Criza guvernamentală se răsfrânge

Panta periculoasă a politicii româneşti produce emoţii, reducând acţiunile la puneri în scenă care acutizează lucrurile. Criza guvernamentală, ea însăşi parte a acestui relief de nisip, a dus spaţiul public în supralicitarea terifiantă a simbolurilor. Românii sunt aspiraţi într-un sistem tipic celor prin care s-au lansat şi menţinut regimurile totalitare. Mişcările oamenilor politici care, până acum, puteau forţa nota spre a realiza sau acoperi o serie de mişcări incorecte au luat statura legalităţii. Sunt în curs de apariţie spontană, prin efectul de domino, nesfârşite formule de exterminare a ideii de democraţie. România coboară mult sub nivelul Turciei, apropiindu-se de Rusia şi Coreea de Nord, într-o apropiere făţişă de conducerile acestora. Nevoia clasei politice de a-şi întări poziţia, similară partidului unic, găseşte soluţii oriunde, folosind cauze fără nicio legătură cu obiectivele pe care le urmăreşte.

Criza guvernamentală care durează de luni bune poate continua nestânjenită. Adversarii puterii, aflaţi în sânul clasei politice, lucrează la acelaşi proiect inclasabil. Opinia publică se vede redusă la tăcere, iar opinia din media va fi una literară cu tentă apologetică. În toate segmentele societăţii s-au instalat reguli amintind de totalitarism, care între timp se reformulează exact aşa. Integrarea europeană pare să fie reinserţia vechiului sistem, dar fără niciun control. Lipsa reformei radicale din instituţii, printr-o incriminare a comunismului la fel cu aceea a nazismului, a permis continuarea unor mentalităţi care între timp au ajuns literă de lege. Presiunea evenimentelor externe, precum criza economică şi aceea a UE, face din România un loc al nimănui, la dispoziţia funcţionarilor şi impostorilor. În cel mai bun caz, toate acestea pot declanşa un antieuropenism agresiv, cum apare din când în când la orizont.

Nu ştim ce fac Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, ONG-urile. Să o fi luat pe urma televiziunilor, fără a mai avea nicio aderenţă la salvarea democraţiei? Peste tot în România se face politică, una prin care se pregătesc lovituri mortale. Există deja specialişti în tragerea sforilor, pregătiţi de fosta securitate. Revenirea lor arată nevoia vitală de cadre a sistemului. Implicarea celor care au obligaţia de serviciu să apere democraţia a fost până acum o simplă obedienţă faţă de cei vinovaţi, şi nu sunt semne că lucrurile se vor schimba dacă nu vor fi înlocuiţi.

O lume urâtă, cu un sistem pe măsură. Toţi politrucii, pe urma activiştilor comunişti duri, vor să fie cineva, fiind în dezacord absolut cu minima normalitate. În marte parte au reuşit, însă asistăm la o cădere din care nu se va putea ieşi pe simple căi electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.