveste a romilor. Kali Traš (romani, Frica Neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment din Holocaustul romilor. Spectacolul face parte din proiectul Teatrul rom nu e nomad: Memoria Transnistriei, realizat cu sprijinul AFCN.

Kali Traš” nu ne spune, însă, doar o altă poveste. Spune, poate, cea mai dureroasă şi importantă poveste a romilor: Holocaustul. Pornim pe urmele unei trupe rome de teatru ambulant, din România anilor 1940, şi aflăm treptat ce întorsătură iau viețile celor patru protagonişti: Leanca, Şopârla, Franț şi Diloda, când află că vor fi deportați în Transnistria, unde nu ştiu ce îi aşteaptă.

 

Kali traš” este una din denumirile date de romi Holocaustului, subiect aproape uitat în conştiința noastră comună. României i-a luat mult timp – abia în anul 2004 – să recunoască genocidul romilor, de aceea există atât de puține reprezentări în artă, în media sau în discursul public despre deportările romilor în Transnistria. În Kali Traš am folosit toate resursele noastre artistice, pasiunea, dar și furia, și durerea, pentru a reda o  istorie atât de întunecată. Cu Kali Traš ne dorim mai mult decât o simplă prezentare a trecutului. Vrem un spectacol care să rămână în mințile și sufletul oamenilor, mult timp de acum încolo. Deşi dureros, facem acum un apel la memorie, pentru a răspunde la situațiile contemporane, în lumina experiențelor trecute. Înlocuim amnezia confortabilă emoțional cu răspunsuri complexe din istoria noastră recentă”, afirmă actriţa Mihaela Drăgan.

Giuvlipen, înființată în 2014 de Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan, în colaborare cu Mihai Lukacs, este compania de teatru feminist rom, denumită de Agenția Reuters ca fiind ”avangarda revoluției rome, un contraatac, prin artă și activism – la secole de opresiune”. Dezbate teme sociale contemporane, controversate și provocatoare, iar prin practicarea unei arte politice, experimentală și foarte performativă, vorbeşte despre teme ca rasismul structural, inegalitatea de gen, inaccesul la educație sau istorii uitate.

Teatrul rom nu e nomad – Memoria Transnistriei contribuie la dezvoltarea unui Teatru Rom în România prin creşterea repertoriului, mărirea vizibilității producțiilor teatrale rome şi conectarea Teatrului Rom la publicul larg.

Cu: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Marcel Costea, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

 

“1916”

La sfârşitul acestei luni, sâmbătă, 30 iunie şi duminică, 1 iulie, de la orele 19.00, este programată premiera spectacolului cu piesa lui Felix Aderca, în regia lui Alexandru Berceanu. Scenografia: Andrei Dinu. Muzica: Simona Strungaru. Sound design: Mihai Gheorghiu. Coregrafia: Ana Costea. Grafica: Manuela Marcovici

În contextul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, spectacolul 1916 reconstituie imaginea Primului Război Mondial. Spectacolul are la bază romanul omonim scris de Felix Aderca – considerat „o admirabilă evocare a războiului și a evenimentelor imediat după el” (Eugen Lovinescu), „aproape de capodoperă” (Tudor Vianu) – care prezintă o frescă amplă a societății românești din perioada Primului Război Mondial și din perioada interbelică.

Cu: Adrian Titieni, Mircea Dragoman, Mihai Ciucă, Nicolae Botezatu, Rudi Rosenfeld, Darius Daradici, Viorel Manole, Andrei Finți, Cristina Cîrcei, George Lepădatu, Mircea Drîmbăreanu, Iolanda Covaci, Mirela Nicolau, Viorica Bantaș, Nicolae Călugărița, Marius Călugărița, Alina Tomi, Aurora Păunescu, Neculai Predica, Monia Pricopi, Mihai Prejban, Anka Levana, Viorica Bantaș, Cornel Ciupercescu, Luana Stoica

Fotografii: Nicu Cherciu

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.