Deca anunță reformă curriculară la liceu: Are nevoie de „primenire”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, la Sibiu, că se are în vedere o reformă curriculară în ceea ce priveşte învăţământul liceal, despre care a opinat că are nevoie de o „primenire”, urmând apoi să fie făcute anumite „intervenţii”, acolo unde este necesar, şi pentru gimnaziu şi nivelul primar.

Întrebată într-o conferinţă de presă dacă, ţinând cont de rezultatele la simularea Evaluării Naţionale, nu ia în considerare că programa şcolară actuală este mult prea încărcată, comparativ cu ce se predă în alte ţări europene, Ligia Deca a precizat că a existat la minister o discuţie cu privire la cauzele rezultatelor de la simulare, una dintre concluzii fiind aceea a lipsei timpului pentru consolidare şi recapitulare.

„Avem în plan o reformă curriculară. Începem cu liceul, pentru că el era nereformat de foarte multă vreme, dar ne vom uita şi la planurile-cadru şi la programele pentru nivelul primar şi gimnazial. Am primit acest feedback al încărcării, nu neapărat, să ştiţi, a programei. Avem abordări diferite ale programei în funcţie de şcoală şi de profesor. Avem o încărcare mare în multe manuale. Ne-am pus problema, într-adevăr, şi am folosit acest termen în spaţiul public, el a fost rostogolit în diferite feluri, a aerisirii programei, pentru a avea mai mult timp pentru a consolida noţiunile de bază. Deci, da, este una dintre intenţiile noastre”, a spus ministrul Educaţiei.

Deca a adăugat că există grupuri de lucru dedicate acestei revizuiri curriculare.

„Intenţionăm să aducem intervenţii unde este necesar să le aducem, inclusiv pentru gimnaziu şi nivelul primar, după ce vom fi lansat în dezbatere publică nivelul liceal, care, într-adevăr, are nevoie de o primenire de ceva vreme”, a precizat Ligia Deca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Nu prea verifică nimeni cât știu absolvenții din istoria României, în contextul de război din vecinătate.

  2. Pai daca acuma programa este prea incarcata, programa de la anii ’50-’60, a mea, cum mai era tataie? Inseamna ca era hiper-mega-incarcata, basca invatam si sambata plus zilele de Pasti si Craciun.
    Ar fi mai simplu sa le dati diploma la sfarsit si gata, adios muchachos, absolventi de liceu. Inainte se dadea examen si ca sa treci in clasa V-a. Nu erau obligatorii nici 7 clase. Liceul nici atat. Daca stiai sa citesti, sa numeri oile, roabele sau cazmalele, ajungea. Astia de acum nici macar sa numere nu-s capabili, ca de citit sunt oricum analfabeti functionali. Vad un d0bi-tok pe forum care face misto ca am citit si clasicii rusi. Ce sa-i ceri specimenului?
    Epoca de aur capitalista, de!……[Rumburak]

  3. Aveti nevoie sa fiti comunnicatori de informatie, eventual tutori, ghizi si cam atat.
    Elevii nu sunt resurse materiale date voua pe mana sa va satisfaceti orgolii personale cu ei. Cu atat mai mult daca are o constiinta care il face sa inteleaga iar inimioara lui sa bata! Bate inimioara pentru ce vrea ea si nu pentru ce ii ordonati voi.
    Daca voi nu intelegeti puritatea intentiilor desi va numiti cadre didactice, daca voi nu aveti pic de iubire crestina in voi, si veniti de calai, pai si eu prefer sa va pun capat voua decat elevului. Ce ziceti, va convine?
    Ziceti da pentru ca vi se va dovedi ca se poate! Pana la ministra se poate!
    Exista 3 ramuri in stat: executiva, legislativa si judiciara. Tineti minte sa nu repet!

    Acolo unde constiinta nu s-a nascut, fie sa se nasca! Acolo unde s-a nascut, sa nu cada ci sa se inalte din ce in ce mai sus!
    – zicala budista.

  4. cel mai bine ar fi ca doamna sa nu faca nimic, sa nu iasa din birou si sa nu declare nimic. altfel, e gresit si cum respira in acea functie.

  5. Ca-i incarcata/grea pt ca azi IQ-ul e cam lipsa si nu pot sa se concentreze 6 ore/zi timp de 6 zile pe saptamana plus orele de atelier/lucrari practice inca 4 ore de atelier intr-o dupa amiaza de ajungeam la 19 seara prin anii ’80, deci 40 de ore/saptamana. La astia din Scolile ajutatoare, pardon licee, vorba lui Basescu:”Scoala scoate…” e enorm 30 de ore/ saptamana si jumatate chiulite. De la 3 ani butoneaza ce le mai trebuie scoala au telefon si bani de la babacu, iar occidentul are nevoie de culegatori de sparanghel. Nu mai face Iohannis niste zboruri speciale ca in stare de urgenta sa salveze sparangelul din Germania? La astia s-au atrofiat si muschii, fara trotineta electrica nu se descurc. Coana Deca atunci cand a spus primenire s-a gandit ca va gasi inlocuitori tineri pt dascalii actuali? Pai de unde sa angajeze profesori cand pt difinitivat nu reusesc sa ia o nota de trecere? Suplinitorilor sunt din cei picati. Daca tot vrea sa primeneasca invatamantul de ce nu-si da demisia sa vina una de 25 de ani tunata in buze sa mai se primeneasca si atmosfera din minister…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.