Cristian Diaconescu: Monitorizarea, o normalitate care ar trebui ruptă

Cristian Diaconescu a explicat, pentru Realitatea.net, că monitorizarea sa a fost făcută cu un anumit scop, într-un context politic care a vizat Congresul PSD din 20 februarie, și că a sesizat Parchetul din punct de vedere principial afirmând că firul unor astfel de monitorizări, care sunt obișnuite în politica românească, ar trebui rupt."Foarte sincer nu mi-am închipuit că oameni care mă cunoșteau foarte bine se feresc să dea un minim semnal de clarificare a unei situații care putea fi stinsă. În condițiile în care făcusem o opțiune fermă în legătură cu Geoană, iar această damnare pentru mine a reprezentat ceva (…). Nu înțeleg de unde atâta resentiment", a declarat Diaconescu explicând că a sesizat Parchetul din cauza lipsei de dialog din cadrul partidului pe această temă.

"Semnalul meu de a mă duce la parchet a venit pentru că mă așteptam, ca și colegi, să avem măcar o discuție pe acest palier. Dar urmărirea mea timp de zece zile există. Dacă acest lucru s-ar fi făcut pur și simplu ar fi fost în regulă, dar s-a făcut o legătură cu momentul congresului, un moment politic. Singura discuție pe care am avut-o cu Mircea Geoană a fost la insistența colegilor", a afirmat Diaconescu.

Întrebat la ce rezultat se așteaptă de la Parchet în urma sesizării sale, Diaconescu a spus că nu se așteaptă la un rezultat anume și că a recurs la această variantă pentru a încerca să creeze un precedent pentru a stopa monitorizările care au loc în politica românească.

"Este vorba de un demers, nu e vorba de hârtiile respective sau de rezultate. E o chestiune de principiu. Mai toți politicienii spuneau că astfel de practici există. Este o care ar trebui ruptă la un moment dat. Între dorința de cunoaștere cu mai mult sau mai puțin parfum de telenovelă, care este demersul jurnalistic și o formă de monitorizare făcută pe ore și minute de cineva care era pus de altcineva să facă felii viața cuiva timp de zece zile pentru ca cineva să aibă un folos politic," a explicat Diaconescu exprimându-și speranța că instituțiile statului vor reuși să rupă acest cerc.

"Toată această monitorizare a fost făcută în momentul în care eu nu aveam o funcție publică, ci pur și simplu eram anagajat într-un proiect politic".

Diaconescu nu a vrut să aprofundeze subiectul, declarând că nu vrea să intre într-o polemică. "Oamenii s-au plâns. Mi-am asumat inclusiv responsabiliattea de a mă detașa de partid pentru a nu se spune ca știu niște lucrurii și stau tot acolo. Nu știu de ce nu se spune", a mai spus fostul ministru de Externe. (T.G.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.