INS – Creștere economică anuală nemaiîntâlnită

Creștere economică anuală nemaiîntâlnită. Produsul intern brut a crescut cu 13%  în trimestrul II 2021, pe seria brută, faţă de perioada similară din 2020, economia marcând astfel în primele şase luni din 2021 un avans de 6,5%, conform datelor prezentate de Institul Național de Statistică. Trebuie spus că saltul enorm din T2 2021 vine după ce în T2 2020, primul trimesru afectat de pandemia COVID, economia a avut o cădere brutală, de 10,5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Practic, este cea mai mare creștere anuală de când există date privind PIB-ul (1987), dar ea se raportează la perioada stării de urgență, în care economia s-a oprit parțial.

În primele trei luni din 2021, PIB-ul a avut o scădere de 0,2% faţă de perioada similară din 2020. Comparativ cu T4 2020, în T1 2021 PIB-ul a crescut cu 2,5%. INS a revizuit uşor rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, de la un avans de 2,9% la 2,5% .

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus estimările privind creşterea economiei în 2021, la 7%, de la 5% în prognoza publicată în primăvară. Pe partea de formare a PIB, industria ar urma să crească în acest an cu 7,7%, agricultura cu 14,8%, construcţiile cu 6,8%, iar serviciile cu 6,3%. Pe partea de utilizare a PIB, consumul final ar urma să avanseze cu 6,6% – consumul privat având un plus de 8% iar consumul guvernamental unul de 1,8%. Investiţiile (formarea brută de capital fix), ar trebui să avanseze cu 8,8%, potrivit CNP.

Economiştii se aşteaptă la o creştere tot cu două cifre (o revenire în „V“ în care nimeni nu credea acum un an), ceea ce înseamnă că economia recuperează, la jumătatea anului, toată căderea din 2020, însă cu un preţ uriaş: deficite enorme şi o datorie publică în creştere puternică.

Deficitele vor creşte însă puternic. Cel comercial va sări de 20 miliarde euro pentru prima dată de la criza economică de acum peste un de­ceniu, iar deficitul de cont curent va atinge pra­gul de 5% din PIB (peste 13 miliarde de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

12 Comentarii

  1. toti vanzatorii de Neam si de Tara se lauda cu vanzarea Romaniei pe care o traduc pentru cobai „crestere economica”. cu cat mai distrusa Tara si exterminati romanii cu atat laudele de sine ale securimii ating cote „nemaiintalnite, nemaivazute si nemaiauzite”. hai succ-escuri!

  2. Vrajala, cresterea economica se datoreaza cresterii inflatiei, devalorizarii leulului in raport cu euro si dolarului, cresterii preturilor la electricitate, carburant si produse alimentare si industirale. Cresterea economica fiind sustinutat datorita celor 50 de miliarde euro imprumutate de ca Catu intr-un an de zile. Si deoarece investitiile in economia reala sunt dar lipsesc cu desavarsirea. Adevarata crestere economica negativa va iesi la iveala la sfarsitul anului.

  3. @marin
    Calmeaza-te Romania o sa dispara ca tara pana in 2030 asa ca nu ai de ce sa fii nervos pentru nimic.

  4. Cu Vasile Cîțu -n frunte
    Vom avea victorii multe!

    Cîțu,Orban, cei mai breji
    Baga spaima in burghezi

    Cine este PSD-ist/
    Ori e prost, ori securist!

    Ciolacule, nu uita
    Te votăm la Moscova!

    Sarmancur ,nu uita
    Primaria nu-i a ta
    etc

  5. Vrajeala la tava, de fapt e vorba despre creșterea sărăciei… Cand sunt pnl-eprele (partid de arendasi, borfasi si escroci) la putere, tot timpul este sărăcie și mizerie.

  6. ALO – DUPA CE NU MAI AI NIMIC DE PUS PE MASA VI CI UN VARF DE SCOBITOARE SI ZICI VAI CE MASA BOGATA. ACELAS LUCRU ESTE CU CRESTEREA ECONOMICA DE SUB 7%. MAI RAU ESTE FAPTUL CA CIRCA 3,5% DIN CRESTERE SE DATOREAZA IMPRUMUTURILOR CARE AU DEPASIT 55% DINPIB DECI 3,5%. IN CONCLUZIE CESTEREA ESTE 2,4, ADICA UN BOC IN LIMBA TURCA.

  7. Mai trebuie inca 10 de ani ca sa se ajunga la nivelul de trai din timpul lui Dancila,ca zero plus nitzel nu inseamna mare lucru.Nivelul ridicat al preturilor o spune cel mai clar,apoi nivelul datoriilor si balantza de plati inclinata rau spre exterior,care astea „duduiesc” cel mai urat.

  8. Cine sunt beneficiarii creșterii economice ? A ăia 1%, ceilalți 99% să rabde și să muncească mai mult pentru cei 1%.

  9. Cresterea economica este pe consum si nu pe o productie. Importurile sunt mult mai mari decat exporturile di deficitul comercial f.mare.FV.Catu ne considera pe toti prosti Exista multi care stiu mai mukta economie decat acest parvenit. Iar imorumuturile bancare au explodat si cine le va plati?!! Nu a facut nicio reforma, pe nicaieri. Asteapta sa fie ales de prostanaci si bugetari.

  10. Bai baieti de la INS, cresterea nu este a romanilor, este a strainilor din Romania, ei iau plusprofityul, noi luam praful de pe toba!

  11. Deflatorul, cat este deflatorul? Iar a mintit Citu? Iar a folosit INS un deflator de 2.8% in timp de inflatia este de 5%? Asta inseamna ca din acele 13% trebuie sa scadem 4.2% furate de Citu.

  12. bunicii mei au luptat in razboi! bunicul din partea mamei a pierdut piciorul in razboi si a trait pana la 80 de ani facand piata si pentru alte rude si prieteni care nu se puteau ajuta singuri! eu nu accept ceea ce spui dumneata ! NU VOI ACCEPTA CA INAINTASII NOSTRI AU LUPTAT PENTRU ROMANIA PENTRU CA VANZATORII DE NEAM SI DE TARA SA O DEA PE TAVA ! DACA DUMNEATA ASTA CREZI INSEAMNA CA NU ESTI ROMAN! N-AI GASIT INCA O TARA CA AFARA IN CARE SA TE STABILESTI? ROMANIA NU ESTE TARA TA DACA ASA GANDESTI! ROMANIA TREZESTE-TE!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.